Ο Κώστας Λέκκας γιόρτασε τα 100ά γενέθλια με την οικογένειά του στο Μπρούκλιν

0
Ο Κώστας Λέκκας ενώ σβήνει τα 100ά κεριά έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Εφη. Φωτογραφία: www.greeknewsonline.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ( https://www.greeknewsonline.com) Εκατό χρόνια ζωής συμπλήρωσε την περασμένη Κυριακή ο ομογενής Κώστας Λέκκας. Με την οικογένειά του, φίλους, γείτονες και συντρόφους του γιόρτασε την 100η επέτειο των γενεθλίων του στο Μπρούκλιν. «Από την ημέρα που γεννήθηκε, σαν σήμερα, 7 Ιουλίου 1919, στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ, με την δίδυμη και λατρευτή του αδελφή Ελένη, η ζωή του είναι ταυτισμένη με σκληρό αγώνα για επιβίωση» ανέφερε η κόρη του Έφη Λέκκα, σημειώνοντας ότι «σε ηλικία ενός έτους πήρε το δρόμο της “ξενιτιάς” για την Ελλάδα, όπου μαζί με τη μητέρα του Όλγα και τα τέσσερα αδέλφια του: Στράτο, Γιάννη, Γιώργο και Ελένη εγκαταστάθηκαν στο χωριό Κουτουμού της Λακωνίας. Ο πατέρας τους Φώτιος Λέκκας είχε παραμείνει στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έτσι δεν τον είδαν ποτέ ξανά».

Τον Νοέμβριο του 1941, ο Κώστας Λέκκας οργανώθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για την εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα, συμμετέχοντας στο ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Το 1946 έγινε μέλος του ΚΚΕ και από τότε συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ενίσχυσης του κόμματος.

Τον Φεβρουάριο του 1954, όταν ήταν 34 ετών, βρέθηκε στον καθημερινό αγώνα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μετανάστη, ως επαναπατριζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην χώρα που γεννήθηκε.

Όλη η διαδρομή του ήταν γεμάτη με πάλη όχι μόνο για να φροντίσει την οικογένειά του, αλλά για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Συμμετείχε στον αντιχουντικό αγώνα της Ομογένειας και στήριξε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

Επίσης, για 15 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, η οποία και τον τίμησε για την πολυετή προσφορά του.

Μέχρι και σήμερα, συμπληρώνοντας 100 χρόνια ζωής, ποτέ δεν λύγισε και ποτέ δεν άλλαξε τα πιστεύω του, παραμένοντας με πάθος και αισιοδοξία συνεπής στις ιδεολογικές του καταβολές.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.