ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O Σύλλογος Ασγατιτών Νέας Υόρκης «Η Κύπρος» το απόγευμα της Κυριακής, 12 Ιανουαρίου 2020, διοργάνωσε με επιτυχία στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του έτους, η οποία αν και είχε ως βασικό στόχο την αναβίωση των ηθών και των εθίμων του τόπου, εν τούτοις είχε έντονο διδακτικό χαρακτήρα κυρίως γι αυτούς που δεν διαμένουν στα περίχωρα του Μέρικ. Κι αυτό διότι είδαν ιδίοις όμμασιν τα έργα που έγιναν μετά την πυρκαγιά της 9ης Αυγούστου 2013, καθώς επίσης και τα σχέδια για την ανέγερση του παρακείμενου συγκροτήματος, το οποίο θα παράσχει τη δυνατότητα στην κοινότητα να εντείνει το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νικηφόρος Φακίνος, αναφέρθηκε στο θαύμα που συντελέστηκε μετά την πυρκαγιά και εξήρε την προσφορά του προέδρου του Συλλόγου Πίτερ (Παναγιώτη) Λούκα στο τιτάνιο, όπως το χαρακτήρισε, έργο της αναγέννησης από τις στάχτες του περικαλλούς βυζαντινού και μετά τρούλου ναού.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία του γενικού Προξένου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλεξη Φαίδωνος Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, ο οποίος ευχήθηκε «καλή χρονιά», ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο. Εκτενή αναφορά έκανε στις προκλήσεις της Τουρκίας, στη συμφωνία της Τουρκία και της Λιβύης, στους κινδύνους ανάφλεξης του πολέμου στην πολύπαθη περιοχή της Μεσογείου και συνέστησε εγρήγορση.

Ο Γενικός Πρόξενος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αφοσίωσή των Ασγατιτών στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς επίσης και για στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου και συνάμα υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής, κ. Λούλα Αντωνίου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και την απέδωσε στις άοκνες προσπάθειες όλων των μελών της επιτροπής, που ασχολήθηκαν με την αγορά των δώρων που μοίρασε ο Άγιος Βασίλης και με τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς.

Οι Ασγατίτες ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μανώλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος παρουσίασε μερικούς από τους πίνακες που είχε φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος  πατέρας του και τους οποίους τους δώρισε στο σύλλογο.

Πρόκειται για τον παλαίμαχο Θεμιστοκλή Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν εκπαιδευτής πιλότων και ο οποίος  απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2019.

Ο αείμνηστος είχε μεγάλη συλλογή έργων στο σπίτι του, μην υπολογίζοντας τα έργα που είχε δωρίσει στα παιδιά του, Μανώλη, Βασιλική και Κυπαρισσία, στα εγγόνια και στους φίλους τους και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πίτερ Λούκας και τα άλλα στελέχη εξέφρασαν την προθυμία να παρουσιάσουν τα έργα του αειμνήστου διοργανώνοντας μια ατομική έκθεση.

Στο πρώτο τραπέζι από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Νοταρίδης, π. Νικηφόρος Φακίνος, Μελίνα και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου Πίτερ Λούκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Ασγατίτες ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα έργα του αειμνήστου Θεμιστοκλή Κωνσταντινίδη τα οποία δώρισε στον Σύλλογο Ασγατιτών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.