Η Ασγάτα, οι Ασγατίτες της Αμερικής και η Αγία Μαρκέλλα της Αστόριας θρηνούν για τον Απόστολο Παπαϊωάννου

0
Ο Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος υπηρέτησε με πάθος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες το αναλόγιο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας της Αστόριας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το αναλόγιο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 ήταν θλιμμένο διότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες απουσίαζε ο διακεκριμένος Ιεροψάλτης Απόστολος Παπαϊωάννου. Θλιμμένοι οι ιερείς οι μοναχές και το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Θλιμμένος ο πρώην Μητροπολίτης ΓΟΧ, κ. Παύλος, ο νυν Μητροπολίτης ΓΟΧ Δημήτριος και οι ιερείς σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, διότι ο καλλίφωνος ιεροψάλτης και ο ακούραστος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου (Apostolos Papaioannis) την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Μινεόλα, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα έχοντας στο πλευρό την πολυαγαπημένη σύζυγό του, Κατερίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Η είδηση για τον θάνατό του μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στην ομογένεια, στην Ασγάτα και κατ’ επέκταση στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ασγατιτών Αμερικής «Η Κύπρος», Πίτερ Λούκας, ο οποίος ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια και τον ίδιο τον εκλιπόντα μόλις πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση ανήρτησε στον λογαριασμό του Συλλόγου στο Facebook ένα άκρως συγκινητικό μήνυμα, διότι ο αείμνηστος ήταν ένα από τα πιο ικανά και δυναμικά στελέχη και για δύο περίπου δεκαετίες ταμίας του Συλλόγου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ασγατιτών σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους προσκεκλημένους και τους τιμώμενους στον πιο πρόσφατο χορό του Συλλόγου. Τρίτος από δεξιά διακρίνεται ο θρυλικός ταμίας του Συλλόγου Απόστολος Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» ο κ. Λούκας εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατο του εκλεκτού οικογενειάρχη, του αφοσιωμένου στελέχους του Συλλόγου, του ευπατρίδη και του γενναιόδωρου φίλου του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τρίτης, 23 Φεβρουαρίου 2021 από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home», στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, NY, 11105 για να προσκυνήσουν την σορό του και να παρακολουθήσουν το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Το πρωί της Τετάρτης, 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια στην διεύθυνση 22-68 26th Street, Αstoria, NY 11105 για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, NY 11370 για να παρακολουθήσουν την ταφή του και να του απευθύνουν το στερνό αντίο.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Ασγάτα της Κύπρου στις 14 Απριλίου 1944 σε μια πολύτεκνη και με παραδόσεις οικογένεια. Ο πατέρας του Ιωάννης Παπαϊωάννου ήταν ιερέας και η μητέρα του Μαρία διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο τόσο ως μητέρα, όσο και ως πρεσβυτέρα και γαλούχησαν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1966 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην Αστόρια, την Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής. Ως γόνος ιερέα από την πρώτη στιγμή συνδέθηκε με την Αγία Μαρκέλλα και ανέλαβε το αναλόγιο του Ιεροψάλτη και το υπηρέτησε με πάθος μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου και η Αικατερίνη το γένος Κυριάκου την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο των θείων του και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα προσελήφθη  σε βιοτεχνία ενδυμάτων, όπου εργάστηκε για τέσσερις περίπου δεκαετίες ως ράφτης.

Εδώ γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Αικατερίνη (Κατερίνα) το γένος Κυριάκου, που κατάγονταν από την Καλαβασό, το γειτονικό χωριό. Το 1968 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, την Ελένη και τον Γιάννη, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Τα παιδιά τους αποφοίτησαν από το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της Αγίας Μαρκέλλας και με την επιμονή των γονέων τους ομιλούν άπταιστα την ελληνική και ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αστόρια.

Ο Θεός τον αξίωσε να δει τα παιδιά του να εισέρχονται στην Αγία Μαρκέλλα για να χορέψουν τον Χορό του Ησαΐα και μετά από μερικά χρόνια για την βάφτιση των παιδιών τους. Μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες του αειμνήστου ήταν όταν είδε την εγγονή του την Χρίστα να εισέρχεται στο ναό για τον χορό του Ησαΐα με τον Μάρκο Ταμασόπουλο.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με την σύζυγό του Κατερίνα και τα παιδιά του Ελένη Αντωνίου, αριστερά, Μαρία Παπαθεοδώρου και Γιάννη Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το μεγαλύτερο δώρο της ζωή του, όπως έλεγε με έκδηλη υπερηφάνεια και ο ίδιος, ήταν ο προσφάτως γεννημένος δισέγγονός του, Θέμις Ταμασούρης και ανέμενε με λαχτάρα την ώρα της βάφτισής του.

Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνον. Τον ήθελε κοντά του και τώρα πλέον θα παρακολουθεί από ψηλά την βάφτιση του Θέμη.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του, Αικατερίνη, το γένος Κυριάκου, τα παιδιά του Μαρία και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Ελένη και Θεόδωρο Αντωνίου, Γιάννη Παπαϊωάννου και Σταυρούλα το γένος Στρατηγάκη, τα εγγόνια Χρίστα και Μάρκο Ταμασόπουλο, Κατερίνα και Αναστασία Παπαθεοδώρου, Λεύκιο Αντωνίου, Πολίνα (Αποστολίνα) Αντωνίου, Γεωργία Παπαϊωάννου και Αποστόλη Παπαϊωάννου, τον δισεγγονό Θέμη Ταμασόπουλο, τα αδέλφια, τα γυναικαδέλφια, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στην πρώτη σειρά ο Αποστόλης και η Γεωργία Παπαϊωάννου, ενώ στην δεύτερη από αριστερά από αριστερά οι Χρίστα Ταμασόπουλος Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Αναστασία Παπαθεοδώρου, Λεύκιος Αντωνίου και Πολίνα (Αποστολίνα) Αντωνίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην διεύθυνση Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια στην διεύθυνση 22-68 26th Street, Αstoria, NY 11105.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωνία η μνήμη.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου με τα εγγόνια του Αποστόλη και Γεωργία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.