ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων) θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.»  Αυτό αποφάσισε η διακομματική επιτροπή που συνήλθε για τρίτη φορά σχετικά με τη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός επικράτειας.

Για να δούμε όμως την άλλη όψη του νομίσματος.

Η πλειονότητα Ελλήνων πολιτών που ζουν στις ΗΠΑ δεν είναι οι νέοι/ες του brain drain, δηλαδή όσοι/ες εγκατέλειψαν πρόσφατα τη γενέτειρα λόγο της οικονομικής κρίσις. Η πλειονότητα εγκαταστάθηκε εδώ πολύ παλιότερα.

Ένας μικρός περίπατος στους κεντρικούς δρόμους της Αστόριας, του Φλάσιγκ και του Μπρούκλυν θα πείσει του λόγου το αληθές. Μετά από πέντε χρόνια μόνιμης διαμονής στην Αμερική ο πολιτικός δεσμός (όχι η νοσταλγία) με τον τόπο καταγωγής ατονεί.

Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο υπουργείο Εσωτερικών. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο Έλληνας μετανάστης στην Αμερική δε γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα και τις ανάγκες καθημερνής επιβίωσης στην Ελλάδα. Αγαπάει την πατρίδα του και τον τόπο καταγωγής του αλλά δεν έχει τη παραμικρή σχέση με τα πολιτικά πράγματα.

Πιθανόν να μην τον ενδιαφέρει καν, αν στην Ελλάδα μειωθούν οι συντάξεις ή αν αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας, αν το νερό θα είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

Απατώνται όσοι νομίζουν ότι με ένα «κλικ» στο υπολογιστή τα ξέρουν όλα. Πρώτων δεν έχουν όλοι υπολογιστή και δεύτερον,  τις περισσότερες φορές η εικονική πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Είναι ανήθικο άνθρωποι ξεκομμένοι από τον τόπο τους να αποφασίζουν εκ του ασφαλούς για άλλους. Είναι παράλογο κάποιοι βολεμένοι που για δεκαετίες έχουν ριζώσει αλλού, εκτός Ελληνικής επικράτειας, να αποφασίζουν χωρίς να υφίστανται άμεσα τις συνέπειες της ψήφου τους. Τέτοια δυνατότητα θα αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν θα πρέπει να προσμετράται η ψήφος αυτών που ζουν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό με αυτή της επικράτειας.

Αντίθετα, οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίζουν για συνδυασμούς επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού, χωρίς να προσμετρούνται με αυτούς της επικράτειας.

Στην Αμερική που θεωρητικά ζουν οι περισσότεροι εκτός Ελλάδας Έλληνες πολίτες συγκριτικά με άλλες χώρες, η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη με επιπρόσθετες δυσκολίες και προβληματισμούς.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμη ομοσπονδιακός νόμος, στα χαρτιά, που μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο που απαγορεύει τον κομουνισμό, (The Communist Control Act 68 Stat. 775, 50 U.S.C. 841-844).

 Θα είναι εύκολο για ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 να προσελκύσουν ψηφοφόρους; Ιδιαίτερα στον Αμερικανικό νότο; Η δεξαμενή ψηφοφόρων στην Αμερική είναι επιλεγμένα αντιαριστερή.

Πριν ακόμη μερικά χρόνια θα έπρεπε να υπογράψει ο υποψήφιος μετανάστης ή επισκέπτης στις ΗΠΑ ότι δεν είναι μέλος σε αριστερό κόμμα. Θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να επικοινωνήσουν τα αριστερά κόμματα το προεκλογικό πρόγραμμά τους.

Τα ευρείας κυκλοφορίας/ακροαματικότητας ελληνόφωνα ΜΜΕ στις ΗΠΑ είναι εχθρικά προσκείμενα προς την Αριστερά. Οικονομικά εύποροι ελληνοαμερικανοί, στην συντριπτική πλειοψηφία είναι εχθρικά διακείμενοι στην Αριστερά. Θα πνίξουν, με τα μέσα που διαθέτουν, κάθε προσπάθεια στο να ακουστεί η Αριστερή εναλλακτική πρόταση.

Κανείς εντός και εκτός Ελλάδας, Έλληνας πολίτης, δεν αμφισβητεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή όσοι/ες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν δικαίωμα ψήφου. Ούτε κανείς διαφωνεί για το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα να έχει ο καθένας /μια διαφορετική άποψη.

Πέρα από τα αυτονόητα, ζητούμενο είναι αν θα προσμετράται στην επικράτεια η ψήφος των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό;

Εμείς λέμε ότι δεν θα ήταν ηθικό και λογικό αν συμβεί κάτι τέτοιο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.