ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η AHEPA, η κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών το βράδυ της Παρασκευής, 5 Ιουλίου 2019 ενεχείρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο επιταγή αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη που προέρχεται από έναν ομογενειακό φορέα λαϊκών και συνάμα η πρώτη μετά την ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου.

Η δωρεά για τον Αγιο Νικόλαο έγινε κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου στο πλαίσιο του 97ου Εθνικού Συνεδρίου της AHEPA που παρατέθηκε το βράδυ στο ξενοδοχείο «Palmer House Hilton» στο Σικάγο και στο οποίο παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Σικάγου, κ. Ναθαναήλ και ηγέτες όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων .

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου απονεμήθηκε το 23ο Σωκράτειο Βραβείο στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μάικλ Ψαρό, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.

Ομιλία Ελπιδοφόρου

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου προκάλεσε τον ενθουσιασμό των ηγετών της AHEPA και των συνέδρων διότι εστιάστηκε στην παράλληλη διαδρομή της ΑΗΕΠΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το 2022 θα εορτάσουν την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς τους.

Η πλειοψηφία των παρισταμένων είχαν το προνόμιο να παρακολουθήσουν τις ομιλίες όλων των Αρχιεπισκόπων που τις πέντε τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες ηγήθηκαν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είχαν κατά κάποιον τρόπο ένα μέτρο σύγκρισης. Πρόκειται για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο και τους πρώην Αρχιεπισκόπους Σπυρίδωνα και Δημήτριο που συμμετείχαν σε όλα τα συνέδρια της AHEPA.

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του κ. Ελπιδοφόρου στο αεροδρόμιο. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ελπιδοφόρου έχει ως εξής.

Σας χαιρετίζω όλους με τη χάρη του Θεού και με την απεριόριστη αγάπη του, η οποία φανερώθηκε σε μας με δια του αναστημένου Κυρίου. Είναι η ίδια αγάπη, με την οποία εσείς και οι πιστοί της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής με υποδεχθήκατε ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μία ιερή ευθύνη και κλήση ενώπιον του Θεού και ενώπιον της Εκκλησίας.

Γεμάτος από την αγάπη του Θεού και τη δύναμή του, και εμπνεόμενος από την θεία του παρουσία και την καθοδήγησή του για το έργο το οποίο έχουμε να επιτελέσουμε όλοι μαζί, δέχθηκα και επωμίστηκα την ευλογημένη αυτή ποιμαντορική ευθύνη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ώστε να μπορέσουμε δώσουμε από κοινού μία δυνατή μαρτυρία της πίστεώς μας στη μεγάλη αυτή χώρα και να στηρίξουμε γενικότερα την ορθόδοξη μαρτυρία σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδια αγάπη του Θεού σας διαβιβάζω τον χαιρετισμό και την ευλογία της Α. Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης μας σας αγαπά διότι στηρίζετε την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και σας διακρίνει μία μακροχρόνια μαρτυρία της φιλανθρωπίας, αφοσίωση στα ιδεώδη του ελληνισμού, και η υπηρεσία προς τους εν ανάγκη αδελφούς μας, κατ᾽ εφαρμογήν της ρήσεως του Αποστόλου Παύλου: «…ὅσα ἐστίν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα, εἴ τις ἀρετὴ καὶ εἴ τις ἔπαινος, ταῦτα λογίζεσθε» (Φιλιπ. 4, 8). Η μαρτυρία σας ως οικογένεια της Αχέπα επιβεβαιώνει ότι όχι απλά λογίζεσθε αυτά, αλλά και ότι τα εφαρμόζετε!

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του κ. Ελπιδοφόρου στο αεροδρόμιο. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η καρδία μου είναι πεπληρωμένη με χαρά καθώς σας απευθύνομαι σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση του επισήμου γεύματος του Υπάτου Ετησίου Συνεδρίου της ΑHEPA. Αυτή είναι μία ευλογημένη ευκαιρία για έκφραση αδελφικού πνεύματος με τους δεσμούς οι οποίοι μας συνδέουν, που είναι η πίστη μας, η κοινή μας κληρονομιά, η κοινή μας διακονία. Είναι επιπλέον μία ευκαιρία να εκφράσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε για το μέλλον.

Η μαρτυρία σας ως οικογένεια της Αχέπα είναι μία μαρτυρία αγάπης: αγάπη για τον συνάνθρωπο, αγάπη προς αλλήλους, και αγάπη προς τον Θεό. Είναι μία αγάπη, η οποία πηγάζει από την απεριόριστη αγάπη που μας έδειξε ο Θεός. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει ότι εμείς αγαπάμε, διότι πρώτος εκείνος αγάπησε εμάς (Α´ Ιω, 4, 19). Είναι η αγάπη που υπερβαίνει κάθε έννοια (Εφ. 3, 19).

Είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος (Γαλ. 5, 22), ο οποίος πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει (Α´ Κορ., 13, 7). Και ως πιστοί που είμαστε, των οποίων η ζωή έχει μεταμορφωθεί με τη δύναμη της αγάπης, γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την πηγή αυτής της αγάπης: Διότι είμαι βέβαιος, λέει ο Απόστολος Παύλος, ότι ούτε θάνατος, ούτε ζωή, ούτε άγγελοι, ούτε αρχαί, ούτε παρόντα, ούτε μέλλοντα, καμμία δύναμη, ούτε ύψος, ούτε βάθος, ούτε κάποιο άλλο δημιούργημα μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού εν Χριστώ Ιησού (Ρωμ. 8, 38-39).

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του κ. Ελπιδοφόρου στο αεροδρόμιο. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Εσείς στην υπηρεσία σας ως μέλη της Αχέπα και όλοι μαζί στην κοινή μας υπηρεσία προς το Θεό και την Εκκλησία του, γνωρίζουμε ότι αυτή η αγάπη δεν περιορίζεται λόγω της αποστάσεως. Γι᾽ αυτό και μπορώ σήμερα να σας διαβιβάζω και εσείς να λαμβάνετε την αγάπη και τις ευλογίες του πνευματικού μας πατέρα, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Αυτή την αγάπη του Πατριάρχου μας την μοιραζόμαστε με τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε όλο το έθνος και σε όλο τον κόσμο. Είναι η αγάπη που μας ενώνει εν Χριστώ. Είναι η αγάπη που μας οδηγεί και μας εμπνέει να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες της νεολαίας μας, των γερόντων μας, των ορφανών και των χηρών, και όλων εκείνων που χρειάζονται σωματική ή πνευματική θεραπεία. Είναι η αγάπη που μας κατευθύνει να προσφέρουμε με ευγνωμοσύνη όλα όσα είμαστε και όλα όσα έχουμε ως μία μαρτυρία της πίστεώς μας και για τη δόξα του Θεού.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι αυτή η αγάπη δεν μπορεί να περιοριστεί από καμία δύναμη που αντιτίθεται στο θέλημα του Θεού. Συγκεντρωθήκαμε για το επίσημο αυτό γεύμα σε μία χρονική περίοδο που εορτάζουμε την ανεξαρτησία του μεγάλου αυτού έθνους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του κ. Ελπιδοφόρου στο αεροδρόμιο. . Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η επέτειος αυτή είναι ένας εορτασμός της ελευθερίας, και τιμά την αξία της ιδέας αυτής, η οποία παρέχει το κοινωνικό και πολιτικό εκείνο περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούν να προοδεύσουν και να αναπτύξουν τις δυνατότητες που τους χάρισε ο Θεός δημιουργός τους. Ως κληρονόμοι του ευγενούς ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος τιμά την ελευθερία, και ως τέκνα των Ελλήνων προγόνων μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία τους, γνωρίζουμε την αξία της ελευθερίας.

Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και με την αγάπη προς τον Θεό. Ομολογούμε ότι κληθήκαμε στην ελευθερία, ώστε με αγάπη να μπορούμε να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον (Γαλ. 5, 13). Και επειδή μας απελευθέρωσε ο Χριστός (Γαλ. 5, 1), καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την ελευθερία αυτή, όπως πράττετε εσείς τόσο αξιοθαύμαστα στην οικογένεια της Αχέπα, ώστε να μπορούν και άλλοι να γεύονται αυτή την αγάπη.

Και η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και η οικογένεια της Αχέπα σε λίγα χρόνια θα εορτάσουμε τις επετείους των εκατό ετών μας στο έθνος αυτό της ελευθερίας και της ελπίδας. Οι επέτειοι αυτές είναι ασφαλώς ευκαιρίες μνήμης. Θα προβληματιστούμε για τον ένα αιώνα της πίστεως και της διακονίας μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Νικόλαος Καρακώστας και η Χρυσούλα Κρίστοφερ. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Θα επισημάνουμε μεγάλες επιτυχίες, θα τιμήσουμε την μνήμη όλων εκείνων που προσέφεραν τόσα πολλά, και θα ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις πολλές ευλογίες του. Θα ομολογήσουμε όμως επιπλέον ότι όλα αυτά επετεύχθησαν με την αγάπη του Θεού και με την αγάπη μεταξύ μας. Θα αναγνωρίσουμε ότι εμείς είμαστε οι ευεργέτες μιας κληρονομίας της αγάπης, η οποία έχει επηρεάσει αμέτρητες ζωές ανθρώπων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε για τους εορτασμούς αυτούς, είναι κοινή η χαρά μας διότι Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η οικογένεια της Αχέπα έχουν συνεργαστεί και έχουν μοιραστεί αυτή την κληρονομία.

Στον αιώνα αυτό που πέρασε, τα μέλη της Αχέπα έχουν υποστηρίξει την ιερή διακονία της Εκκλησίας με την ίδρυση και την ανάπτυξη των ενοριών μας, με την υποστήριξη και την ηγεσία που προσέφεραν στα εθνικά προγράμματα και στις πρωτοβουλίες, και με την αμέριστη συμπαράσταση προς την αγαπημένη Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από αριστερά οι Νικόλαος Καρακώστας, Τζορτζ Λούκας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κωμικός Basil. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Η Εκκλησία πάντοτε αναγνωρίζει με αγάπη και ευγνωμοσύνη το ζωτικό έργο της Αχέπα στους τομείς της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής ευθύνης και σε τόσους άλλους τομείς διακονίας, όπως και στην προώθηση των ελληνικών ιδεωδών, τα οποία εμπνέουν και φωτίζουν τον κοινό ανθρώπινο πολιτισμό και προβάλλουν την μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεώς μας.

Η ελπίδα και η προσευχή μου είναι αυτή η σχέση όχι μόνο να συνεχιστεί στο πνεύμα της αγάπης που μας συνδέει και να φέρει πολύ καρπό, αλλά θα γίνει πιο ισχυρή καθώς προετοιμαζόμαστε για την επιτέλεση του έργου που μας περιμένει στο μέλλον.

Μαζί, μπορούμε και θα επιτελέσουμε σπουδαία πράγματα, τα οποία θα φανερώσουν την αγάπη μας προς τον Θεό και την αγάπη μας προς αλλήλους. Με τις κοινές μας προσπάθειες στην υπηρεσία και στη διακονία, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να γευτούν την μεταμορφωτική αγάπη του Θεού. Μαζί θα τιμήσουμε την κληρονομία της αγάπης, η οποία μας έχει κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας και θα προσφέρουμε τιμή και δόξα στο Θεό για τα μεγάλα και θαυμαστά έργα, τα οποία θα δούμε.

Η ευλογία αυτού του Θεού ας είναι μαζί σας και ας συνοδεύει τα έργα που επιτελεί η Αχέπα και η αγαπητή οικογένεια της Αχέπα.

Από αριστερά οι Νικόλαος Καρακώστας, Τζορτζ Λούκας, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κωμικός Basil. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
O απερχόμενος πρόεδρος της AHEPA Τζορτζ Λούκας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο κωμικός Basil, η μάσκοτ και η Ντέμη Τόμας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο νεοεκλεγείς ταμίας της ΑΗΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
Ο πρώην πρόεδρος Νικόλαος Καρακώστας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.