Χωρίς τους Εύζωνες για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες η παρέλαση της Νέας Υόρκης

0
523
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις της έδρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο μύθος περί έλευσης του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, τον οποίο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καλλιεργήσουν στην προηγούμενη πανομογενειακή παρέλαση οι συμπρόεδροι της Επιτροπής Παρελάσεως Δημήτριος Καλαμαράς και Νίκος Μπάρδης κατέρρευσε κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής πανομογενειακής συγκέντρωσης.

Ο Λου Κάτσος, ο οποίος απουσίαζε από την προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση, αποκάλυψε την αλήθεια την οποία την είχαν αποκαλύψει οι «Αναμνήσεις» στο άρθρο τους δύο ημέρες μετά την αρνητική απάντηση της Προεδρικής Φρουράς (κάνε κλικ στο: https://www.anamniseis.net/den-dinate-na-eruoyn-oi-evzones-stin-parelasi-tis-neas-yorkis-plithainoun-ta-dilimata/)  .

Ο κ. Κάτσος – διαφορετικά από τους συμπροέδρτους κ.κ. Καλαμαρά και Μπάρδη – είχε το σθένος να παραδεχτεί ότι οι Εύζωνες δεν έρχονται – διότι η Επιτροπή Παρελάσεως δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως όφειλε – τρεις μήνες πριν – για την έλευση του Αγήματος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτης Γεραζούνης, Δημήτριος Κοντολιός και Ιωάννης Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Δυστυχώς είχαμε αυτήν την εξέλιξη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που οι Εύζωνες δεν έρχονται. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Θα είναι όμως εδώ η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως Ελληνοαμερικανοί πρέπει να είμαστε εκεί», τόνισε ο κ. Κάτσος.

Η συμμετοχή στην πανομογενειακή συγκέντρωση της Πέμπτης, 12ης Μαϊου 2022 ήταν ελαφρώς αυξημένη και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η Χιακή Ομοσπονδία, τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία και ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης ανέλαβαν τις ευθύνες τους ως επίτιμοι τελετάρχες, που θα είναι ένεκα της 200ής επετείου της Σφαγής της Χίου. Με το ίδιο σκεπτικό επίτιμοι τελετάρχες θα είναι η AHEPA και η Αρχιεπισκοπή καθώς εφέτος γιορτάζουν την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς τους.

Αν και υπολείπονται τρεις περίπου εβδομάδες από την διεξαγωγή της παρέλασης εν τούτοις ουδείς γνωρίζει ποιοι θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης. Και το χειρότερο ουδείς γνωρίζει για την τύχη των προτάσεων που έγιναν στην προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση και πρόκειται για τους Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά ως τελετάρχη και του επίσης Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη ως επιτίμου τελετάρχη.  

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Αποστολόπουλος, Νίκος Μπάρδης, Γιώργος Βανιζέλος και Λου Κάτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην παρέλαση παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση. Αρχικά ειπώθηκε ότι πρόκειται για 33 συμμετοχές (16 σύλλογοι και 17 κοινότητες), αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε αναφέρθηκε ότι κατέθεσαν ήδη τις αιτήσεις και άλλοι φορείς.   

Μις Ελληνική Ανεξαρτησία

Μια από τις πιο ευοίωνες αναφορές ήταν η αναφορά για την συμμετοχή επτά υποψηφίων στον Διαγωνισμό Ομορφιάς και Γνώσεων που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 15ης Μαϊου 2022 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Νομική Καστανά και η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, οι οποίες ηγούνται της οργανωτικής επιτροπής επεσήμαναν ότι είναι όλα έτοιμα και ότι έχουν ήδη επιλέξει την Επιτροπή των Κριτών και κάλεσαν τους αντιπροσώπους να παραστούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους.

Η Νομική Καστανά, η οποία ηγείται της επιτροπής για τον διαγωνισμό της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας 2022. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ταμίας της παρελάσεως Χρήστος Βουρνάς έκανε τον μέχρι τούδε οικονομικό απολογισμό και τόνισε ότι στον λογαριασμό της δεξίωσης στο «Χίλτον» είναι ήδη κατατεθειμένα 45.750 δολάρια. Από το λεύκωμα έχει εισπραχθεί $35.775, από το λαχείο $15.970 και από τις συμμετοχές $5.400.

Ο κ. Δημήτριος Α. Γωνιάς ο οποίος μίλησε εκ μέρους του κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ισχυρίστηκε ότι το ποσό στον λογαριασμό του δείπνου θα είναι μεγαλύτερο κατά $25.000 καθώς πρόκειται να κατατεθούν και νέες επιταγές.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κίτσιος ανακοίνωσε ότι θα προσφέρουν $5.000 για το δείπνο. Στην ίδια υπόσχεση προέβη και ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός.  

Όρθιοι οι Γιώργος Ξερακιάς, αριστερά και ο Κωνσταντίνος Ρογδάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Δημήτριος Φίλιος επεσήμανε ότι μαζί με τον κ. Γιάννη Στρουμπάκη που ηγούνται της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων έχουν κατασταλάξει στον προϋπολογισμό για την διαφημιστική καμπάνια στα ομογενειακά και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ότι θα ανακοινωθούν στην επικείμενη πανομογενειακή συγκέντρωση.

Όσον αφορά την εκδήλωση με τα χορευτικά στην Πλατεία Αθηνών που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο πριν την παρέλαση ειπώθηκε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την εξασφάλιση της άδειας από τις αρμόδιες αρχές του Δήμου και ότι ενδέχεται ακόμη και το ίδιο βράδυ να λάβουν θετική απάντηση.

Το δείπνο του Δημάρχου προς τιμή της ομογένειας και της Ελλάδας στo «Gracie Mansion» έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουνίου 2022.

Ο Δημήτριος Καλαμαράς,, αριστερά και ο Χρήστος Καλογήρου. ΑΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και στην προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση ειπώθηκε ότι στην εν λόγω θα ανακοινωθεί το αμερικανικό κανάλι το οποίο θα μεταδώσει ζωντανά την Παρέλαση, εν τούτοις ούτε χθες βράδυ δεν έγινε ούτε η παραμικρή νύξη.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο συνέδριο και στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν αύριο στην Αστόρια και ο δημοτικός σύμβουλος του Ρίτζφιλντ Δημήτριος Κοντολιός, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης.

Έκδηλη ήταν η ανησυχία για την αδράνεια των συλλόγων και των υπολοίπων φορέων, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι την ημέρα της παρελάσεως διεξάγονται τέσσερα τουλάχιστον ελληνικά φεστιβάλ στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.