Χίλιοι και πλέον ομογενείς και Αμερικανοί απηύθυναν το στερνό αντίο στον Γιώργο Τυρά

Στιγμιότυπο από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του Γιώ ργου Τυρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χίλιοι και πλέον ομογενείς και Αμερικανοί συμπολίτες τους από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Τετάρτης, 26 Μαϊου 2021, συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης για να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία και να απευθύνουν το στερνό αντίο στον 25χρονο Γιώργο Τυρά (George Tyras).

Ο Γιώργος Τυράς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» βρήκε τραγικό θάνατο στην άσφαλτο του Μπρονξ τα ξημερώματα της Παρασκευής, 21 Μαϊου 2021. Αν και ήταν πεπειραμένος και δεινός οδηγός εντούτοις έχασε τον έλεγχο του λατρεμένου οχήματός του «2015 BMW M3» και σφηνώθηκε σε μια προπορευόμενη νταλίκα και βρήκε ακαριαίο θάνατο μαζί με την συνεπιβάτιδά του. Το τραγικό συμβάν συνέβη στην νότια πτέρυγα της Major Deegan Expressway μεταξύ της Εξόδου 10 (West 230 Street) και της Εξόδου 9 (Fordham Road) και οι θάνατος και τον δύο ήταν ακαριαίος.

Αν και πέρασε μία περίπου εβδομάδα η Αστυνομία της Νέας Υόρκης κρατά κλειστά τα χαρτιά της επικαλούμενη της εν εξελίξει έρευνες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι συγγενείς και ο φίλοι του Γιώργου συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης των εταιρειών της οικογένειας «FoodFest Depot» και «Victory Food Service» στο Μπρονξ και τέλεσαν την καθιερωμένη αγρυπνία.

Τόσο η Αγρυπνία, όσο και η Νεκρώσιμη Ακολουθία ήταν από τις πιο συγκινητικές όχι μόνο για τους παρισταμένους, αλλά και για τον ίδιο τον γράφοντα, διότι η θλίψη και ο πόνος ήταν αβάσταχτος και ανείπωτος.

Αν και στο ένα τέταρτο του αιώνα που καλύπτουμε τα δρώμενα της ομογένειας των ΗΠΑ κληθήκαμε να καλύψουμε πάμπολλες τραγικές καταστάσεις, συμβάντα και τρομοκρατικές επιθέσεις, εν τούτοις η Αγρυπνία και η Κηδεία του Γιώργου Τυρά ήταν από τις πιο συγκινητικές. Το λεξιλόγιό μου είναι ύ φτωχό και ανίκανο να περιγράψει την θλίψη και την συγκίνηση των χιλιών και πλέον ατόμων που παραβρέθηκαν στην κηδεία. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στην Αγρυπνία, ενώ άλλοι πέρασαν από τον τόπο του δυστυχήματος, άναψαν κεράκια και εναπόθεσαν λουλούδια.

Οι συγγενείς, οι φίολοι και οι γνωστοί περίμεναν υπομονετικά στο λιοπύρι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία

Αν και η ζέστη ήταν αφόρητη και οι συντριπτική πλειοψηφία φορούσαν μαύρα ρούχα και κουστούμια, εν τούτοις όλοι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά και στο λιοπύρι για μισή τουλάχιστον ώρα στο λιοπύρι, εν τούτοις ουδείς δυσανασχετούσε. Όλοι τους σκηθρωποί και αμίλητοι, λες και είχαν πιει το αμίλητο νερό και μόνο οι βαριαναστεναγμοί διέκοπταν τον ειρμό των σκέψεών τους.

Στον ιερό ναό αριθμήσαμε πάνω από πεντακόσια άτομα όλων των φυλών που συνθέτουν το πολυεθνικό μωσαϊκό της Νέας Υόρκης, αλλά οι περισσότεροι ήταν ομογενείς και δη μέλη της Κασσιακής Αδελφότητας Αμερικής, στους κόλπους της οποίας μεγάλωσε ο Γιώργος.

Τα λευκά στεφάνια, το στεφάνι με το έμβλημα της BMV, το στεφάνι σε σχήμα καρδιάς με κόκκινα τριαντάφυλλα, το πορτραίο το Γιώργου, αριστερά του σολέα γινόταν ένα με το κατάλευκο κλειστό και καλυμμένο με την γαλανόλευκη φέρετρο και καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα.

Το πορτραίτο του Γιώργου Τυρά, τα κατάλευκα στεφάνια και το έμβλημα της BMW καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Οι γονείς του, Μιχάλης και Ευδοκία Τυρά, ο αδελφός του Μινάς Τυράς  και οι θείοι του με τα ανίψια είχαν καθίσει στα πρώτα στασίδια και προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον πόνο και θλίψη.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος βοηθούμενος υπό τους ιερείς, π. Νικόλαο Άνκτηλ, π. Αυγουστίνο Ψωμά, π. Γεώργιο Καζούλη και π. Μάξιμο Πολίτη και τους ιεροδιακόνους, Διονύσιο Παπίρη και Μιχαήλ Γιαβρή έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» και συνέχισαν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία η μητέρα του Γιώργου, Ευδοκία Διακάκη δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόσο κατά την διάρκεια του επικήδειου στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους γονείς, διότι κατά κανόνα τα παιδιά και τα εγγόνια αποχαιρετούν τους γονείς και παππούδες και όχι το αντίθετο.

Στιγμιότυπο από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του Γιώργου Τυρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας ακολούθησε το προσκύνημα της σορού και για πρώτη φορά τουλάχιστον για τα δεδομένα της εποχής της πανδημίας οι παρισταμένοι αγκάλιαζαν τους χαροκαμένους γονείς, τον αδελφό και τον θείο του και αδιαφορούσαν για τις συστάσεις τόσο του π. Νικολάου Άνκτηλ, όσο και του διευθυντή του Γραφείου Τελετών.

Τελευταίοι που αποχαιρέτησαν τον Γιώργο ήταν η νεότερη γενιά των Κασιωτών της Νέας Υόρκης, διότι ο Γιώργος ήταν χαρισματικός, λάτρης της παράδοσης και ταλαντούχος καλλιτέχνης.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο: «Kassian Farms, LLC, Zelle» τηλ. 917-370-6448 για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στο νησί της Κάσου

Στην πρώτη σειρά οι χαροκαμένοι γονείς Μιχάλης και Ευδοκία Τυρά και ο αδελφός του Μινάς Τυράς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Αυγουστίνος Ψωμάς, π. Γεώργιος Καζούλης, π. Μάξιμος Πολίτης, π. Νικόλαος Άνκτηλ, αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, διάκων Μιχαήλ Γιαβρής και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ υπογράφουν στο βιβλίο των αναμνήσεων για τον Γιώργο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η νεώτερη γενιά των Κασιωτών ενώ αποχαιρετά τον Γιώργο Τυρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ απευθύνουν το στερνό αντίο στον Γιώργο Τυρά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/tragikos-thanatos-toy-nearou-mixali-tyra-kai-tissinodigou-stin-asflto-tou-bronx/ https://www.anamniseis.net/apisteyto-to-sok-anipoti-i-thlipsi-pou-prokalese-o-tragikos-thantos-tou-george-tyra/

https://fb.watch/5LyH1xLCOg/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.