«Για σένα Μάνα» αναφώνησαν τα παιδιά και τα εγγόνια και έπιασαν τον χορό

0
Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της χοροδιδασκάλας Κλειούς Κοκόλη στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Για σένα Μάνα» αναφώνησαν τα παιδιά, τα εγγόνια και οι μαθητές της Κλειούς Κοκόλη και έπιασαν τον χορό στο Κοιμητήριο «Locustwood Memorial Park» προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους συγγενείς και φίλους που είχαν προσέλθει για να παρακολουθήσουν την ταφή και να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στην πολυαγαπημένη μητέρα, γιαγιά και συνάμα στην θρυλική χοροδιδασκάλα.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Παρασκευής, 10ης Μαρτίου 2023 συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, προσκύνησαν το σκήνωμά της και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την εξόδιο ακολουθία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και βοηθούμενου υπό του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, π. Χριστοφόρου Οικονομίδη.

Τα ολόλευκα στεφάνια σε συνδυασμό με την παραδοσιακή στολή που η αείμνηστη φορούσε στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα και οι φωτογραφικοί πίνακες καθιστούσαν ακόμη πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος αναφέρθηκε στην προσφορά της αείμνηστης και τόνισε ότι για πέντε δεκαετίες σμίλεψε ψυχές και παρείχε την δυνατότητα σε πάνω από τριακόσια παιδιά να διδαχτούν τους ελληνικούς χορούς, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Η Κλειώ Κοκόλη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η αείμνηστη είχε γεννηθεί στην Κεφαλλονιά και ήρθε στην Αμερική το 1965 μετά τον γάμο της με τον αείμνηστο Σπύρο Κοκόλη. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιερσέη, όπου απέκτησαν την δική τους οικογένεια, το δικό τους εστιατόριο και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το Αμερικανικό όνειρο.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της χοροδιδασκάλας Κλειούς Κοκόλη στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

Το 1974η αείμνηστη ανέλαβε τα ηνία του χορευτικού της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης και για πέντε περίπου δεκαετίες παρείχε την δυνατότητα σε πάνω από τριακόσια αγόρια και κορίτσια να διδαχτούν τους ελληνικούς χορούς και τις παραδόσεις. Αναμφίβολα ήταν μια από τις ελάχιστες χοροδιδασκάλες της ομογένειας που είχαν την τύχη και το προνόμιο να διδάξουν σε τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας τους χορούς και τις παραδόσεις.

Η κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ και η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης την έχουν τιμήσει για το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά της. 

Η πιο επιδραστική Γυναίκα

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Θωμά Γιώργος Χωριάτης ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας και γνωρίζει όσο ελάχιστοι την πολυδιάστατη προσφορά της Κλειούς Κοκόλη κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για την εκδημία της και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια της.

Η Κλειώ Κοκόλη. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

«Η Κλειώ Κοκόλη ήταν μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ και συνάμα μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες του Τσέρι Χιλ. Ήταν πυλώνας της κοινότητας. Ήταν η χοροδιδασκάλα του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Θωμά. Ήταν για πέντε περίπου δεκαετίες η διευθύντρια και η ψυχή του χορευτικού ομίλου «Hellenic Heritage Dance Group» και έχει εκπροσωπήσει επάξια την κοινότητα στα λαογραφικά φεστιβάλ της Μητροπόλεως» επεσήμανε ο κ. Χωριάτης υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω χορευτικό είχε δώσει παράσταση και στην Κούβα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρολομαίου.

Αναφερόμενος στην προσφορά της επεσήμανε ότι εξίσου σημαντική είναι και η συλλογή των παραδοσιακών ενδυμασιών από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας που δημιουργήθηκε με την δική της πρωτοβουλία και φροντίδα.

Μισός αιώνας προσφοράς

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ, π. Αυγουστίνος Ψωμάς μετά την εκδημία της αείμνηστης ενημέρωσε τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας και μεταξύ άλλων έγραψε: Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώνουμε για την εκδημία της Κλειούς Κοκόλη. Η Κλειώ έφυγε από τη ζωή νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της χοροδιδασκάλας Κλειούς Κοκόλη στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

Η αγαπημένη μας Κλειώ ήταν η προσωποποίηση της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης, του καθήκοντος, της γνήσιας ανθρωπιάς. Η χαρά της για τον πολιτισμό μας, την παράδοση και τη ζωή μεταδόθηκε για πολλές γενιές και οπουδήποτε είχε την ευκαιρία να εκδηλώσει μέσω της δουλειάς της το μεγάλο πάθος της για τον χορό και τον ελληνισμό.

Η αγάπη της για τον Άγιο Θωμά δεν θα σβήσει ποτέ από την καρδιά και το μυαλό μας. Η Κλειώ ήταν πολύτιμο μέλος της κοινότητος και της Εκκλησίας του Αγίου Θωμά για περισσότερα από 50 χρόνια. Την αποκαλούσαμε την καρδιά και τον εγκέφαλο του HHDG (Hellenic Heritage Dance Group).

Για πολλούς από εμάς ήταν επίσης μια στενή φίλη και μια υπέροχη δεύτερη μαμά, η οποία συνέχιζε να μας εκπλήσσει με την ανοιχτή και ειλικρινή στάση και δύναμή της, την αίσθηση της πειθαρχίας της, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα με την υγεία της, αλλά παρ´ όλα αυτά ήθελε να είναι μαζί μας «οπωσδήποτε».

Η παραδοσιακή στολή της Κλειούς Κοκόλη και στιγμιότυπο από την ζωή και την δράση της. Φωτογραφία: www.photobystellios.com

Πραγματικά, ο τρόπος που αντιμετώπισε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής της ενέπνευσε πολλούς από εμάς. Θα μας λείψει τρομερά.

Την αγαπημένη μας Κλειώ θα θυμόμαστε με αγάπη όλοι μας εδώ στον Άγιο Θωμά, η ευλογημένη οικογένειά της, όλοι οι φίλοι της και όλοι όσοι είχαμε την τιμή να τη γνωρίσουμε. Αδελφοί μου, ας κρατήσουμε την οικογένεια της Κλειούς στις σκέψεις μας καθώς περνούν αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές.

Αιωνία σου η Μνήμη Κλειώ!

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία της χοροδιδασκάλας Κλειούς Κοκόλη στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: www.photobystellios.com
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.