Η Γενοκτονία των Ποντίων κυρίαρχο θέμα της παρέλασης της Νέας Υόρκης

0
Γενική άποψη της αίθουσας όπου κάθε Πέμπτη συνέρχονται οι πανομογενειακές συγκεντρώσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας θα είναι το κυρίαρχο θέμα της παρελάσεως της ομογένειας για την 198η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 14 Απριλίου 2019 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Την είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας, κατά τη διάρκεια της 8ης πανομογενειακής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 7 Φεβρουαρίου 2019 στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Γαλάτουλας συγχάρηκε τους εκπροσώπους των ποντιακών συλλόγων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας που έρχονται από πολύ μακριά και οι οποίοι θα διοργανώσουν πολλαπλές εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Γενοκτονίας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η ομογένεια δεν ξεχνά καμιά χαμένη πατρίδα και ότι θα προβάλλουν και τα άλλα εθνικά θέματα ξεκινώντας από το Κυπριακό και το Βορειοηπειρωτικό μέχρι και το θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Τομόπουλος και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Αναφερόμενος στη παρέλαση επεσήμανε ότι δεν είναι υπόθεση μόνο της Ομοσπονδία, των συλλόγων και των κοινοτήτων, αλλά ολόκληρης της ομογένειας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξημένη συμμετοχή και κάλεσε του ομογενείς να πλαισιώσουν τις επιτροπές και να προωθήσουν την πώληση λαχείων και των καταχωρήσεων του λευκώματος, διότι αποτελούν τους βασικούς πόρους.

Από αριστερά οι Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πέτρος Γαλάτουλας, Νομική Καστανά και Δημήτριος Παλιούρας.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην περσινή παρέλαση και τόνισε ότι ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και υπενθύμισε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι ούτως ώστε να συμβάλουμε στην επιτυχία.

Εκτενή αναφορά ο κ Κρίστοφερ έκανε και στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου 2019 στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν και προσέφερε τις πρώτες πέντε χιλιάδες δολάρια. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος τριάντα τουλάχιστον ομογενών και επιχειρήσεων που θα προσφέρουν $5.000 εκάστου γι αυτό το σκοπό.

«Τα εισιτήρια για την εν λόγω εκδήλωση είναι $ 200.00 το άτομο, είτε $2.000.00 το τραπέζι», επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ ο οποίος ηγείται της οργανωτικής επιτροπής για την εκδήλωση του Χίλτον.

«Πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία ανάδειξης τελεταρχών, διότι και αυτοί συμβάλλουν στον ενθουσιασμό της ομογένειας για την παρέλαση. Πρέπει να εργαστούμε όλοι με φιλότιμο ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της παρέλασης και των άλλων εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς», κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ. 

Η υπεύθυνη του Λαχείου Σοφία Στρουμπάκη επεσήμανε ότι η επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς και κάλεσε τους ομογενείς να συμβάλλουν στην πώληση των λαχείων.

Ο ταμίας της παρελάσεως Δημήτρης Παλιούρας επεσήμανε ότι έχουν ήδη εισπραχτεί δώδεκα χιλιάδες από τα λαχεία και ότι με τις σημερινές εισπράξεις θα ανέλθουν στις $15.000. Παράλληλα τόνισε ότι για το επίσημο δείπνο στο Χίλτον πέραν των $ 5.000 του Κρίστοφερ δήλωσαν ότι θα προσφέρουν $ 5.000 και το ζεύγος Γιάννη και Ελένης Ψαρά από το Μπρούκλιν.

Η β΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά, η οποία ηγείται της επιτροπής για την τελετή έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών επεσήμανε ότι η συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μαντζάρου, του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, καθώς επίσης και των χορευτικών από την Ελλάδα και την ομογένεια προεξοφλούν την επιτυχία. Παράλληλα κάλεσε τους συλλόγους και τις κοινότητες να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους στην παρέλαση.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής λευκώματος επεσήμανε ότι εισέπραξαν ήδη την πρώτη επιταγή από το Σύλλογο Λημνίων και ότι έχουν ήδη υποσχέσεις για πάνω από δέκα χιλιάδες δολάρια. Τόνισε επίσης ότι θα καλέσουν τα μέλη του Παν Γκριγκόριαν για να συμβάλλουν στο λεύκωμα.

Ο κ. Γαλάτουλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή του πρώην προέδρου Απόστολου Τομόπουλου και τόνισε ότι και οι άλλοι πρώην πρόεδροι και στελέχη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις επεσήμανε ότι έχουν ήδη δώσει την προκαταβολή τόσο για το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Χίλτον, όσο και για τη δεξίωση που θα παρατεθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Απριλίου 2018 στο εστιατόριο «Αύρα» στο Μανχάταν.

Αναφορικά με τους τελετάρχες επεσήμανε ότι «κανείς δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής πρόταση και ότι οι υποψήφιοι  θα προταθούν και θα επιλεγούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας».

Εκτενή αναφορά έγινε στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ανεξαρτησίας, στο θέμα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς, στη ιστορική Φιλαρμονική Μάντζαρος της Κέρκυρας, καθώς επίσης και στα χορευτικά που θα έρθουν από την Ελλάδα.

Ο κ. Γαλάτουλας επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο. αποφάσισε να μην καλέσει επίσημα κανέναν πολιτικό από την Ελλάδα. Αντίθετα θα προσκληθούν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης,  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας λόγω του Σκοπιανού και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ως αντιπρόεδρος των Δημάρχων της Ευρώπης (Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης).

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.