Γ. Σμαραγδής: Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ξανάγραψα πέντε φορές το σενάριο του “Καποδίστρια”

0
Ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Την άποψη πως κάποιες δυσκολίες που βιώνουμε, όπως η πανδημία, αν τις αντιμετωπίσεις θετικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, διατύπωσε ο βραβευμένος, διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM”.

Ειδικότερα ο σκηνοθέτης των ταινιών “Καζαντζάκης”, “El Greco”, “Καβάφης”, “Καληνύχτα κυρ Αλέξανδρε”, “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι” κ.α., απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας “Καποδίστριας”, που θα αναφέρεται στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, είπε πως ο εγκλεισμός τον έβαλε στη διαδικασία να ξανακοιτάξει “εις βάθος όλη την κατασκευή του σεναρίου της ταινίας του “Καποδίστρια” και να το ξαναγράψει άλλες πέντε φορές”! Σημείωσε πως όπως του είπαν συνεργάτες του, οι οποίοι το ξαναδιάβασαν, είναι πλέον καλύτερο και γραμμένο με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον αρχικό!

“Συνεπώς”, όπως επισήμανε, “τα προβλήματα, τα εμπόδια είναι διλλήματα και οι άνθρωποι που είμαστε ελεύθερες οντότητες, αποφασίζουμε εάν θα πάμε με το θετικό ή το αρνητικό στοιχείο της ζωής”.

Ο Γιάννης Σμαραγδής σημείωσε, επίσης, πως με αφορμή την πανδημία, ανακάλυψε και κάτι άλλο για τον Καποδίστρια, το οποίο δεν θα συμπεριληφθεί στο σενάριο αλλά έχει τη σημασία του. “Μόλις ανέλαβε ο Καποδίστριας τη διακυβέρνηση της Ελλάδος, εκδηλώθηκε τύφος στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δηλαδή βρέθηκε σ’ ένα αντίστοιχο πρόβλημα μ’ αυτό που βρέθηκε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίοι εκτιμώ πως το χειρίζεται πολύ καλά. Με εξαιρετικό τρόπο το είχε χειριστεί τότε και ο Καποδίστριας -ο οποίος ήταν γιατρός- παίρνοντας, για το κοινό καλό, ένα πολύ τολμηρό για εκείνη την εποχή μέτρο. Παρότι ήταν πολύ πιστός Χριστιανός, έκλεισε τις εκκλησίες, ώστε να μην πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα. Ήτανε δε τέτοια προσωπικότητα ο Καποδίστριας που όλοι υπάκουσαν.

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης ανέφερε πως πρόσφατα διάβασε πως ένας Έλληνας που είχε γνωρίσει τον Καποδίστρια στη Ρωσία, έλεγε πως είχε μία ροπή προς το καλό. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό”, είπε, “γιατί αν το ανθρώπινο γένος οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα επικυριαρχήσει το θετικό στοιχείο της ζωής και θα αναβαθμιστεί το ανθρώπινο είδος”!

Ερωτηθείς για τα γυρίσματα της ταινίας “Καποδίστριας” και για τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να είναι έτοιμη για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, απάντησε πως εξαιτίας της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, όπως είχε αποφασίσει. “Αν συνέβαινε αυτό τώρα θα είχαμε τελειώσει τα γυρίσματα στην Ελλάδα κι Ελβετία και θα είχαν μείνει της Ρωσίας γιατί κάποιες σκηνές πρέπει να γίνουν με χιόνια. Έχει μετακινηθεί χρονικά η ταινία. Τώρα είμαστε στο τελείωμα του προϋπολογισμού της, γιατί πρέπει να μπούνε ρωσικά, ελβετικά και ελληνικά κεφάλαια και ευτυχώς υπάρχει ανταπόκριση και από τις τρεις πλευρές. Λέμε να αρχίσουμε στο τέλος της άνοιξης, οπότε να είναι έτοιμη προς το τέλος του ’21 και με την ταινία να κλείσουν οι εκδηλώσεις, όπως ήταν το κλείσιμο της επανάστασης με τη δολοφονία του Καποδίστρια”, σημείωσε.

Όσον αφορά τον ηθοποιό που θα υποδυθεί τον Καποδίστρια, είπε πως θα είναι Έλληνας, αλλά δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά του. Όπως είπε “έχει στα μάτια του την αθωότητα και την καλοσύνη που είχε ο Καποδίστριας”…

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.