Φτωχότεροι η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία και ο ελληνισμός του Γούστερ Μασαχουσέτης

Η αείμνηστη Αικατερίνη Σίγκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πού το μάθατε; Πώς το μάθατε αφού μόλις τώρα ολοκληρώσαμε την διαδικασία με το Γραφείο Τελετών, ρωτούσε και ξαναρωτούσε η Μαρία Σίγκα όταν έξι περίπου μήνες μετά την εκδημία της πολυαγαπημένης της μητέρας Αικατερίνης Σίγκα επικοινωνήσαμε μαζί της για να επιβεβαιώσουμε την είδηση, αλλά και να αντλήσουμε περισσότερα στοιχεία για την ζωή και το έργο της.

Αν και η κοινωνική προσφορά και το φιλανθρωπικό της έργο είναι ευρύτερα γνωστό στο Γούστερ, την Μέκκα των Ηπειρωτών της Μασαχουσέτης, εν τούτοις συνομιλώντας με την Μαρία και με τον θείο της Γιάννη Παπαδόπουλο διδάχτηκα αρκετά πράγματα για την ζωή της και του αείμνηστου Θεόδωρου Σίγκα, αδελφού του πατέρα της Εισαγγελέως της Κομητείας Νάσο Μάντλιν Σίγκα.

Τα σχόλια των αναγνωστών των «Αναμνήσεων» τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στο Facebook έρχονται να δικαιολογήσουν πλήρως τον πρόλογο της είδησης.

Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Μιχάλης Σέρβος από την Φλόριδα έγραψε: «Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και οι Ηπειρώτες έμειναν ορφανοί. Ο τίτλος «Μάνα της Πανηπειρωτικης Ομοσπονδίας Αμερικής» δόθηκε σε Συνέδριο στην Φλωριδα. Αφιέρωσε την ζωή της στα κοινά και στον Ηπειρωτισμό. Πάντα χαμογελαστή, ήπια, ευγενική και με τις καλύτερες συμβουλές. Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένεια, αιώνια της η μνήμη και καλόν Παράδεισο. Θα μας λείψεις».

Η σοφία, το φιλότιμο, η ταπεινοφροσύνη, η γενναιοδωρία και η αγάπη για τον συνάνθρωπο ήταν μερικές από τις αρετές της αείμνηστης Αικατερίνης Σίγκα.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα και κατ΄ επέκταση η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Γούστερ της Μασαχουσέτης, ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Ένωσις» και ο γυναικείος Σύλλογος Ηπειρωτών «Ο Χορός του Ζαλόγγου» ευεργετήθηκαν από την γενναιοδωρία, την ευσπλαχνία και το απαράμιλλο σθένος και την εργατικότητα της Αικατερίνης Σίγκα.

Η εκλογή της Αικατερίνης Σίγκα, ως προέδρου του Γυναικείου Τμήματος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας έλαβε χώρα το 1972 στο Συνέδριο της οργάνωσης στα Ιωάννινα και η εκλογή της είχε προκαλέσει χαρά και συγκίνηση στους Ηπειρώτες της Αμερικής.  

Ο αείμνηστος Νικόλαος Μπατσίδης, ο οποίος διέμενε στην Αστόρια τον Αύγουστο του 1972 της αφιέρωσε ένα ποίημα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Τα ποιήματα του Νικόλα και ανέκδοτα από την ζωή του» το οποίο συνέγραψε ο γιος του Αθανάσιος Μπατσίδης  και το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τον εκδοτικό οίκο «Καταγράμμα».

Παραθέτουμε το ποίημα το οποίο καταχωρήθηκε στην σελίδα 86 και είναι χειρόγραφο: Στην Αικατερίνη Θ. Σίγκα

Κίνησες από το Γούστερ / σαν ωραία Μπουμπουλίνα /και στα Γιάννενα επήγες / και σε εκλέξαν προεδρίνα. / Στο συνέδριο το πρώτο / για το Γυναικείο Τμήμα.  / Σου αξίζει Κατερίνα / να γράψω ένα ποίημα.

Έλαμψε ο κόσμος όλος, / αναστέναξε η Λίμνη, / όλοι είπαν ότι μοιάζεις, / Ρήνα, την Κυρά Φροσύνη.  / Θαύμασαν την ομορφιά σου, / τα πολλά χαρίσματά σου, / οι γυναίκες της Ηπείρου / Προχωρούν στα βήματά σου.

Τρέχουν να σε αγκαλιάσουν / την χαρά τους να εκφράσουν / που βγήκες προεδρίνα, / όμορφή μας Κατερίνα. / Νιάτα τρισχαριτωμένα / από το όμορφο Ζαγόρι, / από δοξασμένο τζάκι, / του Νίκου Εξάρχου κόρη. / Και του Θόδωρου κυρία, / από την θρυλική την Γλύνα. / Στ’ Αργυρόκαστρο μια μέρα να σε δούμε προεδρίνα».

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια της, καθώς επίσης και στους προαναφερόμενους φορείς και προσεύχονται όπως ο Θεός τους αξιώσει να αξιοποιήσουν και διαιωνίσουν την βαριά κληρονομιά της.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.