Home ΙΣΤΟΡΙΕΣ Έχασε την τελευταία μάχη η 28χρονη ομογενής γυναικολόγος

Έχασε την τελευταία μάχη η 28χρονη ομογενής γυναικολόγος

0
Η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Το πρωί του Σαββάτου, 13ης Σεπτεμβρίου 2025 ο ήλιος της Αστόριας έχασε τη λάμψη του και ένα ρίγος διαπέρασε τις καρδιές και τις ψυχές των συγγενών και των φίλων, των αποφοίτων και των δασκάλων του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει – πόσο μάλλον να συμφιλιωθεί – με την θλιβερή είδηση ότι η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη (Ioanna Agatha Katehis) έχασε την τελευταία μάχη της ζωής της στο άνθος της νιότης.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Έφτασε και στην Ερείκουσσα, της καρδιάς της, στην γενέτειρα των γονέων της του Γεωργίου Κατέχη και Μαρίας, το γένος Εξάρχου. Στην Ερείκουσσα, την οποία λάτρευε η Ιωάννα και η μικρότερη αδελφή της η Ευγενία.

Η Ιωάννα, όπως επεσήμανε η υποδιευθύντρια του Λυκείου της Αστόριας και μέντοράς της, κ.  Ελένη Καραγιώργου, ήταν μια από τις χαρισματικές και συνάμα εμβληματικές και πιο επιδραστικές αριστούχες (valedictorian) των τριών τελευταίων δεκαετιών, η οποία κατάφερε με τα επιτεύγματά της, την φιλαλληλία, την φιλομάθεια και το φιλότιμο να αγγίξει τις καρδιές και τις ψυχές των συμφοιτητών, των καθηγητών και των ασθενών της.

Ο Γιώργος και η Μαρία Κατέχη με τα κορίτσια τους Ιωάννα και Ευγενία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Παράλληλα τόνισε ότι ο πρόωρος θάνατός της προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους μαθητές του λυκείου, που είχαν την τύχη και το προνόμιο να την γνωρίσουν και να ακολουθήσουν τα χνάρια της.

Εισερχόμενος το πρωί της Κυριακής στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, μόλις με αντίκρυσε ένας φίλος εκπαιδευτικός με πλησίασε και με τρεμάμενη φωνή εκμυστηρεύτηκε το μυστικό που βάραινε την ψυχή του και μου λέει: «Είμαστε συντετριμμένοι, η Ιωάννα μας, η κόρη της συναδέλφου μου, της Μαρίας Κατέχη έχασε την τελευταία μάχη της ζωής της σε ηλικία 28 ετών. Ήταν άγγελος και πολλά υποσχόμενη γυναικολόγος. Σε παρακαλώ επικοινώνησε με την οικογένειά της για να μάθουμε τις λεπτομέρειες της κηδείας της για να ενημερώσω τους συναδέλφους να της απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό».

Το στερνό αντίο

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της το απόγευμα της Πέμπτης, 18ης Σεπτεμβρίου 2025 (από τις 4.00 – 9.00 μ.μ.) θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό  Γραφείο Τελετών «Αντωνόπουλος» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd Astoria, NY 11105, για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους χαροκαμένους γονείς της και στους συγγενείς.

Η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το πρωί της Παρασκευής, 19ης Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria, N.Y., 11105, για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, N.Y., 11370 για να παρακολουθήσουν την ταφή της και να της απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στο Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ κάνοτνας κλικ στο: https://www.rmh-newyork.org/pages/greek-division

Πολλά υποσχόμενη Ιατρός – Γυναικολόγος

Η Ιωάννα Αγαθή Κατέχη γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1996 στο Μανχάταν και μεγάλωσε στην Αστόρια. Οι γονείς της Γεώργιος Κατέχης και Μαρία το γένος Εξάρχου γεννήθηκαν στην Ερείκουσσα και επέλεξαν την ελληνοκρατούμενη Αστόρια για να αποκτήσουν το σπιτικό τους και να μεγαλώσουν τα δύο τους τέκνα, την αείμνηστη Ιωάννα και την Ευγενία.

Η Ευγενία, αριστερά και η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Γιώργος εργάστηκε όλη του την ζωή στα εστιατόρια, ενώ η Μαρία τα πρώτα χρόνια υπηρέτησε ως βοηθός εκπαιδευτικός στα ελληνικά σχολεία και με την πάροδο του χρόνου προσελήφθη σε δημόσιο σχολείο της περιοχής.

Η αγάπη τους για την Ελλάδα και το πάθος τους για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό τους ώθησε να επενδύσουν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Και τα δύο κορίτσια αποφοίτησαν με άριστα από το λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και επέλεξαν την ιατρική.

Η Ιωάννα, όπως επεσήμαναν οι γονείς της,  αποφοίτησε με άριστα από την ιατρική σχολή και τα δύο τελευταία χρόνια έκανε την πρακτική της εξάσκηση ως μαιευτήρας – γυναικολόγος στο «NYU Grossman Long Island School of Medicine» και ήθελε να αφιερώσει την ζωή της στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τα όνειρα της Ιωάννας και των γονέων της έμειναν ανεκπλήρωτα κι αυτό διότι το πρωί του Σαββάτου, 13ης Σεπτεμβρίου 2025, η Ιωάννα αναχώρησε για τον κόσμο των αγγέλων.

Ο πρόωρος θάνατός της καταλυπεί τους γονείς της Γεώργιο και Μαρία Κατέχη, την αδελφή της Ευγενία Κατέχη, τους παππούδες της Βασίλειο και Ιωάννα Κατέχη, Σπύρο και Ευγενία Εξάρχου, τους θείους, τις θείες, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.

Η Δρ. Ιωάννα Αγαθή Κατέχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.