ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός ναός των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στο Μανχάταν το πρωί της Κυριακής, 2 Ιανουαρίου 2022, είχε βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη μετά τον διορισμό του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Μερκάντο, ως ιερατικού προϊσταμένου.

Ο π. Βαρθολομαίος έχει διατελέσει διάκονος του Αρχιεπισκόπου τα τελευταία δύο χρόνια και χειροτονήθηκε πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο. Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν αρκετοί Χιώτες, οι οποίοι θεωρούν τον π. Βαρθολομαίο δικό τους τέκνο. Μεταξύ αυτών διακρίναμε τους ευεργέτες Στυλιανό και Αγγελική Ζερβούδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελιναίον «Αγία Μαρκέλλα» Δημήτρη Μουτάφη μετά της συζύγου του Σταυρούλας, τους Άρχοντες Μάρκο Μαρινάκη και Τζέιμς Παντελίδη, τον Ευάγγελο Ζερβούδη, οι γιατροί Δρ. Γεώργιος Ντάγκας, Δρ. Γεώργιος Σύρος και άλλοι.  

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μετά το πέρας της αναβίωσε το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας και ευχήθηκε χρόνια πολλά, υγεία, χαρά και ευτυχία το 2022. Το φλουρί έπεσε στον φωτορεπόρτερ της ομογένειας και φωτογράφο της Αρχιεπισκοπής Δημήτρη Πανάγο.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Βαρθολομαίος Μερκάντο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλκει την καταγωγή του από την Μέσα Διδύμα Χίου και το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την μυροβόλο Χίο και γενέτειρα της μητέρας του.

Κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της ιστορικής κοινότητας του Μανχάταν και αναφέρθηκε στους στόχους της δικής του ποιμαντορίας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης του π. Βαρθολομαίου: Σεβασμιώτατέ μοι, Πάτερ και Δέσποτα,

Με ιδιαίτερη χαρά όλα τα μέλη της ευλογημένης αυτής κοινότητας των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου σας καλωσορίζουμε σήμερα και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την μεγάλη αυτή τιμή της ποιμαντικής σας επίσκεψη στην ενορία μας. Όπως γνωρίζετε, η κοινότητά μας είναι μικρή σε μέγεθος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Αλλά, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, έχοντας λάβει την Αρχιερατική σας ευλογία για να υπηρετήσω αυτήν την ιστορική κοινότητα, είδα με τα μάτια μου ότι αν και αυτή η ενορία είναι λίγοι σε αριθμό, ξεχειλίζει από πίστη, αγάπη, αφοσίωση, και πνευματική προκοπή. Γρήγορα μου έγινε φανερό ότι οι ενορίτες αυτής της κοινότητας έχουν ακλόνητη πίστη στον Κύριό μας, έχουν μεγάλο σεβασμό για την Εκκλησία και τις παραδόσεις μας, έχουν βαθιά αγάπη για τη Μητέρα Εκκλησία μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έχουν απεριόριστη αγάπη για εσάς, Σεβασμιώτατε.

Η επιμονή και η σκληρή δουλειά τους αποδεικνύεται από την υπερηφάνεια  που νιώθουν να εργάζονται ακούραστα γι αυτήν την κοινότητα. Όλοι εμείς οι εδώ, νέοι και ηλικιωμένοι, Έλληνες και Αμερικανοί, γιατροί και εστιάτορες, επιχειρηματίες και έμποροι, επαγγελματίες και φοιτητές, ήρθαμε εδώ για να δοξάσουμε τον Παντοδύναμο Θεό, να ακούσουμε τα εμπνευσμένα λόγια σας και να λάβουμε την Αρχιερατική σας ευλογία. Όταν ενημέρωσα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου ότι επρόκειτο να επισκεφθείτε την κοινότητά μας σήμερα, αμέσως, με χαρά και ενθουσιασμό, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες. Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να ενημερώνουμε όλα τα μέλη της ενορίας για την επίσκεψή σας και, όπως είδατε κατά την άφιξή σας, σας υποδέχτηκε με χαρά και απέραντο ενθουσιασμό μας.

Ο ενθουσιασμός μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην επίσκεψή σας εδώ σήμερα. Είμαστε όλοι ευγνώμονες στον Θεό για τη δυναμική σας ηγεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας και σας ευχαριστούμε για τη σοφή καθοδήγησή σας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ιστορίας της.

Σε πρώτο πλάνο ο αρχιμανδρίτης, π. Βαρθολομαίος Μερκάντο. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Ολόκληρη η κοινότητα Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, κλήρος και λαός, είμαστε στο πλευρό σας, και σας υποστηρίζουμε. Γιατί οι πρωτοβουλίες σας είναι και οι πρωτοβουλίες μας, οι στόχοι σας είναι και δικοί μας στόχοι, και το όραμά σας για την Εκκλησία στην Αμερική είναι και το όραμά μας για την Εκκλησία στην Αμερική. Ο Θεός να σας χαρίζει έτη πολλά και καρποφόρα.

Προσωπικά, σας ευχαριστώ που μου εμπιστευτήκατε αυτή τη θερμή, στοργική και πνευματικά κοινότητα. Είμαι ευγνώμων για την πατρική σας καθοδήγηση την οποία πάντοτε μου προσφέρετε. Θα ήθελα από αυτήν την θέση να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της κοινότητος που από την πρώτη στιγμή, με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον αδελφό προκάτοχό μου, τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Χατζή, του οποίου το ακούραστο έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κοινότητα αυτή προώθησε την αναζωογόνηση αυτής της ιστορικής ενορίας.

Σεβασμιώτατε, για άλλη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες καθώς και τις ευχαριστίες της κοινότητάς μας που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα. Να ξέρετε ότι η μικρή σε μέγεθος, αλλά μεγάλη σε πίστη και έργα ενορία μας είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει εσάς και την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Έτη πολλά, Σεβασμιώτατε!

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου και Δημητρίου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
Στιγμιότυπο από την δεξίωση. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν αντιλειφθεί την
  σεισμική δώνηση που άγγιξε τα θεμέλια της
  ορθόδοξης ανώτερης τάξης και συνεχίζουν
  να δρούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα,
  συνεχίζουν την ρεκλάμα και την ψευτιά ….
  σφυρίζοντας αδιάφορα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.