Eπίτιμος διδάκτωρ Ναυτικής Ακαδημίας Μασαχουσέτης o Β. Μαρινάκης

0
Από την αναγόρευση ως επιτίμου διδάκτωρα του Βαγγέλη Μαρινάκης.

Μία σημαντική τιμητική διάκρισή έλαβε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, στη φετινή τελετή αποφοίτησης της φημισμένης Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης, καθώς σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η 181η τελετή αποφοίτησης της Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης (Massachusetts Maritime Academy) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, παρουσία εκπροσώπων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, εκπροσώπων της Πολιτειακής Βουλής, όπως ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Στήβεν Ξιάρχος, επιφανών στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου και της ναυτιλιακής κοινότητας. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισαν ο ναύαρχος εν αποστρατεία William ‘Bud’ Flanagan, ο Michael Tusiani, επίτιμος πρόεδρος της Poten & Partners, ο Gerhard Kurz με μακρά διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης,  ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime Trading Corp, ήταν μία από τις τέσσερις προσωπικότητες που η Ακαδημία επέλεξε να τιμήσει στη φετινή τελετή.

Μαζί του βραβεύτηκαν, λαμβάνοντας τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα:

– Ο πολιτειακός γερουσιαστής Michael J. Rodrigues, που εκπροσωπεί την πρώτη περιφέρεια του Μπρίστολ και Πλίμουθ από το 2010 και είναι επικεφαλής της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της πολιτειακής Γερουσίας, δηλαδή της επιτροπής που επιβλέπει τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της Πολιτείας.

– Ο διευθύνων σύμβουλος της NUCOR, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής χάλυβα στις ΗΠΑ, Leon Topalian, που είναι μάλιστα και απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης.

– Ο Ταξίαρχος Enoch “Woody” Woodhouse II, ένα από τα τελευταία εν ζωή μέλη των “Tuskegee”, της πρώτης ομάδας Αφροαμερικανών πιλότων στην ιστορία της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού που υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς ο Ευάγγελος Μαρινάκης ήταν ο μόνος Ελληνας πολίτης μεταξύ των τιμώμενων προσώπων, η μπάντα της Ακαδημίας παιάνισε μαζί με τον αμερικανικό και τον ελληνικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του κατά την έναρξη της τελετής.

Την τελετή άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Ναυτικής Ακαδημίας της Μασαχουσέτης Ναύαρχος Φράνσις Μακντόναλντ.

Μιλώντας στους αποφοίτους υπογράμμισε πόσο περήφανος είναι για τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία και στη συνέχεια παρουσίασε τις τέσσερις προσωπικότητες που θα βραβεύονταν με τα ακόλουθα λόγια:

«Ξεκινώντας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Capital Maritime and Trading Corp. Ευάγγελο Μαρινάκη. Ο κ. Μαρινάκης διοικεί από την Αθήνα, στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και μερικούς ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, και τον τιμούμε ως τον διεθνή επιχειρηματικό ηγέτη μας.

Κύριε Μαρινάκη, σας ευχαριστούμε που διανύσατε περίπου 5.000 μίλια για να είστε μαζί μας σήμερα. Και καλώς ήρθατε στην τάξη του 2024. Καλωσορίζουμε τον γερουσιαστή Michael Rodrigues από την πρώτη περιφέρεια του Μπρίστολ και του Πλίμουθ ως τη δεύτερη προσθήκη μας σε αυτή τη μεγάλη τάξη.

Ο Γερουσιαστής Rodrigues έχει υπηρετήσει αυτή την Κοινοπολιτεία ξεκινώντας από τη Βουλή το 1996, στη Γερουσία από το 2011. Ο γερουσιαστής Rodrigues είναι ανυποχώρητος στην υποστήριξή του για τη δημόσια εκπαίδευση και πραγματικά έχει μια αδυναμία για το ιστιοφόρο της Κοινοπολιτείας, το Ernestina Morrissey, το οποίο είναι δεμένο στην αποβάθρα μας σήμερα. Σήμερα τον τιμούμε ως τον ηγέτη της δημόσιας προσφοράς μας. […]

Ο τρίτος επίτιμος αποδέκτης που θα πραγματοποιήσει επίσης την ομιλία έναρξης είναι ο Leon Topalian, απόφοιτος της Ακαδημίας, υπερήφανο μέλος της τάξης του 1991, κ. Topalian, και τώρα εντάσσεται στην τάξη του 2024 καθώς τιμάται ως ο εθνικός επιχειρηματικός ηγέτης μας.[…]

Ο Leon ανέλαβε καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nucor Steel, μιας εταιρείας του Fortune 500 που μόλις ανακοίνωσε το 205ο συνεχόμενο τριμηνιαίο μέρισμά της. Ένα καταπληκτικό επίτευγμα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, Λεόν. Καλώς ήρθατε και πάλι. Η τέταρτη προσθήκη μας στην τάξη είναι ο Ταξίαρχος Woody Woodhouse.

Ο Ταξίαρχος Woodhouse τιμάται ως στρατιωτικός μας ηγέτης για τις εκπληκτικές υπηρεσίες του στη χώρα του, ως Tuskegee Airman στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν ολίγοις, ήταν Top Gun πολύ πριν ο Tom Cruise γίνει Top Gun. Και δυστυχώς, ο Ταξίαρχος Woodhouse δεν μπορεί να είναι μαζί μας σήμερα καθώς κόλλησε μια μικρή ασθένεια μετά το ταξίδι του στη Νορμανδία της Γαλλίας, στο πλαίσιο του 80ού εορτασμού της D-Day.»

Παρουσιάζοντας το έργο της Ακαδημίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Ακαδημία προσφέρει και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ συνεχάρη τους αποφοίτους για τη δύναμη, επιμονή και αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τις προκλήσεις των σπουδών τους.

Κατά το παρελθόν έχουν βραβευτεί από την Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης προσωπικότητες όπως ο πρώην Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο τέως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Τσάρλι Μπάκερ και η αστροναύτης της NASA Σουνίτα Γουίλιαμς.

Το γιατί επιλέχτηκε να είναι φέτος στα τιμώμενα πρόσωπα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, άρα και στα πρόσωπα που καλούνται να πραγματοποιήσουν ομιλία για να εμπνεύσουν τους αποφοίτους της Ακαδημίας, φαίνεται και από το κείμενο που διαβάστηκε και με το οποίο δικαιολόγησαν αυτή την απόφαση:

«Ο Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης είναι διεθνής επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Έγινε πρώτα γνωστός στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά έκτοτε έχει επενδύσει στον αθλητισμό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις υπηρεσίες καταναλωτών, την πράσινη ενέργεια και τα ακίνητα.

Ο Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. Ο Όμιλος Capital ελέγχει σήμερα έναν στόλο 130 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 12,5 εκατομμυρίων τόνων (dwt), στους τομείς των δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοίων μεταφοράς LNG, LPG, Αμμωνίας, LCO2, πλοίων υπεράκτιας υποστήριξης και ξηρού χύδην φορτίου. Ο υπό διαχείριση στόλος περιλαμβάνει τα πλοία της εισηγμένης στο Nasdaq Capital Product Partners L.P.. Ο κ. Μαρινάκης έχει μια επιτυχημένη διαδρομή άνω των 30 ετών στη ναυτιλία και τις κεφαλαιαγορές, έχοντας ολοκληρώσει δύο δημόσιες εγγραφές και δύο μεγάλες συναλλαγές συγχώνευσης και εξαγοράς στις αγορές των ΗΠΑ και έχοντας αναπτύξει τις εταιρείες Capital σε όλους τους ναυτιλιακούς κύκλους.

Ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Nottingham Forest FC, ο κ. Μαρινάκης έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει ενεργά διάφορους φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, όπως η Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Ohio State University, το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη, η UNICEF, ένα ευρύ φάσμα δημοτικών έργων και έργων υποδομής σε όλη την πόλη-λιμάνι του Πειραιά και την Κρήτη. Για τις παραδειγματικές συνεισφορές στην παγκόσμια ναυτιλία και στις διεθνείς επιχειρήσεις η Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης με υπερηφάνεια απονέμει στον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, τον τίτλο του Διδάκτορα Διοίκησης Επιχειρήσεων, honoris causa»

Βαγγέλης Μαρινάκης
Βαγγέλης Μαρινάκης

Μετά την παραλαβή του βραβείου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό στους αποφοίτους και να τους δώσει το δικό του μήνυμα:

«Κυρίες και κύριοι, είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το υψηλού κύρους διδακτορικό δίπλωμα από την καλύτερη Ναυτική Ακαδημία.

Σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, αλλά η ναυτιλία ήταν πάντα το πάθος μου.

Για πολλούς από εμάς στην Ελλάδα η θάλασσα είναι η χαρά μας, είναι η ζωή μας

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα στη Μεσόγειο.

Mια μικρή χώρα που έχει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο.

Για μένα, η θάλασσα, η ναυτιλία, η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν ήταν ποτέ απλώς μια δουλειά ή μια επιχειρηματική ευκαιρία.

Ήταν ένα πάθος και μια πολύ μεγάλη αγάπη.

Και στη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μπορείς να ακολουθήσεις το πάθος σου μέχρι τέλους.

Τίποτα στη ζωή δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα.

Είτε είναι στις επιχειρήσεις, είτε στον αθλητισμό, είτε στην Τέχνη.

Πήρατε μια σοφή απόφαση επιλέγοντας αυτή τη σταδιοδρομία.

Γιατί οι θαλάσσιες μεταφορές είναι αυτές που μεταφέρουν ενέργεια, πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό που ονομάζουμε ανάπτυξη, εξέλιξη και παγκόσμια ευημερία εξαρτάται από τη ναυτιλία.

Και εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε τα πλοία πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον μας.

Για να ηγηθούμε στην πράσινη μετάβαση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Γνωρίζω ότι είχατε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

Η γνώση είναι η πιο πολύτιμη πυξίδα μας, αυτή που μας καθοδηγεί προς το μέλλον για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να σας το στερήσει.

Στην επιδίωξή για αριστεία, η επιστήμη παίζει θεμελιώδη ρόλο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, των ρυθμιστικών φορέων και ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να καινοτομεί και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής μας.

Και αν έχω κάτι να μοιραστώ μαζί σας, είναι ένα μάθημα που μου δίδαξε η ζωή: Να προτιμάτε πάντα τον πιο δύσκολο δρόμο, το πιο δύσβατο μονοπάτι για να ακολουθήσετε τα όνειρά σας.

Πρέπει να θέτετε στόχους, ακόμη και αυτούς που φαίνονται αδύνατοι, και να αγωνίζεστε για να τους πετύχετε.

Αυτό είναι που με καθοδηγήσει στη ζωή μου, στη ναυτιλία, στον αθλητισμό, στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική. Απολαμβάνω το ανηφορικό ταξίδι.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από τη νίκη. όταν έχεις θέσει τον στόχο και εργάζεσαι σκληρά και με πάθος για να τον πετύχεις. Μαζί με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Αυτό ήταν το συναίσθημά μου όταν η ομάδα μου, ο Ολυμπιακός, κέρδισε πρόσφατα το UEFA Conference League φέτος αλλά και όταν βλέπω όλα αυτά τα πλοία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και να μεταφέρουν ενέργεια και υλικά, τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Ας χτίσουμε γέφυρες, ας γκρεμίσουμε τα εμπόδια και ας τιμήσουμε την κληρονομιά εκείνων που άνοιξαν το δρόμο για εμάς.

Ας εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές να αγκαλιάσουν αυτό το πνεύμα της εξερεύνησης και της ανακάλυψης.

Βρίσκεστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Σαν τον Οδυσσέα έχετε σαλπάρει για τη δική σας Ιθάκη.

Και όπως έχει γράψει ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”.

Σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι να είστε δυνατοί, υγιείς και να απολαύσετε αυτό το καταπληκτικό ταξίδι που έχετε μπροστά σας. Όλα τα καλύτερα».

O Βαγγέλης Μαρινάκης μιλώντας στην ηγεσία της Ακαδημίας κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που ακολούθησε την τελετή αποφοίτησης ανέφερε:

«Έχετε συνειδητοποιήσει τον καίριο ρόλο της ναυτικής εκπαίδευσης στην προετοιμασία των απόφοιτων για να αποκτήσουν τα πτυχία τους και να ξεκινήσουν καταπληκτικά ταξίδια ως ναυτικοί; Πολλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τη σημασία της μεταφοράς αγαθών δια θαλάσσης. Τόσο μέσω της εμπορικής ναυτιλίας όσο και του πολεμικού ναυτικού. Όταν μιλάμε για το πολεμικό ναυτικό, μιλάμε για την ειρήνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο μας. Ακόμα πιο σημαντικό, σώζουμε τον κόσμο κάθε μέρα. Το να σώζεις σημαίνει να κρατάς κάποιον ζωντανό, και μέσω της εμπορικής ναυτιλίας, μεταφέρουμε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, που κρατούν τον κόσμο ζωντανό. Η συμβολή της ναυτιλίας στη διάσωση του πλανήτη στην καθημερινή μας ζωή είναι σημαντική, αλλά συχνά υποτιμημένη. Η εξασφάλιση της ασφάλειας των αγαθών, των έγκαιρων παραδόσεων, της ασφάλειας του πληρώματος και της διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος είναι όλα ζωτικής σημασίας. Επομένως, για άλλη μια φορά, σας ευχαριστούμε για τη συμβολή σας».

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.