Επιστολή: Η AHEPA να δημιουργήσει Ταμείο Παιδείας για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων

2
Από αριστερά διακρίνονται οι Timothy Noitsis, ύπατος πρόεδρος των Υιών του Περικλή, Δημήτριος Κόκοτος, ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Kathy Bizoukas, ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης και Maria Ana Pantelou, πρόεδρος των Θεραπαινίδων της Αθηνάς.

Κύριε διευθυντά:

Εκφράζω τις απόψεις μου παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του κυρίου Κωνσταντίνου Λυκογιάννη που αναφέρεται στη δύναμη της οργάνωσης ΑHEPA.

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στον ικανότατο νέο ύπατο πρόεδρο Δημήτη Κόκοτα, τον δραστήριο και αποδεδειγμένα άξιο που μπορεί να ηγηθεί αυτή τη σοβαρή και ιστορική οργάνωση.

Από τα χρόνια του ‘70 ορκίστηκα και ενεγράφη μέλος στο γυναικείο τμήμα της ΑHEPA «Θυγατέρες της Πηνελόπης». Η αιτία που δεν δραστηριοποιήθηκα σε αυτόν τον οργανισμό ήταν το γεγονός ότι παρ’ όλο που στο καταστατικό υπήρχαν προβλέψεις για τα θέματα της παιδείας που εγώ έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή με αγάπη και πόνο δεν έβλεπα ποτέ να τους ενδιαφέρει.

Κύριε διευθυντά, συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Λυκογιάννη, ότι η ΑΗΕΡΑ σήμερα κυρίως θα πρέπει να καταλάβει και να λάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής παιδείας. Σέβομαι τον πατριωτισμό τους και τη βοήθεια που προσφέρω στον ελληνισμό γενικά, όμως για τη μόρφωση του παιδιού την εποχή που πραγματικά διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του που είναι η φοίτηση τους στο ελληνικό σχολείο δεν έχει κατανοηθεί και βοηθηθεί αυτή η μεγάλη ανάγκη.

Χρειαζόμαστε να διδάξουμε την ελληνική παιδεία παντοιοτρόπως για να κρατήσουμε τον ελληνισμό στα ύψη που του ανήκουν. Αν χαθεί η ελληνική γλώσσα θα χαθεί και αυτό το κομμάτι που λέγεται ελληνορθόδοξος πολιτισμός και ομογένεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Νίκος Ανδριώτης, Φώτιος Παπαμιχαήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ συνομιλεί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επειγόντως, να δημιουργήσει ταμείο ελληνικής παιδείας που θα βοηθήσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δημοτικά και ημιγυμνάσια, σε ημερήσια και απογευματινά. Να χρηματοδοτήσει προγράμματα και να τα επανδρώσει με εκπαιδευτικούς από Ελλάδα ή από την ομογένεια που θα έχουν εκπαιδευτεί και θα καταλαβαίνουν τις ανάγκες των παιδιών 2ης και 3ης γενιάς. Δεύτερον, να βοηθήσει τη νεολαία να μάθουν τους ελληνικούς χορούς, τραγούδια ελληνικά, παιχνίδια, την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και όχι μόνο.

Τέλος, πρέπει να ιδρυθεί πολιτιστικό κέντρο που θα μπορούν να γίνονται συνέδρια, μετεκπαιδεύσεις δασκάλων και πολιτιστικές ετήσιες εκδηλώσεις (να χρησιμοποιηθεί η ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Garrison Νέας Υόρκης).

Συμφωνώ με τα λόγια του κυρίου Λυκογιάννη (είναι εθνικά απόλυτα ανάγκη η ΑΗΕΡΑ να πάρει σοβαρό το ρόλο που της ανήκει και να αναλάβει την ηγεσία της ομογένειας θεσμοθετώντας τη χρηματοδότηση της ελληνικής παιδείας).

Προτείνω με μεγάλη εκτίμηση όπως η ΑΗΕΡΑ δημιουργήσει ειδική επιτροπή παιδείας με τον αρχηγό της εκκλησίας μας άξιο Αρχιεπίσκοπό μας, κύριο Ελπιδοφόρο και με σοβαρούς εκπαιδευτικούς φορείς που θα μπορούν να εργαστούν και να φέρουν ένα αίσιον αποτέλεσμα στη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας, και της ελληνοχριστιανικής μας παρακαταθήκης. Είμαστε στην 11η ώρα, κύριε πρόεδρε Τζίμη Κόκοτα, με αγάπη παρακαλούμε να δεχτείτε τις συμβουλές και προτάσεις μας.

Διατελω με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Στέλλα Κοκόλη,  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων εκπαιδευτικών Αμερικής

-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

  1. Αγαπητή κυρία Κοκόλη,

    Μη μουντζουρώνετε το όνομα σας κάνοντας αναφορά στον συγκεκριμένο να μην πω τι δημοσίως. Δεν σας αξίζει. Και ειδικά ως γυναίκα. Τα δέοντα.

  2. Το πρώτο σχόλιό μου αφορά τα Παριδέρεια
    όταν τα βλέπω κρεμασμένα σε άνδρες μου
    κουμπώνομαι , μου θυμίζουν κοκόρια με λυριά.

    Το δεύτερο συμπληρώνω το σχόλιο του Αχιλλέα.
    Όμοιος ομοίω αεί πελάζειν, έλεγαν οι Αρχαίοι
    μας πρόγονοι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.