Αξιότιμε, κ. διευθυντά,

Είμαι νέα με ρίζες Μακεδονικές και με καταγωγή από την Πόλη. Με μεγάλη μου θλίψη και απογοήτευση είδα στα νέα της Ομογένειας και της Ελλάδας ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τουρκικό τζαμί με απόφαση του δικτάτορα «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αγαπητοί αναγνώστες, η Αγία Σοφία είναι μνημείο της οικουμένης, είναι μνημείο μακραίωνης ιστορίας, μεγαλούργημα μιας μεγάλης αυτοκρατορίας, της βυζαντινής, και στέκει ως σύμβολο ενός πολιτισμού  που διήρκεσε χίλια και πλέον χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα θαύμα πολιτισμού ανaγνωρισμένο  με απόφαση της UNESCO. Είναι η δόξα όλων των χριστιανών αλλά και όλων τον πολιτισμένων ανθρώπων. Πρόκειται για ένα μεγαλούργημα ανθρώπινης και θείας τέχνης. Αποτελεί ιστορικό έργο, προσκύνημα και μεταλαμπάδευση χριστιανικών αξιών και παραδόσεων που μορφώνουν ψυχικά τον άνθρωπο.

Η απάνθρωπη και απολίτιστη αυτή απόφαση του Ερντογάν δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται ούτε πολιτισμούς ούτε μνημεία ούτε τον λαό του τον ίδιο, διότι αν τον σεβόταν, θα σεβόταν τις αξίες που υπάρχουν στη χώρα του γιατί η Αγία Σοφία είναι ένα μεγαλείο για την χώρα του την Τουρκία. Έτσι θα σεβόταν και την απόφαση της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών όπου υπάρχουν Τουρκικά τζαμιά.

Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Τα ίδια που κάνει κι εκείνος για να τον εκδικηθούμε και να πούμε ότι τα τζαμιά της Ελλάδος θα μετατραπούν σε χριστιανικές εκκλησίες και θα τις ονομάσουμε Αγίες  Σοφίες;  Έτσι πρέπει να πράξουμε; Ασφαλώς και όχι γιατί η Αγία Σοφία με το μεγαλείο της, την επιβλητικότητα, την αγιοσύνη και το δέος που αποπνέει σε όλους τους επισκέπτες της δεν θέλει πόλεμο, δεν θέλει αντίδραση, δεν θέλει απάνθρωπες αποφάσεις.

Αντιθέτως, θέλει σεβασμό  προς την ιστορία, προς τη δόξα και το μεγαλείο που ακτινοβολεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Επιβάλλεται λοιπόν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αλλάξει αυτή η απόφαση. Πρέπει πάση θυσία να εμποδιστεί αυτή απόφαση του Τούρκου δικτάτορα από όλους μας, μικρούς και μεγάλους, δυνατούς και αδυνάτους.

Πρώτα από τα Ηνωμένα Έθνη και από την UNESCO, αλλά και από τους προέδρους όλων των χωρών, τουλάχιστον των χωρών των οποίων η πλειονότητα του λαού τους είναι χριστιανοί και όχι μόνο, διότι και οι μη χριστιανοί θαυμάζουν και τα μνημεία άλλων δογμάτων και θρησκειών όπως και εμείς οι Έλληνες σεβόμαστε τις θρησκείες των άλλων και πρέπει σαν πολιτισμένος λαός έτσι ακριβώς να πράξουμε.

Όμως πρέπει και η Αμερική, η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ελλάδα, σύσσωμοι όλοι, να πιέσουν και να βρούν τρόπο ώστε να πολεμηθεί αυτή η απόφαση του δικτάτορα, του ανθρώπου που δε σέβεται ούτε τον εαυτό του ούτε τον λαό του.

Η Αγία Σοφία είναι στόλισμα για την Τουρκία και θησαυρός. Με το να την μετατρέψει σε τζαμί χάνει χρήματα ο πολεμοχαρής και βάρβαρος «Σουλτάνος» διότι σαν μουσείο που ήταν κέρδιζαν τεράστια έσοδα με τα εισιτήρια της εισόδου. 
Οι Έλληνες σέβονται τα τόσα τζαμιά που υπάρχουν στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Τουρκία και οπουδήποτε αλλού βρίσκονται. Ας αφήσουν την Αγία Σοφία να μείνει Σοφία του Θεού, έμπνευση της οικουμένης, Σοφία των ανθρώπων, ευλογία του κόσμου.

Όλος ο χριστιανικός πληθυσμός και όλες οι χώρες που σέβονται τις αλήθειες της χριστιανοσύνης, Ορθόδοξοι, Προτεστάντες, Κόπτες, Βαπτιστές και λοιποί, όλοι μαζί πρέπει να σπεύσουν και να εμποδίσουν αυτή την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας.

Σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ανατρέψει αυτό το πονηρό και απάνθρωπο έγκλημα απέναντι στην Ιστορία, την Παράδοση και τον Πολιτισμό.
Έργα! Όχι υποσχέσεις, όχι πολιτικά τεχνάσματα, όχι διαβουλεύσεις, όχι διπλωματίες. Τώρα! Όχι αύριο. Ειδάλλως θα είναι πολύ αργά. Πριν ο Ερντογάν συνεχίσει το πονηρό και εχθρικό του έργο.

Με εκτίμηση,

Δρ. Έλενα Ελευθερίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.