ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –  Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την Πέμπτη,  30 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε την επανασύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης για τους Τρεις Ιεράρχες και για τα ελληνικά γράμματα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Το κεντρικό γεγονός της απογευματινής γιορτής ήταν η εμπνευσμένη ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Μαξίμου Κώνστα με θέμα «Άσατε τω Κυρίω ασμα καινόν: Οι τρεις Ιεράρχες και η θεολογία της Μουσικής». Ο π. Μάξιμος είναι προσωρινός κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Brookline, Mass.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας έκανε την εισαγωγική ομιλία και παρουσίασε τους ομιλητές. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος χαιρέτισε την εκδήλωση ενώ τέσσερις μαθητές από Σχολεία της Αρχιεπισκοπής μίλησαν στα ελληνικά, για την επίδραση των Τριών Ιεραρχών στη νέα γενιά, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο για την άρτια χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Η μαθητική χορωδία του Καθεδρικού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδώρου Αλβανού έψαλαν το απολυτίκιο της εορτής και τον Τρισάγιο Ύμνο.

Στη λήξη της γιορτής η Αρχιεπισκοπική Μουσική ομάδα παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια από την πατρίδα των Τριών Ιεραρχών, ενώ η Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δημητρίου Κεχαγιά έψαλε ύμνους από τον όρθρο της εορτής.

Προσφώνηση Γενικού Προξένου

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον για την σημερινή διάλεξη, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω με λίγα λόγια την σημερινή μας εκδήλωση.

Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ την Αρχιεπισκοπή εν συνόλω αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο προσωπικά για την επιμέλεια και τον ζήλο που επιδεικνύει στο θέμα της προαγωγής της ελληνικής γλώσσας και παιδείας γενικότερα.

Δεν υπάρχει έθνος που να θέλει να προοδεύσει και να μην μεριμνά για την πνευματικότητα του λαού του. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει έθνος που να θέλει να προκόψει και να μην κοπιάζει για την ενστάλαξη αρχών στην νεολαία του.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

«Οι νέοι μας είναι το αύριο». Η φράση αυτή δεν είναι κοινοτοπία, είναι η ουσία.

«Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος εάν δεν ξέρεις που κατευθύνεσαι». (Epistulae morales ad Lucilium, Σενέκα) Για να χαράξεις πορεία, χρειάζεσαι πυξίδα και οι πυξίδες λειτουργούν με σταθερές.

Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει και η παιδεία. Και θα αναρωτηθεί κανείς: Μα χρειάζομαι για αυτό τα ελληνικά; Και θα του αντιστρέψω το ερώτημα: χρειάζομαι τις λέξεις για να σκεφτώ;

«Τα όρια της γλώσσας μου – τα όρια του κόσμου μου» είναι η απάντηση που ήρθε από τον γνωστό φιλόσοφο Βίτγκενστειν τον 20ο αιώνα. Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt.

The limits of my language mean the limits of my world.

Με άλλα λόγια, ο κόσμος μου είναι τόσος και τέτοιος όσο μπορώ να τον εκφράσω γλωσσικά. Ό,τι άλλο έχω μέσα μου και δεν μπορώ να το εκφράσω, αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει και γι’ αυτό είναι καλύτερα να σιωπώ.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νεκτάριος Αντωνίου, π. Ιωάννης Βλάχος, π. Μάξιμος Κώνστας,Επίσκοπος Μηδείας, Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε άρθρο στους Financial Times που παροτρύνει τον επιχειρηματικό κόσμο να αποτινάξει τα ελληνικά τσιτάτα από τον λόγο του, γιατί το μόνο για το οποίο χρησιμεύουν είναι η επίδειξη γνώσεων.

Η αρθρογράφος έχει…δίκιο: και αυτό συμβαίνει γιατί ως εκεί καταλαβαίνει. Τόσο της φθάνει….

Για σκεφθείτε τι είπε ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης: «Από την εποχή του Αποστόλου Παύλου ως το Διονύσιο Σολωμό, ο ελληνικός λαός, μέσα από συνθήκες που εύκολα θα καταντούσαν άγλωσσο οποιονδήποτε άλλο λαό, έσωσε τη γλώσσα του για να την παραδώσει στους μορφωμένους της απελευθερωμένης Ελλάδας».

Καθήμενοι οι Δημήτριος Κεχαγιάς και Λαμπρινή Κάμπουρα, ενώ όρθιοι οι Νεκτάριος Αντωνίου και Νίκος Χαλδαιάκης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Και κάτι τελευταίο, αναφορικά με απόψε: Για μένα, μουσική και η γλώσσα έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός ακούει στο όνομα «αρμονία». Και η αρμονία είναι η πεμπτουσία: Αυτήν χρειαζόμαστε για βρούμε την φώτιση, σε αυτή πρέπει να αποβλέπουμε για να βρούμε ισορροπία.

Μόνο τότε έχεις πραγματική «παιδεία», δηλαδή την ψυχοπνευματική εκείνη δύναμη που χρειάζεται κανείς για να εκτελέσει το δύσκολο. Και τότε θα δούμε πως ο άνεμος γίνεται ούριος.

Και τότε μόνο θα δούμε τον πελώριο Φάρο της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών», κατέληξε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.  

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από τη μεριά του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος ως προσκεκλημένος, έδωσε το παρόν, και συνεχάρει τον κύριο ομιλητή π. Μάξιμο Κώνστα και τον Δρ. Κουλαρμάνη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Αρχιεπίσκοπος επίσης ανακοίνωσε την επανασύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Συμβούλιο είναι καρπός του 1ου Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο, Flushing, τον περασμένο Νοέμβριο, και αποτελείται από σημαντικούς ανθρώπους, ακαδημαικούς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές και κληρικούς από όλη την Αμερική.

Η Αρχιεπισκοπική Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Κεχαγιά. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

Από το Συμβούλιο αυτό, θα δημιουργηθούν επιτροπές, όπως σχεδιασμού και προτεραιοτήτων, παρακολούθησης διαδικασιών, ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης, οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής για την αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι η κ. Αθηνά Κρομμύδα, η οποία για πολλά χρόνια ήταν Διευθύντρια του Ημερησίου σχολείου William Spyropoulos, ενώ αντιπρόεδρος θα είναι exofficio ο Δρ. Αναστάσιος Κουρλαμάνης, Διευθυντής της Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συγχαίρει τους παρακάτω πολύ σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την Ελληνική Παιδεία, ως μέλη του Συμβουλίου:  (τα ονόματα και οι τίτλοι παρατίθενται στα Αγγλικά)

Ο προσωρινός κοσμήτωρας της Θεολογικής Σχολής, π. Μάξιμος Κώνστας. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

1)    Mrs. Athena Kromidas, Former Principal of William Spyropoulos Day School

2)    Mrs. Katerina Kontegeorgaki, Metropolis of Denver, Director of Greek Language and Cultural Center

3)    Dr. Aristotelis Michopoulos, Professor/Classics and Greek Studies/HCHC/ Metropolis of Boston

4)    Dr. Illias Tomazos, Director, Paideia Org. – Co-Coordinator, University of Connecticut

5)    Dr. F. Papadimitrakopoulos, Professor, UCONN/ Principal St. George Greek-Afternoon School, Hartford

H πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

6)    Mrs. Anna Megaris, Metropolis of New Jersey/Principal, St. John’s Theologian Greek School, Tenafly, NJ

7)    Ms. Maria Stamoulis, Director of Education, Metropolis of Pittsburgh

8)    Rev. Fr. Vasilis Tsourlis, Metropolis of Atlanta

9)    Ms. Katerina Economou, Greek Instructor/ Metropolis of SF/ Portland, Oregon

10) Mr. Elias Petrou, University of California/ Thesaurus Linguae Graeca

11) Ms. Tessy Tzoutzourakos, American Language Inst. Rossier School of Education

Η Χορωδία του Καθεδρικού Σχολείου και ο χοράρχης Θεόδωρος Αλβανός. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος

12) Rev. Fr. Christos Christakis, Metropolis of Detroit/ Buffalo, NY

13) Mr. Stefanos Papazaharias, Assistant Dean of Graduate Admissions/ Mod. Greek Language Prof. SUNY, Buffalo

14) Mr. John Logothetis, Metropolis of Chicago

15) Dr. Ioanna Lekkakou, Charter Academy, Metropolis of San Francisco

16) Ms. Vivian Selenikas, Principal, Long Island City High School/ World languages Dept/NYCDOE

17) Dr. Eleni Natsipoulou, Assist. Professor/Teachers College, Columbia U. and Teacher, Long Island City High School

18) Dr. Vasiliki Tsigas Fotinis, Creative CommUNITY Learning Consultant

19) Mrs. Anna Sakkis, Project Manager, Ellinopoula.com, San Francisco, CA

20) Rev. Fr. Nikiforos Fakinos, St. Demetrios Church, Merrick, NY

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

21) Dr. Maria Kaliambou, Senior Lector/ Modern Greek Department/Yale University

22) Dr. Maria Mathioudakis, Aristotle University, Thessaloniki/ Odyssey Charter, Delaware

23) Mr. Dimitris Dandalos, Co-Creator Odyssey Charter School, Wilmington, Delaware

24) Dr. Fevronia Soumakis, Adjunct Assistant Professor at Queens College, CUNY

25) Dr. Eva Prionas, Lecturer in Modern Greek, Stamford University

26) Mr. Stavros Papaloizos, Papaloizos Publishing

27) Dr. George Melikokis, Former Principal, NYC Day Schools

28) Dr. G. Carayannoupoulos, Metropolis of Denver/ St. Basil’s Church, TX

29) Mr. Nikos Nikolidakis, Former Director of Education, Greek Consulate

30) Mrs. Meropi Kyriakou, President of “Prometheus” Greek Teachers Association

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.