Ενδιαφέρουσες διαλέξεις στο 2ο Συμπόσιο για την Ελληνόφωνη Εκπαίδευση στην Αστόρια

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Μαρία Ντίνη, Στέλλα Κοκόλη, Δρ. Κων/νος Βλάσης, Μερόπη Κυριάκου, Δρ. Κων/νος Κούτρας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μαρίας Ντίνη.

Της Μαρίας Ντίνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αγίου Δημητρίου το 2ο Συμπόσιο για την Ελληνόφωνη Εκπαίδευση του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων .

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η κ. Σταυρούλα Τσούτσα.

Ο Νίκος Αντωνιάδη, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο St John’s της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε την ομιλία «οι ευτυχίες των μαθητών ως παράγοντας και κριτήριο αξιολόγησης στην εκπαίδευση . Στο ερώτημα  “Τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις ; “ ο John Lennon απάντησε κάποτε “ευτυχισμένος”, ενώ μέχρι σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα ψάχνει να βρει προτάσεις και τρόπους  προς όφελος των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση όλης της κοινωνίας .

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Δρ. Ισαάκ Παπαδόπουλος ο οποίος είναι καθηγητής Γλωσσολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Η ομιλία του είχε ως θέμα την διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας μέσα από τα λαϊκά παραμύθια της Ελλάδας. Ο βασικός σκοπός της παρουσίασης ήταν να αξιοποιηθούν τα απλοποιημένα λαϊκά παραμύθια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας όχι μόνο για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων , αλλά και για την καλλιέργεια της αφύπνισης / επίγνωσης του πολιτισμού μας.

Στιγμιότυπο από το Συμπόσιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μαρίας Ντίνη.

Η τρίτη ομιλήτρια, η Γεωργία Κωνσταντίνου, MSc, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εργάζεται σε Ελληνικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής της  Νέας Υόρκης,  μίλησε για τη χρήση των διαδραστικών πινάκων στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας. Με τους διαδραστικούς πίνακες (smart boards), ένα μέσο απεικόνισης της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή μας,  δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του (μαθητή) να έχει μία διάδραση είτε μέσω αφής (μέσω οθόνης γραφής) είτε μέσω μίας γραφίδας.

Σημαντικό είναι να πούμε εδώ ότι η συγκεκριμένη μέθοδος διδασκαλίας, από την μέχρι τώρα χρήση της, βρίσκει άμεση και μεγάλη ανταπόκριση από τους ίδιους τους μαθητές που είναι πλέον όλοι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Αλέξης Φαίδωνος, γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής Τμήματος Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπαιδευτικοί , δάσκαλοι , διευθυντές σχολείων και μέλη σχολικών επιτροπών, μεταξύ των οποίων και οι : Δημοσθένης Τριανταφύλλου,  Ειρήνη Παντελάρου, Γιάκου Χρυσούλα, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, Αντώνιος Νερούλιας και άλλοι.

Καθήμενοι από αριστερά διακρίνονται οι Ειρήνη Παντελάρου, Μανταλένα Αραβοσιτά, Ηλίας Παντελάρος, Αντώνιος Νερούλιας, ενώ όρθιοι οι: Νίκος Αντωνιάδης, Γεωργία Κωνσταντίνου MSc, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, Αλέξης Φαίδωνος, Μερόπη Κυριάκου, Αικατερίνη Μπλιάτζα, Βάϊος Μπλιάτζας , Μαρία Ντίνη, Μαρία Σάρδη, Βάϊα Αλλαγιάννη , Βάϊα Τζιώνα, Δήμητρα Παπαγιάννη και Χρυσούλα Γιάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μαρίας Ντίνη.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.