ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το Τμήμα Διορθοδόξων, Οικουμενικών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε συνεργασία με την Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα πραγματοποίησε στις 12 Φεβρουαρίου 2020, την πρώτη δημόσια εκδήλωση στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Η εκδήλωση με τίτλο “Love Your Neighbor”, Αγάπα τον Πλησίον σου επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των αστέγων με τη συμμετοχή υψηλού επιπέδου ειδικών σε αυτό το θέμα.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, εκπροσωπώντας  τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, μίλησε για το θέμα στην αρχή της εκδηλώσεως. Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της ζεστασιάς, της ασφάλειας και της ιερότητος του χώρου που ο καθένας θεωρεί στέγη και σπίτι του με την έννοια του οίκου και της εστίας, μιλώντας συγχρόνως και για την πνευματική διάσταση του θέματος, ότι δηλαδή πολλές φορές στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε την εσωτερική έλλειψη στέγης της καρδιάς μας στη χριστιανική μας πορεία προς τον Χριστό. «Δείχνοντας αγάπη και υπηρετώντας τον πλησίον μας, τους φτωχούς, τους ενδεείς, τους πεινασμένους, ασθενείς και αστέγους, υπηρετούμε, κατά την ευαγγελική προτροπή τον ίδιο τον Χριστό. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής για το μεγάλο θέμα της έλλειψης στέγης, βοηθούν όλους μας να κοιτάξουμε εσωτερικά στις δικές μας καρδιές και συγχρόνως να προσφέρουμε αγάπη στον πλησίον μας, σε συνανθρώπους μας που μπορεί να είναι άστεγοι».

Ο Δρ. Σαμ Τσεμπέρης, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Pathways Housing First, μίλησε για την απλή προσέγγιση της παροχής μονάδων στέγασης χωρίς καμία προϋπόθεση σε αστέγους που υποφέρουν σε χρόνια βάση. Ο κ. Τζέϊμς Καρράς, έκτακτος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, μίλησε με σθένος για την ανάγκη κρατικών επενδύσεων στην εθνική πολιτική με σκοπό την οικονομικά προσιτή στέγαση. Η δικηγόρος κυρία Μαρία Λογοθέτη Logus, πρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυρίων, αναφέρθηκε στο αξιοθαύμαστο και δημιουργικό έργο των 400 και πλέον τμημάτων της Φιλοπτώχου σε όλη την επικράτεια στην υπηρεσία των φτωχών και αδυνάτων. Παρότρυνε όλους να κοιτάξουν κάποιον συνάνθρωπό τους που έχει την ανάγκη τους στα μάτια και όταν του προσφέρουν κάτι, να μπορέσουν ν’ αναγνωρίσουν την έμφυτη αξιοπρέπεια του καθενός.

Η εκδήλωση “Love Your Neighbor” (Αγάπα τον πλησίον σου) ήταν η πρώτη του είδους σχετικά με το θέμα των αστέγων στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών της Αρχιεπισκοπής για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η εκδήλωση ήταν ευκαιρία για μια σύντομη εκπαίδευση και κατανόηση του προβλήματος της έλλειψης στέγης. Έδωσε επίσης στους ορθοδόξους πιστούς το έναυσμα και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της διακονίας του πλησίον συμμετέχοντας σε ευκαιρίες εθελοντισμού στις κοινότητές τους.

Συνολικά 16 οργανισμοί, θρησκευτικοί και κοσμικοί, από την Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης έλαβαν μέρος, παρέχοντας μια σειρά συγκεκριμένων ευκαιριών εθελοντικής προσφοράς στα 200 και πλέον άτομα που συμμετείχαν.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.