ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο νέοι καλυμμένοι με κουκούλες και μεταμφιεσμένοι τα ξημερώματα της Κυριακής, 1ης Σεπτεμβρίου 2019, προέβησαν σε πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη βανδαλισμούς.  

Αρχικά σχημάτισαν το σύμβολο των αναρχικών στην δεξιά πλευρά της εισόδου του Προξενείου στο ύψος της ορειχάλκινης πινακίδας με το όνομα του Προξενείου και στη συνέχεια προκάλεσαν ζημιές με βαριοπούλα στα τζάμια της αίθουσας υποδοχής του κοινού στον πρώτο όροφο.

Οι κάμερες ασφαλείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας καθώς επίσης και των παρακείμενων κτιρίων επί της 79ης Οδού μεταξύ των Λεωφόρων Παρκ και Μάντισον κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις των δραστών και οι ντεντέκτιβς του 19ου Αστυνομικού Τμήματος ερευνούν τα ευρήματά τους και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Τα τζάμια του πρώτου ορόφου τα οποία έσπασαν με βαριοπούλα.

Η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι γύρω στις 5.00 π.μ. της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου 2019 άγνωστος έγραψε το γράμμα «Α» και το κύκλωσε και αμέσως μετά έσπασε τα τζάμια του πρώτου ορόφου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη διεύθυνση 69 East 79 Street στο Μανχάταν.

«Το συμβάν αρχειοθετήθηκε ως εγκληματική αταξία (criminal mischief) και ερευνάται από τους ντεντέκτιβς του 19ου Αστυνομικού Τμήματος (19th Precinct Detective Squad)», επεσήμανε η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός και τον θαυμασμό του για την άμεση ανταπόκριση και τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Τα σπασμένα τζάμια του πρώτου ορόφου.

Οι Αστυνομικοί, όπως επεσήμανε, ακολουθώντας το πρωτόκολλο κάλυψαν το σύμβολο των αναρχικών με μαύρη νάιλον σακούλα και άρχισαν τις έρευνες για την εξιχνίαση και τον εντοπισμό των δραστών.

Οι δράστες ήταν δύο μετρίου αναστήματος και  πλήρως μεταμφιεσμένοι. Από τις κινήσεις τους εικάζεται ότι ήταν ένας άνδρας και μια γυναίκα κάτω των τριάντα ετών, οι οποίοι αρχικά χάραξαν το σύμβολο με κόκκινο σπρέι και στη συνέχεια ανέβηκαν στα κάγκελα του μικρού ανθόκηπου και έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου.

«Είναι θλιβερό να βλέπεις ένα διατηρητέο κτίριο που ανεγέρθηκε το 1908 να βανδαλίζεται», επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας.

Οι αστυνομιικοί ακολουθώντας το πρωτόκολλο κάλυψαν με μαύρη νάιλον σακούλα το σύμβολο των αναρχικών.

Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της ομογένειας Στυλιανός Ζερβούδης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» και προθυμοποιήθηκε να αποκαταστήσει τις ζημιές.

«Λόγω της αργίας του Labor Day δεν θα μπορέσουμε αύριο, αλλά την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019 θα πάω με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να καθαρίσουμε το γκραφίτι και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», επεσήμανε ο κ. Ζερβούδης.

Ο γενικός Πρόξενος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός εξέφρασε την ευαρέσκειά του και τόνισε ότι τέτοιου είδους πράξεις μας εμπνέουν με αισιοδοξία και αν μη τι άλλο αποτελούν ελάχιστα δείγματα της ανυπόκριτης και ανιδιοτελούς αγάπης των ομογενών για το Γενικό Προξενείο και κατ΄ επέκταση για την Ελλάδα.

Το εν λόγω ιδιόκτητο κτίριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συγκαταλέγεται στα διατηρητέα κτίρια του Μανχάταν και η συντήρησή του είναι πολυδάπανη. Λόγω της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα και την έλλειψη πόρων το κτίριο είχε υποστεί φθορές.

Προ τριών ετών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως γενικού Προξένου ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας έθεσε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα.

Με τη βοήθεια και πάνω από όλα τη γενναιοδωρία των ομογενών κατάφερε να ανακαινίσει τους χώρους και το πιο σημαντικό να λύσει το χρονίζων πρόβλημα των ανελκυστήρων και τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να εγκαινιάσει τους δύο νέους ανελκυστήρες που τοποθετήθηκαν με τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ζεύγους των ευεργετών Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.