ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελληνοπρεπής και πλούσια σε μηνύματα ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 8ης τάξης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 8 Ιουνίου 2019 στο περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του σχολείου και τόνισε ότι ιδρύθηκε ταυτόχρονα με την κοινότητα και ότι για πάνω από έξι δεκαετίες παρέχει τη δυνατότητα σε τρεις περίπου γενιές μαθητών να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας και να διδαχτούν τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού, τα ήθη, τα έθιμα και τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ο π. Παύλος επεσήμανε: «Με την αποφοίτηση και την αποχώρησή σας από το σχολείο φεύγει και έναν κομμάτι του εαυτού μας. Φεύγετε από το Σχολείο, αλλά όχι από την κοινότητα και το ναό».

Ο α’ αντιπρόεδρος της κοινότητας, κ. Βασίλειος Κοντογιάννης συνεχάρη τους αποφοίτους, τους γονείς και τους δασκάλους για τα επιτεύγματά τους και κάλεσε τους αποφοίτους να είναι υπερήφανοι για την ελληνορθόδοξη κληρονομιά και να μη λησμονήσουν την μεγαλώνυμη κοινότητα.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μαρία Ζολώτα συνεχάρη τους αποφοίτους και τους υπενθύμισε ότι εδώ μάθατε την ελληνική γλώσσα, απαγγείλατε τα πρώτα ποιήματα, αγγίξατε τον πολιτισμό μας και ήρθατε σε επαφή με την κληρονομιά μας.

«Να μην λησμονήσετε ότι είστε φορείς μιας λαμπρής κληρονομιάς την οποία οφείλετε να τη διαφυλάξετε και να τη μεταλαμπαδεύσετε στο παιδιά σας», επεσήμανε η κ. Ζωιτά.

Στο βήμα ο α’ αντιπρόεδρος της κοινότητας, κ. Βασίλειος Κοντογιάννης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων Βαρβάρα Πρεπόνη μίλησε με συγκίνηση και εστίασε την προσοχή της στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά και στις θυσίες που υποβάλλονται για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα πέραν του κανονικού σχολικού ωραρίου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στο έργο που επιτελούν οι δάσκαλοι, οι διευθυντές, οι ιερείς και όλοι όσοι υποστηρίζουν την ελληνική παιδεία και τόνισε ότι εμείς στην Αμερική αγωνιζόμαστε περισσότερο για την ταυτότητά μας γιατί αγαπούμε την Ελλάδα.

Η κ. Κοκόλη συνεχάρη τον ευεργέτη του Σχολείου Στέφανο Τσερπέλη, τον πρώην πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Ντίνο Ράλλη και όλους τους γονείς και τους φορείς που στηρίζουν την ελληνική παιδεία και παρέχουν υποτροφίες στους μαθητές.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλας Κοκόλη Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στο ρόλο της στην καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης και κάλεσε τους αποφοίτους να μη λησμονήσουν αυτά που διδάχτηκαν στο σχολείο.

«Μη λησμονάτε ότι η Ελλάδα σημαίνει φως, ολυμπιακό φως, δημοκρατία, πολιτισμό, ελληνική ιστορία και ορθοδοξία», επεσήμανε εν μέσω χειροκροτημάτων η κ. Τσερπέλη.

Ο πρώτος αριστεύσασας μαθητής Κλείτων Πετρινάς επεσήμανε: «Θυμάμαι σαν χθες που ξεκίνησα το ελληνικό σχολείο στην Πέμπτη τάξη. Οι γονείς μου ήθελαν να μην ξεχάσω την μητρική μου γλώσσα ποτέ και επιπλέον να τη μάθω όσο το δυνατόν καλύτερα. Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος καθώς αποφοιτούμε από το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου. Μπορεί για μας να τελειώνει το σχολείο, αλλά η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ.

Στιγμιότυπο από του εθνικούς ύμνους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όταν οι μαθητές του φιλόσοφου Γκαίτε τον ρώτησαν: “Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;”, εκείνος απάντησε:  “τους Έλληνες Κλασσικούς”. “Κι όταν τελειώσουμε τους Έλληνες Κλασσικούς τι να διαβάσουμε;”, “πάλι τους Έλληνες Κλασσικούς” απάντησε εκείνος. Είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων να διαφυλάξουμε τη γλώσσα των προγόνων μας και να νοιώθουμε υπερηφάνεια για την καταγωγή μας. Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου για την υποστήριξή τους καθώς επίσης και τους δασκάλους μου που μου δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα, Ιστορία και Θρησκευτικά. Νοιώθω χαρά για τους φίλους που έκανα όλα αυτά τα χρόνια και εύχομαι αυτές οι φιλίες και αναμνήσεις να μη χαθούν ποτέ».

Η δεύτερη αριστεύσασα μαθήτρια Ευαγγελία Αποστολοπούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους γονείς και τους δασκάλους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας ευχαριστούμε για όλον τον αγώνα που κάνατε να μας μάθετε τα ελληνικά, την ιστορία, τη μυθολογία και τα θρησκευτικά. Αυτά τα οκτώ χρόνια θα μείνουν πάντα στην καρδιά μας και θα σας σκεπτόμαστε πάντα. Τα ελληνικά θα μας βοηθήσουν στης ζωής μας το μονοπάτι».

Στο βήμα η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων Βαρβάρα Πρεπόνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εδώ στον Άγιο Νικόλαο είμαστε σα μια μεγάλη οικογένεια και θα είσαστε πάντα στην καρδιά μου. Καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά, καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια. Ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε η Ευαγγελία Αποστολοπούλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή βραβείων και υποτροφιών.

Ο ευεργέτης του σχολείου Στέφανος Τσερπέλης απένειμε τα καθιερωμένα βραβεία και τις υποτροφίες Ελληνορθοδόξου Ήθους στους μαθητές Κλείτων Πετρινά, Ευαγγελία Αποστολοπούλου, Μαρία Βουρβούλακα και Αθανασία Γιακουμάτου και τους συνεχάρη για τις επιδόσεις τους και για την αγάπη τους για την κοινότητα.’

Ο κ. Τσερπέλης κάλεσε τους αποφοίτους να μη λησμονήσουν ούτε το σχολείο και ούτε την κοινότητα.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Παύλος Παλαιστίδης και η Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ντίνος Ράλλης απένειμε τα καθιερωμένα βραβεία Ελληνομάθειας «Ράλλη» προς τιμή του Χρήστου Καράσσα, του π. Παύλου Παλαιστίδη, την πρώην διευθύντριας Αθηνάς Κρομμύδα και στη μνήμη του π. Αναστασίου Διακοβασίλη.

Αμέσως μετά η διευθύντρια του σχολείου Παναγιώτα Λιλικάκη παρουσίασε την τάξη των αποφοίτων και μαζί με την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Μαρία Ζολώτα απένειμαν τα απολυτήρια στους Γιάννη Αβραμέα, , Ευαγγελία Αποστολοπούλου, Μαρία Βουρβούλακα και Αθανασία Γιακουμάτου, Λευτέρη Καπνισάκη, Αλεξία Μουσουρούλη, Κλείτων Πετρινά, Παράσχο Πρεπόνη, Αγγελική Σάκου, Δήμητρα Τεγερίδη, Χρήστο Τσερπέλη και Ιωάννα Τσίρου.

Στο βήμα η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μαρία Ζολώτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Ευαγγελία Αποστολοπούλου και ο Κλείτων Πετρινάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης Στέφανος Τσερπέλης, ο π. Παύλος Παλαιστίδης και η διευθύντρια Παναγιώτα Λιλικάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.