Ελληνοαμερικανική επένδυση 25 εκ. € στη Μαγνησία

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

0
Τα θερμοκήπια, αριστερά και ο Μάριο Ρίζος. Φωτογραφία: https://magnesianews.gr/

ΜΑΓΝΗΣΙΑ. (https://magnesianews.gr/) Μεγάλο όπως φαίνεται είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από Έλληνες καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες αλλά και διεθνή funds για την υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών.

Πριν από λίγες ουσιαστικά ημέρες, πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων project ύψους 25,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί στην Ελλάδα το αμερικανικό fund Aurarius Investment Group, μέσω της Υδρανθός ΙΚΕ, για την υπαγωγή του στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου.

Αφορά την ίδρυση υδροπονικής θερμοκηπιακής μονάδας με ΣΗΘΥΑ* στη θέση Μαμαλέικα κοντά στο Αϊδίνι Μαγνησίας, σε έκταση 150 στρεμμάτων, ενώ θα συνδυαστεί και με την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 9,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,6 MW στην ίδια θέση. Στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας των υπό κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων θα βρεθεί η παραγωγή ντομάτας και λαχανικών.

Ποια είναι η Aurarius

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και από δημοσιεύματα, η Aurarius του Ελληνοαμερικανού Mario Rizos, μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ, σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, με στόχο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών, χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη και ασφαλή υδροπονική τεχνολογία θερμοκηπίου, στοχεύοντας τόσο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών όσο και στις οικονομικές αποδόσεις.

Το Aurarius Investment Group έχει έδρα την Ουάσιγκτον και ιδρύθηκε το 2011 με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με βιώσιμες μορφές αγροτικής παραγωγής, καθώς και με τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ιδρυτής και CEO του fund είναι ο Ελληνοαμερικανός Mario Rizos, ενώ καθήκοντα Operations & Regulatory Oversight έχει αναλάβει ο Κώστας Δρίμερης, General Manager στην Αττική Οδό.

Ο Mario Rizos είναι πολιτικός μηχανικός, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη, έναρξη και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομής και γεωργικών έργων υψηλής τεχνολογίας. Διαθέτει εμπειρία, που ξεπερνά τα 25 χρόνια, πάνω στη μηχανική και τη διαχείριση έργων υποδομής σε όλο τον κόσμο. Έχει διαχειριστεί μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και κατασκευές σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Κώστας Δρίμερης μπήκε στη διοικητική ομάδα του Aurarius Investment Group, έχοντας 28 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα έργα παραχώρησης (BOT, BOOT) στην Ευρώπη.

*Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)

Συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Η θερμική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί και σε ψύξη με σύστημα τριπαραγωγής (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, ψύξη).

Τα συστήματα συμπαραγωγής/τριπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θερμό νερό, ατμό, θερμό αέρα, ψυχρό νερό, κλιματισμό, ψύξη εμπορευμάτων κ.α.).

Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας. Με την χρήση ψυκτών απορρόφησης, μέρος της παραγόμενης θερμότητας δημιουργεί ψυχρό νερό για κλιματισμό και ψύξη (σύστημα τριπαραγωγής).

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.