Εκδήλωση στην μνήμη του Σωτήρη Κυριαζάτη από τον δήμο Φοινικαίων

0
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την ανακήρυξη του Σωτήρη Κυριαζάτη, ως επιτίμου δημότη του Δήμου Φοινικαίων. Φωτογραφία: www.himara.gr

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και έναν χρόνο μετά την εκδημία του τον ανακήρυξαν «Επίτιμο Δημότη Δήμου Φοινικαίων»

Την ήμερα της ονομαστικής του εορτής, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκδημία του, διάλεξε ο Δήμος Φοινικαιών, για να τιμήσει τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη.

Με πρόταση του δημάρχου Φοινικαίων Χρήστου Κίτσιου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ν’ απονείμει στον Σωτήρη Κυριαζάτη για τον αγώνα και την προσφορά του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνσμού τον τίτλο «Επίτιμος Δημότης Δήμου Φοινικαίων».

Παίρνοντας όλα τα μέτρα εν όψη της επιδημίας του κορωνοϊού, η απονομή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιβαδειάς, την ημέρα της εορτής του. Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική και άψογα οργανωμένη τελετή όπου έλαβαν μέρος στελέχη και αγωνιστές της Οργάνωσης Ομόνοια, φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος, συγχωριανοί και κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις , αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

Ο Βαγγέλης Κυριαζάτης, αριστερά και ο δήμαρχος Φοινικαίων Χρήστος Κίτσιος. Φωτογραφία: www.himara.gr

Άνοιξε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Φοινικαίων Χρήστος Κίτσιος ο οποίος τόνισε πως είναι τιμή και συνάμα χρέος μας ν’ αναδείξουμε και να τιμήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ακόμα, για τούτον τόπο και κόσμο, που με το έργο και τις πράξεις τους γράψανε ιστορία σ’ αυτόν τον πολυβασανισμένο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό , πράγμα που η νέα γενιά να γνωρίσει, να μιμηθεί και να κρατήσει ψηλά την σκυτάλη.

Για την ζωή και τον έργο του αείμνηστου Πρόεδρου, Σωτήρη Κυριαζάτη, μίλησε ο συναγωνιστής και συνοδοιπόρος του Βαγγέλης Παπαχρήστος όπου ανάμεσα στ’ άλλα έδωσε έμφαση στην επιστολή που σύνταξε ο Κυριαζάτης με την πενταμελή ομάδα του ΒΗ.Κ.Α. και που θέλησαν να στείλουν στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Αλευρά, μια επιστολή, που έφτασε, όμως, στα χέρια της αλβανικής Σιγκουρίμη και τιμωρήθηκαν με 15 έτη στέρησης των ελευθεριών. Ανάμεσα στ’ άλλα στην επιστολή αναφέρονταν: «… Ο Ελληνισμός στη Β. Ήπειρο περνάει την πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του. Η παραπέρα συνέχιση αυτής της κατάστασης θα ‘χει καταστρεπτικές και ολέθριες συνέπειες. Δεν θα υπερβάλουμε όταν θα τονίζαμε ότι αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σε τέτοιες συνθήκες, θα ‘ρθει καιρός που δεν θα γίνεται πια λόγος για Έλληνες στην Αλβανία… Πώς μπορεί κύριοι να μεγαλώσει κανείς Έλληνας χωρίς να διδάσκεται τη γλώσσα του, την ιστορία του έθνους του, δίχως τις εθνικές του γιορτές, τη θρησκεία του; Πώς μπορεί να επιτευχθεί εθνική επιβίωση χωρίς εθνική παιδεία και Ελληνισμό; Τα ελληνικά βιβλία απαγορευμένα ή κλεισμένα στις βιβλιοθήκες. Το ράδιο και η τηλεόραση ζουν στην παρανομία, μάλιστα πολλοί βρίσκονται στις φυλακές κατηγορούμενοι ότι τα παρακολουθούν….». 

Ο Σωτήρης Κυριαζάτης (κέντρο) με τον αδελφό του – συγγραφέα Φώτο Κυριαζάτη, τον γαμπρό του Βασίλειο Κρομμύδα και τα άλλα μέλη του Βορειοηπειρωτικού Κινήματος Απελευθέρωσης την δεκαετία του ’80.

Με την κατάρρευση του δικτατορικού συστήματος στην Αλβανία αποφυλακίζεται όπως δεκάδες άλλοι. Την 25 Φεβρουαρίου 1992 εκλέγεται Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας για δύο θητείες. Μια τετραετία που χαράχθηκε ως τετραετία αναβάθμισης και ανάδειξης της οργάνωσης Ομόνοια, ως τετραετία διεκδικήσεων και απαιτήσεων για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε όλους τους τομείς και σε όλες τις βαθμίδες, μα και μια τετραετία που χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσει την βία και τρομοκρατία εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία στόχευε να υποβάθμιση και γιατί όχι να διαλύσει την οργάνωση, να τρομοκρατήσει τον κόσμο, για να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες. Μια τετραετία όπου η οργάνωση έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την αναγέννηση του Ελληνισμού στην Αλβανία και την εθνική πνευματική, θρησκευτική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Σε αυτές τις θητείες του ως γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας ο Σωτήρης Κυριαζάτης μπόρεσε να κρατήσει ενωμένο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, διαμέσου των μηνυμάτων, ομιλιών και συναντήσεων, να αναβαθμίσει το ρόλο και το κύρος της Ομόνοιας με τις επαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Σωτήρης Κυριαζάτης.

Χαιρέτησαν στην εκδήλωση ο τέως Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο συνφυλακισμένος με τον Κυριαζάτη Βαγγέλης Καραθάνος, ο πρώην Υπουργός Σπύρος Ξέρας, ο πρώην Βουλευτής της Ομόνοιας Θωμάς Μήτσιος και ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αγίων Σαράντα, Θωμάς Καλόγερος. 

Η Ελένη Παππά, διαχειρίστρια επαρχίας Αλύκου, διάβασε την επιστολή που έστειλαν ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης και ο βουλευτής Κορυτσάς Γρηγόρης Καραμέλιος.

Προβλήθηκε ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την ζωή και τη δράση του, μαθητές απάγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα σ’ αυτόν από τον ποιητή Φώτο Κυριαζάτη.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος παρέδωσε στον αδερφό του εκλειπόντα, τον Βαγγέλη Κυριαζάτη, την Τιμητική Πλακέτα, ο οποίος και ευχαρίστησε εξ ονόματος της οικογένειας.

Πηγή: www.himara.gr /Βαγγέλης Παπαχρήστος

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.