ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης και από τις άλλες περιοχές των ΗΠΑ το πρωί της Κυριακής, 28 Ιουλίου 2019 παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τελέστηκαν στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια  προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Στη συνέχεια συμμετείχαν στη λιτανεία της θαυματουργού εικόνας, η οποία ήταν όντως επιβλητική και κέντρισε το ενδιαφέρον και των Αστοριέων που απολάμβαναν το γεύμα στα εστιατόρια της περιοχής.

Η λιτανεία ξεκίνησε με τους σημαιοφόρους και αμέσως μετά ακολούθησαν τα άγια λείψανα και η θαυματουγός εικόνα της Αγίας Ειρήνης τα οποία έφεραν στους ώμους ομογενείς ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, οι ιερείς και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, οι επίσκοπο Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος και Μηδείας Απόστολος και οι ομογενείς.

Η λιτανεία ακολούθησε την καθιερωμένη πορεία από την 23η Λεωφόρο, στην 31 Οδό, στην Λεωφόρο Ντίτμαρς και στην 36η Οδό και κατέληξε στο σημείο εκκίνησης όπου τους ανέμεναν δεκάδες άλλοι ομογενείς οι οποίοι είχαν σχηματίσει μια τεράστια ουρά και περίμεναν υπομονετικά στο λιοπύρι για να περάσουν γονυπετείς κάτω από την θαυματουργό εικόνα και τη λειψανοθήκη, να προσευχηθούν και να ικετεύσουν την Αγία Ειρήνη να υγιάνει τις πληγές τους, να εξαλείψει τον πόνο και να χαρίζει υγεία στις οικογένειές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της λιτανείας επεσήμανε ότι ζητήσαμε τη μεσιτεία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου  πάντοτε να μας συνοδεύει στη ζωή μας, να θεραπεύει τις ασθένειές μας, να μεσιτεύει για τα αιτήματά μας προς τον Κύριο.

«Ιδιαιτέρως έχω τη μεγάλη τιμή να μεταφέρω τις ευχές του Πατριάρχη μας, του πατέρα μας του πνευματικού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, τον οποία σήμερα και χθες είχα την τιμή να εκπροσωπήσω.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Παναγιώτατος  σας αγαπάει όλους και σας περιμένει πάντοτε στην Κωνσταντινούπολη, στο κέντρο της Ορθοδοξίας μας, στην κοιτίδα της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού. Εκεί που εγράφησαν τα δόγματα της Εκκλησίας μας. Εκεί που συγκλήθηκαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Εκεί που αποκαταστάθηκε η λατρεία των θείων και ιερών εικόνων, επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος ευχόμενος σε όλους να είναι καλά και να εορτάσουν και του χρόνου με υγεία.

Ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και μεταξύ άλλων τόνισε: Η παρουσία σας εδώ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Πατριαρχική Μονή και οι ευχές σας πολύτιμες και για μένα προσωπικώς και για τους αδελφούς που διακονούν τη Σταυροπηγιακή Μονή και τα μετόχια Αυτής, καθώς και για το χριστεπώνυμο πλήρωμα που εκκλησιάζεται στην Ιερά Πατριαρχική Μονή, καθώς και στα μετόχια.  Διότι όλος αυτός ο ευλογημένος λαός του Θεού είναι μέλη της μεγάλης της Αγίας εν Χριστώ Κωνσταντινουπόλεως Οικίας, αλλά είναι και το δικό σας ποίμνιο, διότι είστε ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Πολλά τα έτη σας και ευλογημένα. Η διακονία σας να είναι λαμπρά εις αυτή τη μεγάλη Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Οι ομογενείς ενώ περνούν κάτω από τα άγια λείψανα και τη θαυματουργό εικόνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ιερόθεος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο και για τους ιερείς που συλλειτούργησαν όλες αυτές τις ημέρες.

Αμέσως μετά ακολούθησε το ελληνικό φεστιβάλ, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα στους ομογενείς και άλλους Αστοριείς να απολαύσουν τα ελληνικά εδέσματα και να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα.

Στιγμιότυπο από το προσκύνημα της θαυματουργού εικόνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τη Λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν την εικόνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τη λιτανεία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.