ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Ναύπακτος και ειδικά η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τιμούν τους αποδήμους και το πιο σημαντικό αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αέναη και πολυσχιδή προσφορά τους στη Ναύπακτο και κατ’ επέκταση στη Ρούμελη» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά, Νικόλαος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μαζί με άλλους ομογενείς παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την Κυριακή των Αποδήμων που διοργανώθηκαν χθες στη Ναύπακτο.

Η Κυριακή των Αποδήμων, όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της Ναυπάκτου.

Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμισή της Κυριακής των Αποδήμων ως θεσμού, όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει παίξει το 66ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Στερεάς Αμερικής και Καναδά το οποίο είχε διοργανωθεί τον Ιούλιο του 2013 στη Ναύπακτο και ειδικά η συνάντηση που είχαν με το Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,  κ. Ιερόθεου.

Οι επίσημοι μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά, Νίκος Αναγνωστόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

«Η διοργάνωση των συνεδρίων στη γενέτειρα δεν ευεργετεί μόνο τους ομογενείς και τις Ομοσπονδίες, αλλά και την ίδια την γενέτειρα και δη την ηγεσία του τόπου καταγωγής. Κι αυτό διότι παρέχει τη δυνατότητα στους συνέδρους να εκφράσουν την αγάπη τους για τον τόπο, τις αγωνίες τους για το μέλλον των οργανωμένων φορέων και να ενισχύσουν και το πιο σημαντικό να ευεργετήσουν τα χωριά, τους δήμους και τους νομούς», επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ερωτηθείς για την εν λόγω Κυριακή των Αποδήμων ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών διότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με φόντο το αρχαίο κάστρο της Ναυπάκτου και οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Οι εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση τύπου διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Οι ομογενείς και οι συντοπίτες τους το πρωί παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Μητροπολίτες Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπο, που έλκει την  καταγωγή του και τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Ιερόθεο.

Μετά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ των Αποδήμων και των οικογενειών αυτών.

Ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στους αποδήμους αδελφούς μας Ναυπακτίους, όπου γης, μίλησε για την προσφορά τους, την αγάπη τους για την Ναύπακτο, και ευχήθηκε ο Θεός να τους προστατεύει από κάθε κακό και να τους ευλογεί.

Με την σειρά του ο Σεβασμιότατος κ. Πολύκαρπος, ως απόδημος και υπηρετών στην εσχατιά της Δυτικής Ευρώπης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις συνθήκες της αρχιερατείας του στην Επαρχία του, και ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη και για την εκδήλωση και για την έμπρακτη προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Στο τέλος προσφέρθηκε δεξίωση από τον Σύνδεσμο Αγάπης της Ενορίας προς όλους τους εκκλησιασθέντες που γέμισαν τον Καθεδρικό Ναό της Ναυπάκτου.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, στην πλαζ της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με την συνεργασία των χορευτικών σχημάτων της πόλεως των Γιάννη Βαφειάδη, Νικολάου Ζωργιού και Παναγιώτη Κερασιά.

Στην διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας ήταν ο Παντελής Αναστασόπουλος, λύρα και ούτι ο Ηλίας Αναστασιάδης, νέι, φλογέρα και λαούτο ο Παναγιώτης Μήτσου και κρουστά ο Γιάννης Αναστασόπουλος.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα νησιά μας, στα νησιά του Αιγαίου, που τα τελευταία χρόνια δέχονται διάφορες πιέσεις και απειλές, και ακούστηκαν παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γεώργιος Σιαμαντάς εκ μέρους του Δήμου Ναυπακτίας που ήταν συνδιοργανωτής, ο Πρόεδρος των Ελληνοαμερικανών Ναυπακτίας Κωνσταντίνος Μούρτος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναυπακτιακών Συλλόγων Στερεάς Ελλάδος Νικόλαος Αναγνωστόπουλος.

Παρόντες ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας κ. Πολύκαρπος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγελική Σμπούκη.

Στιγμιότυπο από την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Ο κ. Ιερόθεος κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης μίλησε για την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Δήμο και με τους άλλους φορείς της πόλεως, που είναι πολύ βασική για την εξυπηρέτηση του λαού, και έδωσε το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτή την καλή συνεργασία, ότι «δεν είσαι μόνος».

Τέλος ευχήθηκε για τους ακρίτες των νησιών του Αιγαίου, στους οποίους ήταν αφιερωμένη η θεματολογία της εκδήλωσης, και, βεβαίως, για τους αποδήμους αδελφούς μας.

Στιγμιότυπο από τους χαιρετισμούς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική θεία λειτουργία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μητροπόλεως Ναυπάκτου.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.