ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος το βράδυ του Σαββάτου, 27 Ιουλίου 2019, επισκέφθηκε την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, όπου έγινε δεκτός με τις δέουσες τιμές και στη συνέχεια προεξήρχε του πολυαρχιερατικού Εσπερινού, της Αρτοκλασίας και της καθιερωμένης ευλόγησης των μήλων.

Ο Ιερός Ναός είχε στην κυριολεξία πλημμυρίσει από πιστούς όλων των ηλικιών οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό και να αναφωνήσουν μαζί με τους ιερείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και με τους Επισκόπους Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεο και Μηδείας, κ. Απόστολο, «Άξιος» για το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Στον Εσπερινό και στο δείπνο που παρατέθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρέστησαν η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λωχιού, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου, Δρα. Κωνσταντίνο Κούτρα και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και συνάμα ευεργέτης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Νίκος Ανδριώτης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ζαχαρής, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και του δώρισε την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Ο κ. Ιερόθεος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο γιατί εισάκουσε την παράκλησή τους και ανέθεσε στο νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο να εκπροσωπήσει τον Παναγιώτατο και να προστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Πατριαρχική Μονή και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο καθηγούμενος, Επίσκοπος Ευκαρπίας είναι υπόδειγμα ιεράρχη και ηγέτη και εξήρε την πολυδιάστατη προσφορά της Ιεράς Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των μετοχίων της ανά την Αμερική.

Στιγμιότυπο από την περιφορά της εικόνας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου της Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στης εορτές του Ιουλίου επεσήμανε ότι ξεκίνησαν με την εορτή της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκευής και σήμερα της Αγίας Ειρήνης για να προετοιμαστούμε για την εορτή των εορτών, την εορτή της Μεγαλόχαρης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο των γυναικών Αγίων και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο των γυναικών ως μανάδων και ως γιαγιάδων και ως μελών της Φιλοπτώχου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειοψηφία του εκκλησιάσματος.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος, οι αρχιερείς και οι ιερείς παρακάθησαν στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή τους στο χώρο του ελληνικού φεστιβάλ και παρακολουθήσαν με συγκίνηση την παράσταση του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής που παρουσίασε τις παραδοσιακές στολές και τους χορούς της Καπαδοκίας, του Πόντου,  της Μακεδονίας και άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ελλάδας.

Στιγμιότυπο από την ευλόγηση των μήλων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγούμενου, Επισκόπου Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Νίκος Ανδριώτης Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς και άλλοι Αστοριείς ενώ απολαβάνουν τα ελληνικά εδέσματα και τη φιλοξενία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.