ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Κόκος, όπως αποκαλούσε ο ποδοσφαιρικός κόσμος της ομογένειας τον Γιώργο Ανδρέου (George (Kokos) Andreou) το πρωινό της Τετάρτης, 8 Ιουνίου 2022 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 60 ετών έχοντας στο προσκεφάλι του την σύζυγό του Γιαννούλα, τα παιδιά και τα εγγόνια το και τον αδελφό του Γλαύκο που ήρθε από την Κύπρο για συμπαράσταση.

Ο Κόκος Ανδρέου ήταν αγωνιστής και δεν γόγγυξε ποτέ, ακόμη και όταν οι πόνοι τον θέριευαν και ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι θα έφευγε τόσο νωρίς για το αιώνιο ταξίδι για να συναντήσει τους αείμνηστους γονείς του Ανδρέα Σταύρου και Αυγούστα το γένος Ερωτοκρίτου και τον πεθερό του Μιχαήλ Ζαμανή.

Η είδηση για τον πρόωρο θάνατό του σε κλάσματα δευτερολέπτου μεταδόθηκε στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς επίσης και στον αθλητικογράφο των «Αναμνήσεων» και φίλου του, Ντίνο Αυλωνίτη.

Ο Γιώργος (Κόκος Ανδρέου με την σύζυγό του Γιαννούλα και τα παιδιά τους Στέλιο, Αυγούστα και Ανδρέα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

«Η οικογένεια έχασε τον προστάτη και άγγελό της, οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Παγκυπρίου έχασαν τον στυλοβάτη και ένθερμο υποστηρικτή τους και εμείς που σε κάθε αγωνιστική βρισκόμασταν ο ένας δίπλα του άλλου τον άνθρωπό μας, τον αδελφό μας. Τον ανιδιοτελή και ακαταμάχητο αγωνιστή του καλού και του ωραίου, του αφανή ήρωα, του πάντα παρών και τα πάντα πληρών. Τα γήπεδα, τα αποδυτήρια, οι κερκίδες και οι παίκτες και οι προπονητές αισθάνονται ορφανοί», δήλωσε ο Ντίνος Αυλωνίτης την ώρα που επέλεγε τις φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Ο πρόωρος αποχωρισμός από τον μάταιο ετούτο κόσμο προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην μεγαλώνυμη κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, διότι ο Κόκος, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Δελαγραμμάτικας, επωμίστηκε το τιτάνιο έργο της ανέγερσης του περικαλλούς ναού και εξέπληξε τους πάντες με την γενναιοδωρία του.

«Χάσαμε έναν ευεργέτη, έναν ακούραστο εργάτη της κοινότητάς μας» επεσήμανε ο κ. Δελαγραμμάτικας.

Ο Γιώργος (Κόκος Ανδρέου με τα παιδιά και τα εγγόνια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Δευτέρας, 13ης Ιουνίου 2022 από τις 4-8 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στην διεύθυνση 150-05 12th Avenue, Whitestone N.Y. 11357 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 14 Ιουνίου 2022 και ώρα 12η μεσημβρινή θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «St. Michael Cemetery” στην διεύθυνση 72-02 Astoria Blvd., East Elmhurst, NY 11370 για να παραστούν στην ταφή του και του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.

Ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου με την σύζυγό του Γιαννούλα και τα εγγονάκια του Γιώργο και Βαλεντίνα Ανδρέου, Αναστάση και Γιάννα Σκουτέλα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Γιαννούλα, το γένος Ζαμανή, τα παιδιά του Στέλιο και Άντρια Ανδρέου, Αυγούστα και Κώστα Σουτέλα, Ανδρέα Ανδρέου, τα εγγόνια του Γιώργο και Βαλεντίνα Ανδρέου, Αναστάση και Γιάννα Σκουτέλα, την πεθερά Στέλλα Ζαμανή το γένος Μηλουρή, τα αδέλφια Ουρανία και Γιώργο Καρατζιά, Σταύρο και Ελένη Ανδρέου, Ροδή και Τιμοθέα Ανδρέου, Θεοφάνη και Ζωή Ανδρέου, Μάρω και Γεράσιμο Λοϊζου, Ελένη και Νίκο Σιταρένο, Γλαύκο και Παναγιώτα Σταύρου, τους κουνιάδους Πανίκο και Χριστίνα Ζαμανή, Χρήστο και Ειρήνη Ζαμανή, Αργύρη και Ελένη Ζαμανή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλοι εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Από τον Λυθροδόντα στο Αμερικανικό όνειρο

Ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου γεννήθηκε στον Λυθροδόντα, στους πρόποδες του Μαχαιρά της Κύπρου στις 29 Αυγούστου 1961 και ήταν το 7ο από τα οκτώ τέκνα των αειμνήστων Ανδρέα Σταύρου και Αυγούστα Ερωτοκρίτου. Μεγάλωσε πολύ φτωχά, πλην όμως οι ήρωες γονείς του τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας του δούλευε στα μεταλλεία της περιοχής, ενώ η μητέρα του καθάριζε σπίτια και μετέπειτα έγινε μια από τις καθαρίστριες της Κυπριακής Βουλής.

Ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου με την σύζυγό του Γιαννούλα και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Μετά την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε μερικούς μήνες στην Ιορδανία. Όταν επέστρεψε έκανε πρόταση γάμου στην εκλεκτή της καρδιάς του την Γιαννούλα Μηλουρή, την μοναχοκόρη των αειμνήστων Μιχάλη και Στέλλα Μηλουρή και τον Σεπτέμβριο του 1983 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα.  

Στον γάμο ήταν και ο αδελφός του Ροδής Ανδρέου από την Αμερική, ο οποίος τους έπεισε να έρθουν για γαμήλιο ταξίδι εδώ. Βρήκανε δουλειά για να βγάλουν τα έξοδα και μερικά λεφτά για να αρχίσουν άνετα τη ζωή τους.

Ο Γιώργος ασχολήθηκε με τις οικοδομές και την πάροδο του χρόνου απέκτησε την δική του εταιρεία και συγκεκριμένα την «Joanne’s Construction Co» με έδρα το Γουάιτστόουν.

Ο Γιώργος και η Γιαννούλα Ανδρέου με τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Γιώργος και η Γιαννούλα έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Στέλιο την Αυγούστα και τον Ανδρέα, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Ο Στέλιος και ο Ανδρέας σπούδασαν οικονομικές επιστήμες και λογιστικά, ενώ η Αυγούστα επέλεξε το επάγγελμα της εκπαιδευτικού.

Ο Θεός τους αξίωσε να αποκτήσουν 4 εγγονάκια και συγκεκριμένα τον Γιώργο Ανδρέου, την Βαλεντίνη Ανδρέου, τον Αναστάση και την Γιάννα Σκουτέλα.

Ο αείμνηστος ήταν ενάρετος, χαρισματικός και γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι. Ήταν η προσωποποίηση του ανιδιοτελούς ανθρώπου που δεν συμβιβαζόταν με την μετριότητα. Ήταν πάντα πρώτος στους αγώνες και στην προσφορά και δίδασκε όσους τον περιέβαλλαν με την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, με το φιλότιμο και την φιλαλληλία.

Ο Γιώργφς (Κόκος) Ανδρέου με τα παιδιά του Αυγούστα και Στέλιο. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.

Ευρισκόμενος το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Ιουνίου 2022, στον αγιασμό του Ελληνικού Φεστιβάλ έμαθα τόσα πολλά, άγνωστα για μένα, αλλά και για την πλειοψηφία των ομογενών δεδομένα για την προσφορά του αειμνήστου στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, τα οποία τεκμηριώνουν όσα προανάφερα και δικαιολογούν όλα τα κοσμητικά επίθετα που επιλέξαμε για να περιγράψουμε το σπάνιο του χαρακτήρα, τους αγώνες και την προσφορά του.  

Η ποδοσφαιρική οικογένεια Ανδρέου, Γιώργος και υιοί, Στέλιος και Ανδρέας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Οι Αναμνήσεις εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου με τον γιο του Στέλιο. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.
Ο Γιώργος (Κόκος Ανδρεου με τον εγγονό του. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.
Ο Λευτέρης Ηλιάδης, αριστερά, και ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου ενώ οπανηγυρίζουν το τρόπαιο του πρωταθλήματος του έτους 2011. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.
Ο Κόκος Παυλάκος με τους φιλάθλους στις κερκίδες. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.
Ο Γιώργος (Κόκος) Ανδρέου, αριστερά και ο Κώστας Παυλάκος. Φωτογραφία Αρχείο Ντίνου Αυλωνίτη.
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Νίκος Παφίτης, Μαρτίνος Κυπριανού, Κόκος Ανδρέου, Θέμις Πολυδέυκης και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παγκυπρίου Συνδέσμου,
Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο Γιώργος Ανδρέου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
    Καλό παράδεισο Γιώργο
    Αιώνια σού η μνήμη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.