ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μέσω μιας εγκυκλίου προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα αναφέρεται στην 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και καλεί τους ομογενείς να μην αρκεστούν μόνο με τις προσευχές, αλλά να συστρατευτούν με τους αγωνιστές για την ελευθερία και με τους και «να ενθαρρύνουν τους έμπιστους συνεργάτες μας να βρουν λύσεις».

Παράλληλα τονίζει ότι «η βία γεννά μόνο βία» και ότι οι δυνάμεις και τα κράτη που βρίσκονται πέραν των υδάτων της Κύπρου οφείλουν να διαπραγματεύονται μαζί της και να μη παρεμβαίνουν» και ότι την ειρήνη μπορούν να την επιτύχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι μόνοι τους».

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής: 

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ, Όπως πολλοί από σας γνωρίζετε, την σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία των Ελλήνων και της Ομογενείας.  Η εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο σαράντα-πέντε χρόνια πριν, η εκτόπιση των κατοίκων της, οι οποίοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, και ο βίαιος διαχωρισμός της νήσου παραμένουν έως και σήμερα μία θλιβερή αδικία.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο τον Ευαγγελιστή, και ότι είναι Εκκλησία, η οποία απέκτησε καθεστώς αυτοκεφαλίας με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου (Έφεσος 431 μ.Χ.). Ο νησιωτικός αυτός λαός με ιστορία πλέον των δέκα χιλιάδων ετών, έχει υποφέρει πολλά διαμέσου των αιώνων αλλά έχει αντέξει όλων των ειδών τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες.

Όχι μόνο ως Ορθόδοξοι αδελφοί και αδελφές, αλλά και ως απλοί άνθρωποι πρέπει να προσευχόμεθα για δίκαιη και άμεση λύση για την Κύπρο. Η βία γεννά μόνο βία, και οι δυνάμεις και τα κράτη που βρίσκονται πέραν των υδάτων της Κύπρου οφείλουν να διαπραγματεύονται μαζί της και να μη παρεμβαίνουν. Την ειρήνη μπορούν να την επιτύχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι μόνοι τους.

Την ημέρα αυτή, καθώς θρηνούμε την απώλεια ανθρώπων, την καταστροφή μνημείων και τη βία, η οποία ποτέ δεν αποτελεί λύση για την ανθρώπινη οικογένεια, ας προσφέρουμε κάτι παραπάνω από τις προσευχές μας, αφού τιμούμε τη μνήμη εκείνων που αναπαύονται εν ειρήνη. Ας συστρατευθούμε με τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, και ας ενθαρρύνουμε τους έμπιστους συνεργάτες μας να βρουν λύσεις.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως Αμερικανοί μέσω της κυβερνήσεώς μας. Η Κύπρος αποτελεί μεν ηθικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο, περισσότερο όμως για μας, που μας ενώνει με τους αδελφούς Κυπρίους η κοινή πίστη και ακόμη το ίδιο αίμα.

Είθε ο Θεός να δώσει γρήγορη και δίκαιη λύση για όλους τους Κυπρίους, και να τους χαρίσει ελπίδα, δικαιοσύνη και εθνική συσπείρωση, η οποία οδηγεί στην ειρήνη και στην ευημερία για όλους», καταλήγει η εγκύκλιος του κ. Ελπιδοφόρου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.