ΡΟΔΟΣ. (www.rodiaki.gr)»  Η Τουρκία πρέπει να μάθει πώς θα γίνει καλύτερος γείτονας» επεσήμανε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Ρόδο ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης. Η επίσκεψη στη Ρόδο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα και προηγήθηκε η επίσκεψή το Σαββατοκύριακο στην  Άνδρο στη γενέτειρα, όπου βραβεύτηκε από τον Ναυτικό  Όμιλο.  

Αναφερόμενος στην ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση των F-35 στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα αεροσκάφη αυτά γιατί δεν είναι… καλός γείτονας. Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να μάθει πώς θα γίνει καλύτερος γείτονας, και ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την τουρκική κυβέρνηση να καταλάβει πως θα πρέπει να υπάρχει φιλία ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.

Ο κ. Ραπτάκης κατάγεται από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Άνδρο. Μάλιστα, το 1999 ως γερουσιαστής μαζί με τον τότε νομάρχη Δωδεκανήσου Σάββα Καραγιάννη, υπέγραψαν στο Rhode island των ΗΠΑ ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Αυτό το μνημόνιο αποφασίστηκε να ανανεωθεί, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία τους, κάτι που έγινε χτες στο γραφείο του περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου παρουσία του κ. Καραγιάννη αλλά και του προέδρου των Απόδημων Ροδίων στην Αμερική Ηλία Τομάζου.

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, αριστερά, ενώ τιμά τον πολιτειακό γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη. Φωτογραφία: www.rodiaki.gr

«Η ομογένεια είναι ένα εθνικό κεφάλαιο. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί εδώ που ζούμε χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και αξιόπιστες συμμαχίες για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε ως περιοχή» δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «η ανανέωση της συμφωνίας του 1999 με την πολιτεία του Rhode island στόχο έχει να φέρει κοντά και το πολιτικό προσωπικό των δύο περιοχών και την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά ακόμα και τους λαούς».

Όπως είπε αυτό είναι ένα δύσκολο έργο αλλά έχουμε παραδείγματα, όπως τον Ηλία Τομάζο που πάντα έχει στην καρδιά του την πατρίδα μας. 

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ραπτάκης αφού αναφέρθηκε στα F-35, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές δηλώνοντας τα εξής: «Την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο της Ελλάδας μαζευτήκαμε 14 ελληνοαμερικανοί βουλευτές από 9 πολιτείες και ελληνοαυστραλοί και ελληνοκαναδοί. Συζητήσαμε για τα ελληνοτουρκικά θέματα και για θέματα παιδείας. Ειδικά συζητήσαμε την ακύρωση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία. 

Η Τουρκία δεν πρέπει να τα πάρει γιατί δεν είναι… καλός γείτονας. Αυτά τα βλέπουμε κάθε μέρα, καθώς παραβιάζει τα σύνορα της Ελλάδας με αεροσκάφη προσπαθεί να κάνει γεωτρήσεις έξω από την Κύπρο χωρίς να έχει δικαίωμα…κ.λπ.

Εμείς βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει η Τουρκία να μάθει πως θα γίνει καλύτερος γείτονας, ώστε μαζί με την Ελλάδα να βρεθεί μία λύση στην Κύπρο. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την τουρκική κυβέρνηση να καταλάβει πως θα πρέπει να υπάρχει φιλία ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας δήλωσε : «Υπάρχει μία μεγάλη χαρά για την υπογραφή της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και αυτό που κάναμε πριν από 20 χρόνια, βλέπουμε τα αποτελέσματα σήμερα με τον Ηλία Τομάζο… Κάνει όλα αυτά τα χρόνια ένα πρόγραμμα με φοιτητές και αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε και να εντάξουμε τον τουρισμό και το εμπόριο, και να βάλουμε και τις άλλες πολιτείες, όπου υπάρχουν Ελληνοαμερικανοί.

Μπορούν μάλιστα οι εταιρίες που υπάρχουν σε αυτές τις πολιτείες και τις οποίες γνωρίζουν οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές να έρχονται και να κάνουν επενδύσεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε». 

Μάλιστα, ο κ. Ραπτάκης κατέληξε λέγοντας ότι σκοπός όλων είναι να δώσουν βάρος στη νεολαία γιατί αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους κάνοντας επενδύσεις. 

Τέλος, ο πρώην νομάρχης Σάββας Καραγιάννης δήλωσε πανευτυχής,  καθώς όπως είπε όταν ξεκινούσε όλη αυτή η προσπάθεια δε ξεκινούσε με τέτοια προοπτική και τέτοια δυναμική. «Δε μπορούσα να φανταστώ ότι μία απλή διασύνδεση κάποιων Ροδίων που βρίσκονταν μακριά από χρόνια στην Αμερική και στον Καναδά θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε αυτού του είδους τις στενές συνεργασίες που αναπτύξαμε σε τέτοιο βαθμό που να συζητάμε σήμερα για πράγματα που τότε δεν μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί. Και όμως είναι μία πραγματικότητα και αυτό οφείλεται στη θέληση και των δύο πλευρών, ώστε να εμπλακούν οι νέες γενιές από εδώ και πέρα και να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε εμείς» είπε.

Ακολούθησε ο Ηλίας Τομάζος ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στην πολιτεία Rhode island σήμερα δεν υπάρχει μόνο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για τις ελληνικές σπουδές αλλά έχει αγοραστεί και μία έκταση όπου έχει ξεκινήσει το χτίσιμο του κέντρου ελληνικών σπουδών το οποίο θα ονομάζεται «Ρόδος» και θα είναι το δεύτερο στις ΗΠΑ καθώς το πρώτο είναι στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

«Σε όλα αυτά αυτός που μας ενθάρρυνε ήταν ο Σάββας Καραγιάννης και τον ευγνωμονούμε γιατί είναι παράδειγμα  Έλληνα πολιτικού και ο οποίος  πάντα μας βοηθούσε. Αν έχουμε ένα τέτοιο κέντρο θα έχουμε μεγαλύτερη διασύνδεση της Ρόδου με το Rhode island και θα είναι ένα κέντρο μόνιμης προβολής της Ρόδου στην Αμερική. Στην Αμερική ζει άλλη μία… Ελλάδα. Είναι μάλιστα το μόνο πρόγραμμα που φέρνει παιδιά στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τομάζος και έκανε γνωστό ότι οι απόδημοι θέλουν να δημιουργηθεί στη Ρόδο και τόπος διαμονής για τους φοιτητές γιατί έτσι θα μπορούν να έρχονται περισσότερα παιδιά, αφού όπως τόνισε η ομογένεια μόνο με εκπαίδευση θα επιβιώσει πολιτισμικά.

Επίσκεψη στο δήμο Ρόδου

Προηγήθηκε η επίσκεψη του κ. Ραπτάκη στο δήμο της Ρόδου και η συνάντησή του με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, για την οποία εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος με τον επί 20 και πλέον χρόνια Πολιτειακό Γερουσιαστή του Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη. 

Ο κ. Ραπτάκης παράλληλα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες στην καταγωγή εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών, με 170 μέλη, και επισκέπτεται τη Ρόδο στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα με στόχο την προαγωγή, διάδοση και προβολή των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Με τον κ. Χατζηδιάκο συζήτησαν πιθανές κοινές δράσεις μεταξύ της Ένωσης και του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία πάντα με τα συναρμόδια υπουργεία, για την τουριστική προβολή της Ρόδου, αλλά και υλοποίηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ο Δήμαρχος ανέλυσε στον κο. Ραπτάκη τη συνεργασία μεταξύ των Απόδημων Ροδίων και του Δήμου, με τις πρωτοβουλίες του συντοπίτη μας πρόεδρου των Απόδημων Ροδίων στην Αμερική Ηλία Τομάζου, για την επαναλειτουργία των Κατασκηνώσεων στα Κολύμπια, ενώ ο κος. Ραπτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υποστήριξη του εγχειρήματος παραχώρησης από την ΕΤΑΔ του παλαιού Γηροκομείου, της ανακατασκευής του με στόχο τη δημιουργία ξενώνα και εκπαιδευτικού χώρου για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Rhode Island που επισκέπτονται ετησίως τη Ρόδο, αλλά και για χρήση του από τους Απόδημους.

Ο κ. Ραπτάκης ανακοίνωσε στο Δήμαρχο ότι οργανώνεται η δημιουργία ενός ετήσιου Summer School στη Ρόδο, της οποίας η Γεωπολιτική Θέση στον Παγκόσμιο Χάρτη είναι αδιαπραγμάτευτη, στο οποίο οι πολιτικοί, μέλη της Ένωσης θα διδάσκουν σε φοιτητές από Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, και άλλες χώρες, πολιτικές επιστήμες, με έμφαση στο Δίκαιο άλλων χωρών, με στόχο την ανάπτυξη διακρατικής, αλλά και διαπολιτισμικής κατανόησης. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε τα εξής: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός ότι η Ρόδος διατηρεί και διαρκώς επιβεβαιώνει τη θέση της ως Γέφυρα Ανθρώπων και Πολιτισμών στον Παγκόσμιο Χάρτη.

Οι πρωτοβουλίες του κ. Ραπτάκη και των υπόλοιπων Αποδήμων Πολιτικών, προάγουν την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων με κοινές ρίζες, προβάλουν, ισχυροποιούν την Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό. Ως Δήμος θα σταθούμε αρωγοί σε αυτές τις προσπάθειες, και ελπίζουμε το ίδιο να πράξει και η επόμενη δημοτική αρχή».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.