ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες στελέχη, εθελοντές και δωρητές του Πανορθόδοξου Χριστιανικού Κέντρου Φιλανθρωπίας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν «Holy Cross Brooklyn Outreach Center», το απόγευμα του Σαββάτου, 5 Ιουνίου 2021 συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Κέντρου και περίμεναν υπομονετικά για να παρακολουθήσουν την τελετή των εγκαινίων.

Αρκετοί εξ αυτών, μεταξύ και των οποίων και οι επίσημοι προσκεκλημένοι εισέρχονταν για πρώτη φορά και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια για το φιλόξενο περιβάλλον και για την τάξη με την οποία έχουν τοποθετήσει τα είδη ρουχισμού, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι περισσότεροι ήρθαν με τα χέρια γεμάτα. Άλλοι με είδη πρώτης ανάγκης και άλλοι με επιταγές για την ενίσχυση του Κέντρου.

Το Κέντρο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου στην διεύθυνση 6022 της 4ης Λεωφόρου στο Μπρούκλιν και άνοιξε τις πύλες του προ δύο περίπου μηνών με τον αγιασμό που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, π. Γεράσιμος Μακρής και είναι το μόνο που λειτουργεί σε δικές του εγκαταστάσεις σε όλη την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκη.

Η δωρεά των $35.000 των αδελφών Σάντυ (Σαράντου) Βάλλα, Αναστασίου Βάλλα και Βενετίας Βάλλα – Λιούνη στη μνήμη του Θεόδωρου Βάλλα, άλλαξε τα δεδομένα, διότι καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα για ένα τουλάχιστον έτος.

Η λιτή και συνάμα άκρως συγκινητική τελετή των εγκαινίων παρείχε στους προσκεκλημένους και στον γράφοντα τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν καλύτερα ότι το πύρωμα της καρδιάς και η αγάπη για το συνάνθρωπο μπορεί να κάνουν την διαφορά και να δοξάσουν τον Τίμιο Σταυρό, την κοινότητα και κατ΄ επέκταση την ομογένεια.

Στα πρόσωπα του π. Γερασίμου Μπάλα που το 2008 συνέλαβε την ιδέα για την δημιουργία του προγράμματος παροχής βοήθειας σε άστεγους και σε δεινοπαθούντες της οικονομικής κρίσης που την εποχή εκείνη στην κυριολεξία είχε γονατίσει την Αμερική, καθώς επίσης της προέδρου Μαρίας Βασάκα – Μονιούδη, της αντιπροέδρου Ζωής Κουτσουπάκη και των άλλων στελεχών διέκρινε κανείς την ικανοποίηση για την εκπλήρωση ενός στόχου και κυρίως γιατί εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αξιώθηκαν να πολλαπλασιάσουν την κοινωνική προσφορά και να θέσουν σε λειτουργία το Κέντρο στο οποίο άλλοι εισέρχονται για να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και είδη ένδυσης ή χρήματα, ενώ άλλοι εισέρχονται για να παραλάβουν τα δώρα της αγάπης των ομογενών και των υπολοίπων Ορθοδόξων του Μπρούκλιν.

Η τελετή των εγκαινίων, αποτελεί σταθμό και ορόσημο στην πορεία του Φιλανθρωπικού Κέντρου γιατί ο πρόεδρος της Κομητείας του Μπρούκλιν Έρικ Άνταμς, η πολιτειακή Βουλή δια μέσω του ομογενή πολιτειακού βουλευτή Μιχάλη Ταννούση, η πολιτειακή Γερουσία δια μέσω του πολιτειακού γερουσιαστή Ανδρέα Γουνάρδη και το Κογκρέσο δια μέσω της ομογενούς ομοσπονδιακού βουλευτού Νικόλ Μαλλιωτάκη επιβράβευσαν την προσφορά του οργανισμού και ανακήρυξαν την 5 Ιουλίου 2021 ως Ημέρα του Holy Cross Brooklyn Outreach Center.

Η παρουσία του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών, π. Ευγενίου Παπαγιαννάκη και των άλλων Ορθόδοξων Ιερέων του Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν υπενθύμισε σε όλους ότι στο θέμα της φιλανθρωπίας δεν υπάρχουν όρια και ότι ο Τίμιος Σταυρός είναι τοι σύμβολο του μαρτυρίου και συνάμα του θριάμβου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μάικ Μισιριώτης, π. Γεράσιμος Μακρής, Ανδρέας Γουνάρδης, Μαρία Βασάκα – Μονιούδη, Ζωή Κουτσουπάκη και π. Ευγένιος Παπαγιαννάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Βασάκα – Μονιούδη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έκανε ειδική μνεία στην παρουσία των δωρητών – αδελφών Βάλλα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα στελέχη του οργανισμού και για τις δεκάδες των εθελοντών που συμμετέχουν στις εξορμήσεις αγάπης.

«Σας ευχαριστούμε που είστε όλοι σήμερα εδώ αυτή την ζεστή αλλά όμορφη ημέρα που εγκαινιάζουμε το κέντρο όπου οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει και να δωρίσει ρούχα και τρόφιμα και το πιο σημαντικό να παραλάβει ό,τι έχει ανάγκη.  Ήταν ένα όνειρο που είχαμε για πολλά χρόνια και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που βοηθήσατε να γίνει πραγματικότητα. Το 2008 ο π. Γεράσιμος μας μίλησε για τη σημασία της φιλανθρωπίας και την ανάγκη να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη. Εδώ και χρόνια βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη, φτιάχνοντας σπιτικό φαγητό και δωρίζοντας ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το 2013 μια ομάδα από εμάς έφτιαξε το «Holy Cross Brooklyn Outreach Center» με σκοπό να προσφέρει υλική, συναισθηματική και πνευματική βοήθεια. Επιλέξαμε το όνομα Holy Cross επειδή ο Σταυρός είναι το σύμβολο του χριστιανισμού, το σύμβολο των βασάνων αλλά και της ελπίδας και εμείς θέλουμε να φέρουμε την ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε η κ. Μονιούδη.

Στη συνέχεια κάλεσε τον π. Γεράσιμο Μακρή και την αντιπρόεδρο Ζωή Κουτσουπάκη και απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους Νικόλαο Τσάμπερα, στους ιδιοκτήτες του New Apollo Diner (Τζον και Μάικ Μισιριώτη), Πολίν Νταβίτας, την κτηματομεσίτρια που βρήκε το ακίνητο, στην αρχιτέκτονα Μαρία Κοκόλη, στον Γκας Κούτρα που ανέλαβε την κατασκευή, στην Τίνα Νασιοπούλου που ανέλαβε την διοργάνωση της τελετής, στην Κλόντια Μιντζιλιώτη και στον Νικόλαο Πανταζή.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πολιτειακού βουλευτή Μιχάλη Ταννούση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τους πολιτικούς παρουσίασε η Ζωή Κουτσουπάκη, η οποία, όπως επεσήμανε και ο πρώην πρόεδρος Μάρτι Μάρκοβιτς θέτει ρεαλιστικούς στόχους και τους επιτυγχάνει χωρίς να κάνει εκπτώσεις.

Ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και εξήρε την προσφορά του Κέντρου στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται το Μπρούκλιν και κατ’ επέκταση η Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον απαράμιλλο ηρωισμό του 47χρονου Αστυνομικού Αναστασίου Τσάκου που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντας από μια οδηγό που οδηγούσε υπό επήρεια και τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία η πολιτειακή βουλή τίμησε τη μνήμη του.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Άντριου Γουνάρδης επεσήμανε ότι η πανδημία ευνόησε τους πλούσιους και ότι τους παρείχε την δυνατότητα να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και να ενισχύσουν την κοινωνική προσφορά.

Στο βήμα η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των αστέγων και τόνισε ότι εάν τα εκατομμύρια που ξοδεύονται τα έδιναν σε οργανισμούς όπως το Κέντρο Φιλανθρωπίας του Τιμίου Σταυρού θα είχαν μεγαλύτερη απόδοση, θα παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια στους άστεγους και μια καλύτερη ευκαιρία στις εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε εν μέσω χειροκροτημάτων ο π. Γεράσιμος Μακρής, διότι οι οργανωτές θέλησαν  και με αυτή την χειρονομία να υπενθυμίσουν σε όλους ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως εμπνευστή τον ταπεινό και άξιο λευίτη. 

Ο Μάρτι Μάρκοβιτς, κέντρο, ανέπενειμε την διακήρυξη του προέδρου του Μπρούκλιν Έρικ Άνταμς.
Στιγμιότυπο από την βράβευση του Νικολάου Πανταζή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την βράβευση της αρχιτέκτονος Μαρίας Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Γεράσιμος Μακρής, ο Νικόλαος Τσάμπερας και η Μαρία Βασάκα – Μονιούδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Γεράσιμος Μακρής σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την ηγεσία του Πανορθόδοξου Κέντρου Φιλανθρωπίας του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Σάντυ Βάλλας, π. Γεράσιμος Μακρής, Μαρία Βασάκα – Μονιούδη, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ανδρέας Γουνάρδης, Μάρτι Μάρκοβιτς, Μιχάλης Ταννούσης και Ζωή Κουτσουπάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Κέντρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.