ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στολίσκος μικρών και μεσαίων σκαφών με επικεφαλής δύο ιστιοφόρα, τρία μικρότερα τύπου αναψυχής και ένα μεγάλο σκάφος αναψυχής, κατευθύνθηκαν προς το Άγαλμα της Ελευθερίας το απόγευμα της Κυριακής 6 Ιουνίου 2021, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το εγχείρημα που έφερε την επωνυμία «Sail To Freedom» (Πλεύση προς την Ελευθερία).

Μετά την ρίψη στεφάνου, οι καπετάνιοι των πλοίων τράβηξαν το σχοινί και ξεκίνησαν να σφυρίζουν, υπογραμμίζοντας έτσι συμβολικά την λήξη του τελετουργικού μέρους του προγράμματος.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης, είχε αναλάβει η εταιρεία Global Alive LLC, που σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε και επιχορήγηση από τον ΕΟΤ αλλά και πολλούς άλλους χορηγούς.

Η εκδήλωση είχε επετειακό χαρακτήρα και ένα μέρος της επρόκειτο να μεταδοθεί ζωντανά, από το πρώτο κανάλι της ΕΡΤ, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων η μετάδοση αναβλήθηκε. 

Κύριος χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, γι΄αυτό και μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων διακρίναμε τον πρώην δήμαρχο και πρώην δικηγόρο του Τράμπ, κ. Ρούντολφ Τζουλιάνι, την ομοσπονδιακή βουλευτή κ. Κάρολιν Μαλόνι, την ομοσπονδιακή βουλευτή κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη και προσωπικότητες από τον ραδιοφωνικό σταθμό 770 AM.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης είχαν νοικιάσει έναν στολίσκο με δύο ιστιοφόρα και άλλα μικρά συνοδευτικά πλοιάρια ενώ σε συνεργασία με την AHEPA και το τμήμα «Δελφοί 25» του Μανχάταν, ένα μεγαλύτερο πλοίο με δύο καταστρώματα είχε συνοδευτικό ρόλο.

Απο αριστερά η Μάργκο Κατσιματίδη, ο Τζον Κατσιματίδης, η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, η βουλευτής Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογιού και το στέλεχος της ΑHEPA Γιώργος Μεϊντάσης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όλοι οι δημοσιογράφοι, που ήταν καλεσμένοι για να καλύψουν την εκδήλωση επέβαιναν στο συνοδευτικό αυτό πλοίο και κατά συνέπεια όσα έλαβαν χώρα στα ιστιοφόρα μαγνητοσκοπήθηκαν για αναμετάδοση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το ένα από τα δυο ιστιοφόρα κατέπλευσε πλησίον του Αγάλματος της Ελευθερίας και τότε έγινε ρίψη ενός μεγάλου στεφανιού με λευκά λουλούδια, τιμώντας την μνήμη των ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία, πριν απο 200 χρόνια.

Ακούστηκε επίσης από μακριά, η φωνή μιας σοπράνο που τραγούδησε τους Εθνικούς ύμνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περιγραφή των δρώμενων από το πρώτο ιστιοφόρο έκανε στα αγγλικά η γνωστή δημοσιογράφος κ. Νικόλ Πεταλλίδη και στα ελληνικά η δημοσιογράφος κ. Ευλαμπία Ρέβη.

Ωστόσο μεταξύ των σκαφών δεν υπήρχε καμμιά ενδοεπικοινωνία και αν γινόταν κάτι σε ένα πλοίο οι επιβάτες των άλλων πλοίων, δεν είχαν δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.

Ύστερα από πέντε περίπου λεπτά τα πλοία και τα πλοιάρια ανέκρουσαν πρύμνα και επέστρεψαν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν, τις προβλήτες 60 και 61 στο Τσέλσι.

Τότε φούντωσε και το γλέντι πάνω στο πλοίο της AHEPA, με την συνοδεία ελληνικής μουσικής και πρόγραμμα απο ντίσκ τζόκει.

Μια ακόμα αναμνηστική φωτογραφία με τους υποστηρικτές και χορηγούς των εκδηλώσεων. Απο αριστερά ο κ. Λου Κάτσος, η Μάργκο και ο Τζον Κατσιματίδης, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ, η σεφ Μαρία Λόη, με στελέχη της AHEPA και την Καρολιν Μαλόνι. Εκ μέρους του Υπάτου Προέδρου στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο κ Τζιμ Κοκοτός, ύπατος αντιπρόεδρος, δίπλα στην κ. Μαλόνι. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η Φλοτίλα των σκαφών, όπως αποκαλούν οι ναυτικοί έναν τέτοιο σχηματισμό, ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση λίγο μετά τις 4 το απόγευμα κι ενώ η ζέστη και η υγρασία είχαν αρχίσει να κουράζουν τους επιβάτες των πλοίων.

Ευτυχώς μετά την εκκίνηση, η αύρα του νερού, βοήθησε στην ανακούφιση των επιβατών μαζί με το γεγονός ότι εντός των πλοίων υπήρχε άφθονη ροή ποτών και αναψυκτικών.

Οι επιβαίνοντες πριν εισέλθουν στο πλοίο στο οποίο επιβιβαστήκαμε θερμομετρήθηκαν, αλλά ελάχιστοι διατήρησαν την μάσκα τους και μετά την επιβίβαση. Παρόλο που οι διοργανωτές πρόσφεραν πριν από την επιβίβαση δωρεάν μάσκες αλλά και μπλουζάκια.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τις λεπτομέρειες σε όλα τα σκάφη και πίσω από την διοργάνωση φρόντιζε ο αεικίνητος Αργύρης Αργειτάκος.

Με φόντο το επιβλητικό Αγαλμα της Ελευθερίας, ένα απο τα ιστιοφόρα της Αρμάδας πλησιάζει τον χώρο όπου έλαβε χώρα η τελετή ρίψης του στεφάνου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τόσο κατά την διάρκεια της επιβίβασης όσο και κατά τον κατάπλουν ειδικό πλωτό περιπολικό της Αστυνομίας επισκέφτηκε τις προβλήτες και στην συνέχεια συνόδευσε τα πλοιάρια μέχρι και το σημείο συνάντησης, μιας και η Κυριακή τους καλοκαιρινούς μήνες θεωρείται ως ημέρα με αυξημένη κίνηση στα νερά του ποταμού Χάντσον.

Άλλωστε, εκτός από τα νοικιασμένα σκάφη στον στολίσκο εντάχθηκαν και πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη ομογενών, τα οποία αναγνωρίσαμε από τις σημαίες που έφεραν.

Πριν απο την αναχώρηση τόσο ο Τζον Κατσιματίδης όσο και οι υπόλοιποι χορηγοί έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τους υπεύθυνους της παρέλασης των πλοίων και μεταξύ άλλων με τον Αντιπρόεδρο της ΑHEPA κ. Τζιμ Κοκοτό, τον κυβερνήτη κ. Λου Κάτσο, την βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, την Σεφ Μαρία Λόη, την συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Ευαγγελία Πλάκα, την βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογιού και άλλους διακεκριμένους ομογενείς,  όπως ο πρόεδρος του τμήματος «Δελφοί» της AHEPA, κ. Θεόδωρος Κλίνγκος, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Κάθριν Φλέμινγκ, η κ. Φανή Πεταλλίδη, o προέδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας και άλλους.

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πάνος.   

Τα τρία απο τα πέντε νοικιασμένα σκάφη που μετέφεραν τους χορηγούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης στο σημείο κοντά στο Αγαλμα τςη Ελευθερίας. Στο βάθος διακρίνεται η γέφυρα «Βερανζάνο». Φωτογραφία: ETA PRESS
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.