Έγειραν ερωτήματα για την προσφορά του Τζον Κατσιματίδη και της Αρχιεπισκοπής στην Παρέλαση

1
Ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Στέφανος Θωμάτος και ο Λου Κάτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αναπάντητα παρέμειναν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα ερωτήματα του ακροατηρίου για την συνεισφορά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και των κοινοτήτων στην οικονομική εκστρατεία της παρελάσεων, καθώς επίσης και για την προσφορά του ιδίου του προέδρου της Επιτροπής Παρελάσεως, Τζον Κατσιματίδη και τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και παράκαμψη της Ομοσπονδίας στην ανάθεση της ζωντανής κάλυψης της παρελάσεως από το FoxNews.

Τα εν λόγω ερωτήματα υποβλήθηκαν στις τρεις τελευταίες πανομογενειακές συγκεντρώσεις για την παρέλαση. Στην πρώτη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήταν παρών ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης. Στις δύο τελευταίες αν και απουσίαζαν τόσο ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης και ο κ. Τζον Κατσιματίδης τα ερωτήματα ήρθαν πιο έντονα στο προσκήνιο.

Ο Λου Κάτσος, ο οποίος εκπροσωπεί τον κ. Τζον Κατσιματίδη στις συνεδρίασεις της Επιτροπής Παρελάσεως βρέθηκε σε αμηχανία και δεν μπόρεσε να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα σχετικά με την συνεισφορά του κ. Κατσιματίδη και της ίδιας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην προετοιμασία της παρελάσεως και στην οικονομική εκστρατεία.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Λου Κάτσος, Δημήτριος Καλαμαράς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η παρέλαση της 5ης Ιουνίου 2022 είναι αφιερωμένη στην 201η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως, στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου από τους Τούρκους καθώς επίσης και στην 100ή επέτειο της AHEPA και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Οι εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Βασίλειος Πετράτος, ζήτησαν για μια ακόμη φορά από την Επιτροπή Παρελάσεως να στείλει στην Αρχιεπισκοπή και στις κοινότητες καθώς επίσης και στην AHEPA λαχεία και συμφωνητικά για καταχωρήσεις στο Λεύκωμα, καθώς επίσης και για χορηγίες για το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα λάβει χώρα το βράδυ της 4ης Ιουνίου 2022 στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν.

Τα ερωτήματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των εθελοντών και μετά το πέρας της πανομογενειακής συγκέντρωσης διότι λαμβάνοντας υπόψη την κάλυψη της παρελάσεως της 20ής Μαρτίου 2020 στην Φιλαδέλφεια θεωρούν περιττή την ζωντανή μετάδοση από το Fox News, διότι οι παραγωγοί της και οι παρουσιαστές της με τα τσιφτετέλια την ώρα που παρελαύνουν οι Εύζωνες και τα ευζωνάκια της ομογένειας κάθε άλλο παρά τιμής ποιούν για την ομογένεια και την Ελλάδα.

Εξ άλλου το ποσό των $140.000 που προσφέρεται για την ζωντανή κάλυψη από το Fox News προέρχεται από το δωρεές των ομογενών μεταξύ των οποίων και του ιδίου του κ. Τζον Κατσιματίδη

Από αριστερά οι Γιάννης Στρουμπάκης, Δημήτριος Φίλιος και Γιώργος Ξερακιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πανομογενειακή συγκέντρωση

Η πανομογενειακή συγκέντρωση της Πέμπτης, 31ης Μαρτίου 2022, ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής», κ. Παναγιώτη Γεραζούνη για την 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου, η οποία όπως επεσήμανε και ο κ. Λου Κάτσος ήταν διδαχτική και εμπεριστατωμένη.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός επεσήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διοργανώσει στις 11 Ιουνίου 2022 μια σειρά εκδηλώσεων για την 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου, οι οποίες θα ξεκινήσουν με το μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και θα ολοκληρωθούν με το φιλολογικό μνημόσυνο για τους 42.000 σφαγιασθέντες και τις 52.000 που πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής στο Ταμείο για το επίσημο δείπνο έχουν κατατεθεί δύο δωρεές. Η πρώτη ήταν προσωπική και η δεύτερη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Την ίδια στιγμή ο Λου Κάτσος υπέγραψε και παρέδωσε προσωπική επιταγή $5.000.

Ο Κώστας Ουρανίτσας και η Αυγή Ατματζίδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτυχία του δείπνου και έθεσε προ των ευθυνών του την Παμμακεδονική Ομοσπονδία, την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, την Παγκρητική, την Χιακή Ομοσπονδία και τις άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, καθώς επίσης τους συλλόγους και τις κοινότητες οι οποίοι οφείλουν να στηρίξουν το λεύκωμα και το λαχείο.

Τέλος ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε όλους τους πρώην τελετάρχες της Παρελάσεως να στηρίξουν εμπράκτως την παρέλαση να γίνουν χορηγοί της.

Η κ. Νομική Καστανά και ο κ. Γιάννης Στρουμπάκης επεσήμαναν ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να λάβουν τα συμφωνητικά για μπορέσουν να αποδεσμεύσουν τα κεφάλαια. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει χορηγός, ο οποίος θέλει να προσφέρει 20.000 για την παρέλαση, αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να τους προσκομίσουν για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της υπόσχεσης.

Από αριστερά οι Αναστάσιος Καραγκούνης, Βασίλειος Εγγλέζος, Μάκης Χροσνόπουλος και Αντώνης Βασιλόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Χρίστος Βουρνάς ο οποίος μαζί με την Σπυριδούλα Τσουκαλά είναι οι ταμίες της παρελάσεως επεσήμανε ότι έχουν εισπράξει $10.100 από τις καταχωρήσεις στο Λεύκωμα και άλλες $15.000 στον ειδικό λογαριασμό για το δείπνο στο Χίλτον.

Η Σοφία Στρουμπάκη, η οποία μαζί με τον Δημήτρη Γωνιά ηγούνται της επιτροπής λαχείου επεσήμανε ότι έχουν εισπράξει $10.100  και ότι οι υποσχέσεις ανέρχονται στις $23.000.

«Χρειαζόμαστε την βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της AHEPA και των ισχυρών ταμείων της Ηγεσίας των 100, του Τάγματος των Αρχόντων και του νεοσύστατου «Ταμείου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τους καλούμε να καταβάλλουν εγκαίρως τις συνεισφορές τους», κατέληξε η κ. Σοφία Στρουμπάκη.  

Οι εκπρόσωποι των χιακών σωματείων σε μια αναμνηστικλη φωτογραφία με τον ομιλητή Παναγιώτη Γερζούνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αναστάσιος Καραγκούνης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής λαχείου επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν διανείμει δύο χιλιάδες λαχεία, ότι απομένουν άλλες $7.000 και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εισπράξεις από τις πωλήσεις τους.
Στην συνέχεια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και τις κοινότητες να συμβάλλουν στην πώληση των λαχείων.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Δημήτριος Καλαμαράς επεσήμανε ότι πούλησε ήδη δύο λαχεία στην εκδήλωση της Κυριακής και κάλεσε τους εθελοντές να σπεύσουν να προλάβουν τον  χρόνο.

Ο έτερος συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νίκος Μπάρδης επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα διαδικαστικά της παρελάσεως και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία της νεολαίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Μπάρδης, Λου Κάτσος, Δημήτριος Καλαμαράς, Τριανταφυλλιά Σπυροπούλου και Χρήστος Βουρνάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ουρανίτσας και την Αυγή Ατματζίδου, οι οποίοι εκπροσωπούν τη νεολαία επεσήμαναν ότι η παράσταση «stand up comedy» με δυο ομογενείς κωμικούς θα λάβει χώρα την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στο εστιατόριο Άνεμος στην Αστόρια και κάλεσαν τους παρισταμένους να συμβάλλουν στην επιτυχία της.

Οι κ.κ.  Δημήτριος Φίλιος και Γιάννης Στρουμπάκης αναφέρθηκαν στο έργο της επιτροπής δημοσίων σχέσεων και τόνισαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες να διαφημίσουν και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την παρέλαση.

Ο γενικός γραμματέας του εν εξορία διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Πωλ Κοτρώνης αναφέρθηκε στην επιτυχία της τελετής έπαρσης της σημαίας ανήμερα της εορτής στο Μπόουλιγκ Γκριν και τόνισε ότι οι εμπειρίες που απέκτησαν αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της δεύτερης έπαρσης της σημαίας που θα λάβει χώρα στις 3 Ιουνίου 2022, παρουσία των Ευζώνων.

Ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής” Νέας Υόρκης Παναγιώτης Γεραζούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά επεσήμανε ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας 2022 θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 15 Μαϊου 2022.

Ο Δημήτριος Α. Γωνιάς αναφέρθηκε στην συνεδρίαση που είχαν την προηγούμενη στο Χιώτικο Σπίτι και τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα να συνεισφέρουν στην επιτυχία της παρέλασης και ότι προέχει η ενότητα και της ομόνοια.

Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. B”H The more coverage is given by Anamniseis of the never ending saga of the failed proceedings of the Federation of Hellenic Societies on NY, zeroing on the twice delayed Independence Day parade, now scheduled for Sunday, June 5, the greater becomes the certainty for a debacle of epic proportions. In its wake, the embarrassment and shame will rebound on several ill-prepared individuals and institutions endemically lacking understanding and appreciation of the deep-seated pathologies in our Greek American community. Given the propagandistic oeuvre in his repertoire around the bicentennial of the Greek uprising, Ilias Katsos was a defective choice to act as the assistant to my friend, and deep-pocketed John Catsimatidis to ostensibly shepherd the parade’s logistics; another friend, Dimitris Filios, is late to his task to energize public relations, especially with the broad American media; the Archbishop, already under suspicion for his missteps with the inauguration of the Turkish House, and the finances of St. Nicholas Church at Ground Zero has become a embroiled in the fratricidal messes that plague the Federation. Other deficiencies are more financially obvious; the anemic fu d raising for the journal, and securing table reservations for the pre-parade dinner at the Hilton Hotel. With the passage of time since the formal March 25 anniversary of the Greek revolution, and with subsequent seemingly triumphant events in Philadelphia and Baltimore secured, a persuasive argument can be made that the New York occasion is redundant, and likely lacking verve, the enthusiasm that is the sine quo non for a public display of success! With so many clouds offering omens for failure, with financing the expensive telecast in doubt, serious thought should be entertained for calling the whole effort off, doomed by its many buffering challenges. Besides, do we really need to revive the failure of the Big Idea in the traumatic attempt to conquer Anatolia in 1922, and to revive caustic, toxic grievances against Turks? Similarly, is it useful for new Greek generations to spark renewed animosity for Turkey in the Ottomans’ sale of Greek slaves, or Chios massacre? By all means remember and honor the victims, but to raise those awful historic chapters to the level for nurturing hatred does not promote the categorical need to seek truth and reconciliation between neighbors —- stressing the need to live and let live between Turkey’s Moslems and Greece’s Christian Orthodox. That’s a worthy theme to explore for a future parade, don’t you think? With fraternal affection, Asher, aka, Zorba the Jew!🙏😢🇬🇷😩🇺🇸🤣🇹🇷🔯🌹

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.