ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Για τους περισσότερους από τους γιατρούς που παρακολούθησαν το πρώτο συμπόσιο του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, στο νοσοκομείο Lenox Hill Hospital την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, που ήταν αφιερωμένο στον Όρκο του Ιπποκράτη,  ήταν μια αποκάλυψη το γεγονός ότι εκτός από τον όρκο στον Ιπποκράτη σε ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, οι νέοι γιατροί δίνουν όρκο στον Μαϊμονίδη, που δεν ήταν γιατρός αλλά φιλόσοφος, ισπανικής καταγωγής.

Γι’ αυτό και η εκδήλωση πέτυχε όχι μόνο να προσφέρει εκ νέου την ευκαιρία να ξαναδώσουν τον όρκο διακεκριμένοι γιατροί που τιμούν όχι μόνο την ιατρική επιστήμη αλλά και την καταγωγή τους, αλλά ταυτόχρονα πέτυχε να διαλυθεί ο μύθος για την σημασία του όρκου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να ξαναθυμηθούν το τεράστιο έργο του Ιπποκράτη.

Η εκδήλωση ήταν απαρχή μιας σειράς εκδηλώσεων στο γνωστό αυτό νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται και πάρα πολλοί ελληνικής καταγωγής γιατροί και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης και του επικεφαλής του τμήματος νεογνών του Νοσοκομείου Λένοξ Δρ. Φρανκ Σέρβερνακ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνος Μανώλας και ο εισηγητής Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: ETA / PRESS.

Τον ρόλο του εισηγητή είχε αναλάβει ο ιατρός Δρ. Σπύρος Μεζίτης, ιδρυτής της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ιατρών Βορείου Αμερικής, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές καθώς και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πάνο Μανώλα.

Ο Δρ. Μεζίτης αναφέρθηκε και στην σημασία και τον ρόλο του Ιπποκράτη, το σπουδαίο έργο και την κληρονομιά του, αλλά και του όρκου του Ιπποκράτη, που αποτελεί σήμερα το πρώτο βήμα των νέων γιατρών για την εισαγωγή τους στο επάγγελμα του Ιατρού. Στόχος μας, είπε ο Δρ. Μεζίτης, είναι να καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και να γίνεται κάθε χρόνο.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο τεράστιο έργο του Ιπποκράτη που γεννήθηκε στην νήσο Κω, τον 5ον αιώνα π.Χ. και δημιούργησε μια ολόκληρη πολιτεία με έμφαση στην σωστή θεραπεία όχι μόνο του σώματος αλλά και του πνεύματος.

Στιγμιότυπο από την ανάγνωση του Όρκου του Ιπποκράτη και ορκωμοσία των γιατρών στο τέλος του συμποσίου. Φωτογραφία: ETA / PRESS.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης «Ασκληπειός» Δρ. Πάνος Μανώλας αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία γύρω από τον Όρκο του Ιπποκράτη. Είναι το πρώτο και πιο σημαντικό έγγραφο που αναφέρεται στο ιατρικό απόρρητο, είπε ο Δρ. Μανώλας.

Εκ μέρους του νοσοκομείου Λένοξ Χιλ ο Δρ. Φράνκ Τσέρβερνακ καλωσόρισε τον Ιατρικό Σύλλογο και τον κύριο ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Απόστολο Αθανασιάδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσέρβερνακ, που είναι και αναπληρωτής κοσμήτορας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Χόφστρα, οφείλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Δρα. Αθανασιάδη, διότι με πρωτοβουλία του τον ξενάγησε στο Άγιον Όρος.

Ο Δρ. Αθανασιάδης, είναι γνωστός στην Ομογένεια από παλαιότερη επίσκεψη και ομιλία του, στην διάρκεια της εκδήλωσης στην μνήμη του ερευνητή – ιατρού Δρ. Παπανικολάου που γίνεται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο Κορνέλ. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρθηκε στα κορτικοστεροειδή σε σχέση με την εγκυμοσύνη.

Άποψη του κοινού που παρακολούθησε το πρώτο ιατρικό συμπόσιο με θέμα τον Όρκο του Ιπποκράτη στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ. Φωτογραφία: ETA / PRESS.

Μετά την ομιλία του ο Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης απένειμε στον Δρα. Αθανασιάδη το βραβείο του Ιατρικού Συλλόγου.

Αμέσως μετά ο γνωστός ογκολόγος, Δρ. Γιώργος Τσιούλιας διάβασε από το αρχαίο κείμενο τον Όρκο του Ιπποκράτη και στην συνέχεια η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη ανέγνωσε τον όρκο στην αγγλική γλώσσα.

Ο Δρ. Πάνος Μανώλας παρατήρησε ότι στην διάρκεια της ορκωμοσίας του στην Ελλάδα οι γιατροί σηκώνουν το δεξί τους χέρι και ο Δρ. Μεζίτης κάλεσε όλους τους γιατρούς που βρισκόταν στην αίθουσα να σηκωθούν αι να έρθουν πιο κοντά στην σκηνή ώστε να δώσουν και πάλι τον όρκο. Έτσι πάνω από 20 γιατροί, αναμεσά τους και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, σηκώθηκαν και έδωσαν εκ νέου τον ‘Ορκο στον Ιπποκράτη.

Σε παρέμβασή του ο δρ. Τζον Ξεθάλης επεσήμανε ότι ο ισπανικής καταγωγής Μαϊμονίδης δεν ήταν γιατρός αλλά φιλόσοφος, που ασχολήθηκε με την ανάλυση του έργου του Ιπποκράτη.

Πριν από την εκδήλωση προηγήθηκε δεξίωση του σε παρακείμενη αίθουσα.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.