ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είχα παραβρεθεί σε πολλές αποφοιτήσεις, αλλά η αποψινή είναι η πιο εντυπωσιακή και η πιο συγκινητική. Οι απόφοιτοι ήταν απίθανοι. Ο ένας πιο ταλαντούχος από τον άλλο και μας εξέπληξαν. Απόδειξαν ότι αποτελούν το μέλλον», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο ομογενής πρόεδρος και συνάμα επιστημονικός διευθυντής της Regeneron Pharmaceuticals, Δρ. Γεώργιος Γιαγκόπουλος (Dr. George D. Yancopoulos).

Ο Δρ. Γιαγκόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης των μαθητών της 12ης τάξης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και απολάμβανε τις ομιλίες των αριστούχων, τα τραγούδια της χορωδίας υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζίρογλου. Άλλοτε χειροκροτούσε, άλλοτε προσπαθούσε να απαθανατίσει με το κινητό του τηλέφωνο τις εκπλήξεις που διαδέχονταν η μία την άλλη και άλλοτε εξέφραζε τον θαυμασμό του στον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και συνάμα ευεργέτη του Λυκείου Νίκο Ανδριώτη.

Οι τελειόφοιτοι κρατώντας από το χέρι τα παιδιά της Τάξης 2031 εισήλθαν για τελευταία φορά οργανωμένα στο οικείο περιβάλλον, όπου έχουν δώσει θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες εφάμιλλες του Μπρόντγουεϊ  και όπου έχουν υποδεχτεί αρχηγούς κρατών, Αρχιεπισκόπους και ιεράρχες. Τα πρόσωπά τους λαμποκοπούσαν και κατευθύνθηκαν προς τη σκηνή. Οι τελειόφοιτοι στην εξέδρα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου στις σκάλες και ερμήνευσαν την «Αλφαβήτα» και το «Καλοκαιράκι».

Οι γονείς και οι προσκεκλημένοι προσπαθούσαν να απαθανατίσουν το πρωτοφανές αυτό το μοναδικό για τα δεδομένα της ομογένειας υπερθέαμα το οποίο εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του προηγμένου Λυκείου.

Η εν λόγω τελετή ήταν η 40η από της ιδρύσεως του Λυκείου και η 20ή υπό τη διεύθυνση του Δρα. Αναστασίου Κουλαρμάνη.

Ο Δρ. Κουλαρμάνης αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στα επιτεύγματα του σχολείου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες τους σχολείου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Μαρίας Ψύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Υπηρετώ αυτό το σχολείο εδώ και 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κληρικούς, που ήταν μαζί μας κάθε μέρα, όπως επίσης και το διοικητικό προσωπικό. Θα ήθελα όμως να απονείμω τα εύσημα και στους δασκάλους, που έχουν μερίδιο στην επιτυχία του κάθε μαθητή», πρόσθεσε ο Δρ. Κουλαρμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε την αποφοίτηση ορόσημο.

Το συντονισμό της τελετής ανέλαβα για μία ακόμη χρονιά η υποδιευθύντρια Ελένη Καραγιώργου,

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση της Ρίτας Συντήλα, η οποία απονέμοντας τα βραβεία επεσήμανε: «Τα ονόματά σας γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του Αγίου Δημητρίου. Πάντα να έχετε στόχους. Τη δική σας Ιθάκη. Συγχαρητήρια σε όλους».

Από αριστερά διακρίνονται οι Σταυρούλα Τσούτσα, Διονύσιος Χατζητάσης και Ελένη Καραγιώργου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Γεώργιος Γιαγκόπουλος, ο οποίος ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες  φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εφεύρεση μοναδικών φαρμάκων που ευεργετούν και θα ευεργετήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας εστιάστηκε στην καταγωγή του από την Καστοριά, στον παππού του που δημιούργησε τους πρώτους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στην κατοχή και επικαλέστηκε τη δήλωση του Τσώρτσιλ που είχε πει ότι «στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σας Έλληνες».

«Υπάρχουν υπερήρωες και είναι εκεί έξω. Περπατάνε ανάμεσά μας, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι αλλά έχουν ξεχωριστά χαρίσματα. Σας προτρέπω να τιμήσετε τις θυσίες των γονέων σας αλλά και των προγόνων μας. Είστε Έλληνες και είναι υποχρέωσή σας να πάτε εκεί έξω και να αλλάξετε τον κόσμο, προς μια καλύτερη κατεύθυνση», είπε ο κ. Γιανκόπουλος.

Από αριστερά οι Ρίτα Συντήλα, Άννα Σαράντη και Βαγγέλης Χαζίρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος  συμμετείχε στην αποφοίτηση για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια συνεχάρη τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους και χαριτολογώντας τόνισε: «Το Σχολείο στο εξής πρέπει να το αποκαλούμε σχολείο Ταλέντων του Αγφίου Δημητρίου Αστόριας.»

Στη συνέχεια μετέφερε τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια του νεοεκλεγέντα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, που αναμένει την ώρα και την στιγμή που θα ταξιδέψει από την ‘Πόλη των πόλεων’ για να βρεθεί ανάμεσά μας, στις ΗΠΑ».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα Γιώργου Γιανκόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Προσωπικά, έχετε τις ολόψυχες ευχές μου. Σας θυμάμαι όλους όταν ήσασταν μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όταν ακόμη φοιτούσατε στην Αγία Αικατερίνη και προσπαθούσατε να μάθετε τα Απολυτίκια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Απόστολος, ο οποίος απέδωσε στους δυο πρώτους αριστεύσαντες μαθητές, Άννα Σαράντη (Valedictorian) και Διονύσιο Χατζητάση (Salutatorian) από μια εικόνα της «Παναγίας Παραμυθίας».

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του Λυκείου συνεχάρη τους απόφοιτους και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ελλάδας στο έργο που επιτελείται στον Άγιο Δημήτριο.

«Τα επιτεύγματά σας είναι καταπληκτικά. Πλέον, έχετε ένα πρόγραμμα μπροστά σας. Αξιοποιείστε τα προσόντα που έχετε και είμαι σίγουρος ότι θα διαπρέψετε. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, έχω να πω σε όλους που έχουν δώσει μάχη για να γίνει αυτό το σχολείο και να διατηρηθεί αυτό που είναι, ότι η Ελλάδα είναι πολύ περήφανη γι αυτό που έχετε πετύχει όλα τα χρόνια», τόνισε ο Δρ. Κούτρας.

Η πρώτη αριστεύσασα Άννα Σαράντη αναφέρθηκε στη σχέση της οικογένειάς της με τον Άγιο Δημήτριο και τόνισαν ότι από το ίδιο σχολείο  αποφοίτησαν τα μεγαλύτερα αδέλφια της, η Κατερίνα που είναι εκπαιδευτικός και ο Ευγένιος ο οποίος είναι δικηγόρος.

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ενώ συγχαίρει τους αποφοίτους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Μετά από 14 αξέχαστα χρόνια, καθώς ανοίγουν οι πύλες του σχολείου και προετοιμάζομαι, μαζί με τους συνομηλίκους μου, για να αποχωρήσω, έχοντας μακρύ ταξίδι μπροστά, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου αλλά και τις ευχαριστίες της οικογένειάς μου. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Μπορεί να μην είμαι πλέον στον Άγιο Δημήτριο, αλλά ο Άγιος Δημήτριος θα είναι μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος αριστεύσας, Διονύσιος Χατζητάσης, ο οποίος ανήκει στους μαθητές που λόγω της οικονομικής κρίσης στη γενέτειρα υποχρεώθηκαν να έρθουν στη Νέα Υόρκη επεσήμανε ότι όταν ήρθε εδώ ανησυχούσε για την αλλαγή του σχολικού κλίματος και ότι αναπολεί με συγκίνηση την πρώτη μέρα που άρχισε να φοιτά στην 9η τάξη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου αν δεν είχα φοιτήσει στον Άγιο Δημήτριο. Το σχολικό περιβάλλον με έκανε να νιώθω ασφαλής και με βοήθησε να εστιάσω στους ακαδημαϊκούς στόχους μου. Με τη βοήθεια όλων των καθηγητών μου, κατάφερα να ενταχθώ ομαλά στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και να πετύχω, ώστε να βρίσκομαι σήμερα στην τιμητική θέση του Salutatorian», είπε μεταξύ άλλων.

Στο βήμα ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Μαρία Ψύλλου, η οποία μίλησε εκ μέρους όλων των αποφοίτων αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Λυκείου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Στον Άγιο Δημήτριο όλοι γνωρίζουν το όνομά σου και δεν είσαι απλά ένας αριθμός ή άλλο ένα πρόσωπο στο πλήθος. Μας δίδαξαν για την κληρονομιά μας και πώς να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας, μέσα από μαθήματα ελληνικών, προγράμματα και παραδοσιακούς χορούς. Άνθρωποι που μας επισκέπτονται απ’ όλο τον κόσμο αναφωνούν πως «η Ελλάδα είναι ζωντανή στον Άγιο Δημήτριο», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας συνεχάρη τους αποφοίτους, τους δασκάλους και τους γονείς και τους ομιλητές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Λύκειο προσφέρει υψηλών προδιαγραφών παιδεία,  αγωγή και ότι σμιλεύει ψυχές και διαπλάθει χαρακτήρες.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν τα πτυχία, τα βραβεία και οι υποτροφίες.

Από αριστερά οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Βικτορία Καραδήμα και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι απόφοιτοι έγιναν δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής και οι περισσότεροι εξ αυτών έγιναν δεκτοί σε όλα τα πανεπιστήμια που είχαν υποβάλει αιτήσεις και μάλιστα με υποτροφίες.  

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην τελετή παρέστη και ο ευεργέτης του Λυκείου, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης, ο αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής Φώτης Παπαμιχαήλ, οι ιερείς της κοινότητας, καθώς επίσης και άλλα στελέχη της.

Στιγμιότυπο από την είσοδο των αποφοίτων με τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν το 2031. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος και ο υποδιευθύντρια Ελένη Καραγιώργου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η υποδιευθύντρια Μπέτση Σιδέρη, τα παιδιά της Τάξης του 2031 και οι απόφοιτοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά οι Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Χρήστος Βασιλείου και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.