Δρ. Δημήτρης Δημητρίου: Η Έκθεση Ερμής η πλέον κατάλληλη για να υποστηριχθεί η εξαγωγική μας διάθεση”

1
Ο Δρ. Δημήτριος Δημητρίου.

Την άποψη οτι “η Αμερική μέχρι και σήμερα αποτελεί την χώρα της ευκαιρίας, είτε για αυτούς που μεταναστεύουν είτε για όσους επιχειρούν να εξάγουν” εκφράζει σε συνέντευξή του στην Hellenic News of America ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ Δημήτρης Δημητρίου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, στην επικείμενη Hermes Expo International (στις 16 Νοεμβρίου 2022), ο Δρ Δημητρίου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πλέον κατάλληλη για να υποστηριχθεί η εξαγωγική διάθεση του Επιμελητηρίου, ενώ υπογραμμίζει πως η επικείμενη συμμετοχή “είναι μια ευκαιρία για όλους εκείνους που είναι έτοιμοι από κάθε άποψη, έχουν ολοκληρωμένο προϊόν, τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, τις ποσότητες των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα και τα ίδια κεφάλαια για να υποστηρίξουν όχι μόνο την εξαγωγική τους συμπεριφορά αλλά και το μείγμα μάρκετινγκ που θα χρειαστεί για να διατηρηθούν σε μια παγκόσμια αγορά”.

Η συνέντευξη…

1. Ποιό είναι το επιχειρηματικό προφίλ των επιχειρήσεων των Ιωαννίνων

Η ΠΕ Ενότητα Ιωαννίνων περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Επιχειρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης, εμπορικές, βιομηχανικές και άλλες. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε ένα μεγάλο σύνολο τους είναι επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες με κύριο χαρακτηριστικό τo οικογενειακό υπόβαθρο.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και άλλες, κυρίως από την Γερμανία, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί τις συνθήκες για ένα μείγμα συνεργειών που αν πραγματοποιηθεί πολλές και από τις μικρές επιχειρήσεις θα ανέβουν κατηγορία και θα δημιουργηθεί μια διαφορετική δυναμική και παράλληλα αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής καθώς και νέες θέσεις εργασίας.

2. Είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο Ιωαννίνων περνά τον Ατλαντικό για μια έκθεση; Τι προσδοκάτε από την 31η Hermes Expo International; 

Επιχειρήσεις που είναι μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων έχουν περάσει τον Ατλαντικό και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις εμπορικές αλλά και επιχειρήσεις ποτών και τροφίμων που είναι τοποθετημένες σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο η δική μας δουλειά είναι να διαμορφώσουμε το κλίμα εξωστρέφειας και σε όσες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αλλά μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους δεν το έχουν πράξει.

Έτσι λοιπόν αν και υπήρχαν και στο παρελθόν συζητήσεις για την συμμετοχή μας σε εκθέσεις στην Αμερική δεν είχαν ευοδωθεί. Νομίζω όμως οτι έφτασε η ώρα και εμείς ως φορέας αλλά και αρκετές επιχειρήσεις που θα βρεθούν στην Έκθεση, είναι πιο έτοιμες από ποτέ και νομίζω ότι θα είναι ένα πρώτο βήμα και μάλιστα προδικάζω ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

3. Με το διαμορφούμενο κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και με δεδομένη την ανάγκη για εξωστρέφεια, η αγορά της Αμερικής πόσο ταιριάζει στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου; 

Αντιλαμβάνεστε ότι για όλους όχι μόνο για εμάς, η Αμερική μέχρι και σήμερα αποτελεί την χώρα της ευκαιρίας, είτε για αυτούς που μεταναστεύουν είτε για όσους επιχειρούν να εξάγουν. Θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλους εκείνους που είναι έτοιμοι από κάθε άποψη, έχουν ολοκληρωμένο προϊόν, τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, τις ποσότητες των προϊόντων αλλά ταυτόχρονα και τα ίδια κεφάλαια για να υποστηρίξουν όχι μόνο την εξαγωγική τους συμπεριφορά αλλά και το μείγμα μάρκετινγκ που θα χρειαστεί για να διατηρηθούν σε μια παγκόσμια αγορά.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Αυτό όμως που έχει αξία να σημειώσω είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υψηλής διατροφικής αξίας και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν σε μια ενδεχόμενη σύγκριση με άλλα προϊόντα άλλων χωρών.

4. Στις ΗΠΑ ζουν πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες. Ποια είναι στρατηγική προσέγγισης και αξιοποίησης των ανθρώπων αυτών για την προώθηση των Ηπειρωτικών προϊόντων στην αγορά της Αμερικής; 

Με το Ηπειρωτικό στοιχείο της Αμερικής διαχρονικά η περιοχή μας είχε δεσμούς. Προφανώς σε μια καθημερινότητα και μέσω μιας μεγάλης απόστασης που μας χωρίζει, οι σχέσεις πολλές φορές απομακρύνονται με ευθύνη όλων.
Είναι όμως μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, να ξαναγνωριστούμε, να πούμε τις ιστορίες μας και μαζί να οικοδομήσουμε εκείνες τις σχέσεις και γέφυρες που θα ωφελήσουν και τις δυο πλευρές.
Για εμάς είναι σημαντικό να περάσουμε τον Ατλαντικό και να βρεθούμε με ανθρώπους δικούς μας, Ηπειρώτες, οι οποίοι όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά πάντα προσπαθούν να στηρίξουν προσπάθειες ανθρώπων που κατάγονται από τα ίδια μέρη, από την Ήπειρο, εμείς αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι να τους αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια και να τους δώσουμε όσα χρειάζονται για να μας στηρίξουν σε κάθε μας προσπάθεια.

5. Γιατί Hermes Expo International; 

Θεωρούμε ότι ο κος Κοτρώτσιος είναι μια προσωπικότητα που εμπνέει εμπιστοσύνη με τα λόγια του αλλά και τις πράξεις του. Εκτός της επαγγελματικής του πολύχρονης εμπειρίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο λόγω και της Ηπειρωτικής του καταγωγής, αντιλαμβάνεται περισσότερο από τον κάθε ένα και το έδειξε σε όλες τις επικοινωνίες μας, τις αγωνίες της επιχειρηματικότητας αλλά την ποιότητα και τον αγώνα των επιχειρήσεων της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα ένα προϊόν που νομίζω είναι το πλέον κατάλληλο για να υποστηριχθεί η εξαγωγική μας διάθεση.

6. Ποιοί οι στόχοι του Επιμελητηρίου το επόμενο διάστημα; Σε ποιες αγορές στοχεύει; 

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η διοίκηση μας τα τελευταία χρόνια έχει μοναδικό σκοπό, την καταστατική αρχή του θεσμού του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο του συνόλου των επιχειρήσεων.
Η διάθεση μας για την υποστήριξη, και την ανάπτυξη τους ξεκινά από κοινές μας αγωνίες.
Καθημερινά βάζουμε νέους στόχους και σε συνεργασία μαζί τους στοχεύουμε όπου υπάρχει ενδιαφέρον για εκείνους, είναι μια αμφίδρομη σχέση που μέχρι σήμερα λειτουργεί με σημαντικό αποτέλεσμα σε όποιο μικρό ή μεγάλο event έχουμε συμμετάσχει.
Προσωπικά αν το θέλετε, επειδή είμαι βιολόγος και πιστοποιημένος σύμβουλος ποιότητας έχω ένα μεγαλύτερο στοίχημα, να αναπτυχθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν, να δώσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες για την αναβάθμιση τους, την εξέλιξη τους και να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται.
Είναι ένας στόχος που τον πιστεύω για αυτό τον έχω θέσει, τους γνωρίζω προσωπικά έναν, έναν και αυτό που δίνει τη δυνατότητα να πιστεύω περισσότερο στην εξωστρέφεια τους και την περαιτέρω ανέλιξη τους.

Πηγή: Hellenic News of America

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Συγνώμη , αλλά εκτός από τις εξαγωγές,
  παράλληλα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το
  μέλλον των χωρών , εκείνης που εξάγει και
  εκείνης που εισάγει.
  Έτσι όπως πάνε τα πράγματα και οι δυό χώρες
  βαδίζουν σε παράλληλες ράγες με κίνδυνο
  εκτροχιασμού , όχι της Δημοκρστίας η οποία
  πλέον δεν υφίσταται , αλλά της ίδιας της
  ζωής . Δεν είναι δυνατόν άλλοι να θυσαυρίζουν
  και άλλοι να πεινάνε , διότι οι πεινασμένοι θα
  πάρουν μαζί τους και τους χορτάτους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.