ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως “Η Ευασγγελίστρια” ήταν και παραμένει ένα από τα εμβληματικά έργα που φέρει την σφραγίδα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και των Αρκάδων. Αν και πέρασαν επτά και πλέον δεκαετίες από την ανέγερσή του και την παράδοσή του στο Ελληνικό κράτος, εν τούτοις το Παναρκαδικό Νοσοκομείο κατέχει εξέχουσα θέση στις προτεραιότητες της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και των Αρκάδων της Αμερικής και του Καναδά.

Τον Φεβρουάριο του 2020 το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ευεργετήθηκε από το κληροδότημα του αειμνήστου Σπήλιου Μουσελίμη (Spilios Mousalimas), το οποίο, όπως έγραψαν οι “Αναμνήσεις” ήταν μια από τις μεγαλύτερες ατομικές δωρεές των τελευταίων δεκαετιών των Αρκάδων της Αμερικής.

Ο Ελληνοκαναδός Βασίλειος Τσιώλης εξέπληξε την ομογένεια και την γενέτειρα με μια επί πλέον δωρεά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, η οποία συνέβαλε στην δημιουργία της νέας “Μονάδας Εγκεφαλικών και Εμφραγμάτων” και η οποία, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, αναβαθμίζει τις καρδιολογικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το νοσοκομείο, αφού μπορεί πλέον σε συνδυασμό με την λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τα καρδιολογικά εμφράγματα.

Η μονάδα τέθηκε πλήρως σε λειτουργία και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης τέλεσε τα εγκαίνια και παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στον ανιψιό του δωρητή του Δημήτρη Τσιώλη.

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας https://www.kalimera-arkadia.gr/

Η νέα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για Εμφράγματα και Εγκεφαλικά εγκαινιάστηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, το μεσημέρι της Παρασκευής (19/11/2021), από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

«Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για το Νοσοκομείο μας» είπε ο Διοικητής κ. Τάσος Τζανής, υπογραμμίζοντας ότι ανεβάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανακουφίζει τη ΜΕΘ διότι δεν θα νοσηλεύονται εκεί πλέον περιστατικά με εμφράγματα και εγκεφαλικά. Παράλληλα, αναβαθμίζει το Αιμοδυναμικό Τμήμα, που έχει γίνει με δωρεά της κυρίας Γιαννούλας Γκουντάνη και πλέον θα λειτουργήσει .

Το έργο είναι δωρεά από την αρχή ως το τέλος ενός ευεργέτη του κ. Βασιλείου Τσιώλη του Διονυσίου που μεγαλούργησε στον Καναδά. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτεί το Νοσοκομείο της Τρίπολης, το έχει πράξει και στο παρελθόν.  

Ο δωρητής δεν μπόρεσε να πορευθεί για λόγους υγείας και την πλακέτα παρέλαβε ο ανιψιός του.

Ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Κώστα Βλάση, τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Γιάννη Καρβέλη της 6ης ΥΠΕ που συνέβαλαν καθοριστικά για την επαρκή στελέχη του τμήματος αυτού.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υποστρατηγό κ. Γιοβάνη που παραχώρησε τους απαιτούμενους χώρους που ανήκουν στο στρατό για να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για Εμφράγματα και Εγκεφαλικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζανής αναφέρθηκε σε τρία μεγάλα έργα. Πρώτον, μίλησε για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ (1.100.000 ευρώ) που αυτή τη στιγμή αξιολογούνται τα μηχανήματα.

 Το δεύτερο έργο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου με προϋπολογισμό 3,2 εκ ευρώ μέσα από το οποίο μειώνονται οι δαπάνες από τα πετρέλαια τουλάχιστον κατά 50%.

Το τρίτο έργο που καμαρώνουμε είναι η καθ’ ύψος επέκταση του Νοσοκομείου κατά τρεις ορόφους πάνω από τα ΤΕΠ. Η βοήθεια της Περιφέρειας είναι καταλυτική για το έργο αυτό που χρηματοδότησε τη μελέτη και αυτή την περίοδο ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης.

Τέλος, για τους Παναρκάδες ομογενείς είπε ότι αποτελούν τους ιδιοκτήτες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και ανέκαθεν βοηθούν οικονομικά και όχι μόνο. Σύντομα, θα ξεκινήσουν την κατασκευή ενός κυλικείου σύγχρονου και ευρύχωρου.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ

Ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός Κώστας Βλάσης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Νιώθω κι εγώ μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας του Νοσοκομείου. Όλη αυτή η δουλειά είναι διαχρονική. Και πάνω απ΄ όλα είναι μια δουλειά του προσωπικού που ζει και εργάζεται εδώ.

Ο Διοικητής κάνει ένα εξαιρετικό έργο τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται και το ιατρικό προσωπικό. Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους απανταχού Αρκάδες που κάθε χρόνο προσπαθούν και βοηθούν. Με τη δωρεά του κ. Τσιώλη φτιάχτηκε ένα στολίδι για την Αρκαδία και όχι μόνο. Νοσηλεύονται πολλοί άνθρωποι από γειτονικούς νομούς, έχουμε ειδικότητες που δεν βρίσκουν σε άλλα νοσοκομεία.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε βοηθήσει πολύ σημαντικά ως Υπουργός Υγείας το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.»

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι είναι μια σημαντική μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ενισχύεται, θωρακίζεται και δημιουργείται η παρακαταθήκη για να μπορέσουμε μετά το τέλος της πανδημίας, να μπει το ΕΣΥ σε μια νέα τροχιά. Είναι πολύ σημαντικό πως ένα ακόμα έργο γίνεται με τη δωρεά ενός Αρκάδα. Το Νοσοκομείο αποτελεί κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.»

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ είπε ότι «το Παναρκαδικό Νοσοκομείο κατάφερε να ανταποκριθεί μεγάλη επιτυχία σε αυτά τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια. Οφείλεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν αυτό το Νοσοκομείο, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που δίνουν έναν αγώνα πολύ πάνω από τις δυνάμεις τους. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σχεδόν διπλασίασε σχεδόν τις κλίνες της ΜΕΘ και πήγαμε από τις 4 στις 7. Ο κ. Βλάσης έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές να επιλύσουμε σημαντικά ζητήματα. Το ίδιο θα πω και για τον κ. Κοντοζαμάνη που είχαμε άριστη συνεργασία. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Ψυχογυιό που όποτε χρειάστηκε στάθηκε στο πλευρό μας.»

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του, είπε ότι «τους εργαζομένους οφείλουμε να τους ευχαριστούμε όχι τυπικά, διότι η πίεση του συστήματος είναι πολύ μεγάλη. Πίσω από αυτό τον αγώνα, είναι οι εργαζόμενοι. Πέρα από το ευχαριστώ, πρέπει να πούμε και μια συγνώμη που έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις. Η Πολιτεία θα τους στηρίξει στην πράξη για τις αστοιχείωτες μηνύσεις που δέχονται από αρνητές.

Είσαστε τυχεροί που είναι από εδώ ο κ. Βλάσης και έχει εργαστεί στο παρελθόν στο Νοσοκομείο. Είναι προσωπικοί μου φίλοι και ο Κώστας Βλάσης και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι δωρεές είναι σημαντικές. Ειδικά σε αυτό το Νοσοκομείο, οι δωρεές είναι ο κανόνας. Έχω μια καταγωγή εκ της μητρός του πατέρα μου από το Μάναρη και καταλαβαίνω.

Ακόμα και οι πολίτες που έχουν κάνει τη λάθος επιλογή να μην εμβολιαστούν, θα έχουν την απαιτούμενη περίθαλψη. Και δεν θα πάνε πίσω για τα άλλα περιστατικά.

Σε εισαγωγικά κλέβω μια δόξα που δεν μου ανήκει. Όλοι εσείς έχετε κάνει μια προσπάθεια με τον δωρητή για να γίνει η Μονάδα.»

Στο τέλος, ο ανιψιός του δωρητή, κ. Δημήτρης Τσιώλης παρέλαβε πλακέτα για τον θείο του, κ. Βασίλειο Τσιώλη.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.