Διάλεξη για Διακήρυξη του ΟΗΕ για Δικαιώματα Αυτοχθόνων Λαών (βίντεο)

0
Ο ομιλητής σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα συμβούλια των συλλόγων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» καθώς επίσης και ο Σύλλογος Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης «Σπύρος Μήλιος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας, 15ης Απριλίου 2019 στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια και είχε ως κεντρικό ομιλητή το Νίκο Λυγερό.

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Δημήτρης Φιλιππίδης και ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση».

Τον ομιλητή προλόγισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Κωνσταντίνος Τσιούρης και η πρόεδρος των Χειμαρριωτών Άννα Νότη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και οι κ.κ. Δημήτρης Φιλιππίδης και Θεόδωρος Παυλάκος.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις συμπεριλαμβανομένης και της Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Αυτοχθόνων Λαών, η οποία επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 61/295 της 13ης Σεπτεμβρίου 2007.

Αμέσως μετά η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Χρυσούλα Ζηκοπούλου ξενάγησε τους Βορειοηπειρώτες και τους προσκεκλημένους στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Ηπειρώτικου Σπιτιού και το οποίο είναι το μόνο ολοκληρωμένο ομογενειακό λαογραφικό μουσείο στη Νέα Υόρκη.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωνστάντω Κολέζη, πρόεδρος Θυγατέρων της Ηπείρου, Κωνσταντίνος Τσιούρης, πρόεδρος του Πύρρου, Αννα Νότη, πρόεδρος Χειμαρριωτών και ο ομιλητής Νίκος Λυγερός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ομιλητής σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα συμβούλια των συλλόγων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πίνακας “Ο Χορός του Ζαλόγγου” του Ηπειρώτικου Λαογραφικού Μουσείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο οντάς με το τζάκι και οι καναπέδες με τα υφαντά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.