ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη συμβολή των Αφροαμερικανών και των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας,15 Απριλίου 2019, στο Κολέγιο του Κουίνς με πρωτοβουλία του καθηγητή κοινωνιολογίας του Κολλεγίου του Κουίνς, Νικόλαου Αλεξίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την επόμενη της μεγαλειώδους παρέλασης της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και τόσο ο κ. Αλεξίου, όσο και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης  Λου Κάτσος αναφέρθηκαν στην επιτυχία της παρέλασης και επανέλαβαν ότι ήταν αφιερωμένη στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης και στους φιλέλληνες.

Ο κ. Αλεξίου αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και εστίασε την προσοχή του στις τρεις εκφάνσεις του φιλελληνισμού της Ευρώπης και της Αμερικής. Η πρώτη έκφανση αφορούσε αυτούς που μετέβησαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, η δεύτερη αφορούσε των αγώνα των Αμερικανών για την αφύπνιση του λαού και των ηγετών του και η τρίτη την παροχή οικονομικής βοήθειας στην επανάσταση.  

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον απαράμιλλο ηρωισμό του Αφρο-Αμερικανού James Williams και τόνισε ότι δεν έχουμε πολλά δεδομένα για τη δράση του παρά μόνο από τα χειρόγραφα του Τζάρβις και ότι ακόμη και το πορτραίτο του έχει φτιαχτεί βάσει των αφηγήσεων του Τζάρβις.

Ο  James Williams, όπως προκύπτει από την έρευνα του κ. Αλεξίου, από το 1822 έως το 1827 πολέμησε για την απελευθέρωση της Αθήνας, στον αγώνα της Πετά, πλησίον της Άρτας και άφησε την τελευταία του πνοή το 1827 στο νοσοκομείο του Πόρου. Ο ενταφιασμός του, όπως επεσήμανε έγινε στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου στο Άργος, πλησίον του Ναυπλίου.

Σε πρώτο πλάνο ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου, αριστερά και ο Σπύρος Εξάρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για τις οικουμενικές αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της Δημοκρατίας», επεσήμανε ο κ. Αλεξίου υπενθυμίζοντας το χρέος όλων να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια διασταύρωσης της ιστορικής αλήθειας.

Ο Λου Κάτσος αναφέρθηκε στη συνεργασία του οργανισμού «East Mediterranean Business Alliance» του οποίου ηγείται με τον καθηγητή Νίκο Αλεξίου και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο του  Λευκάδιορ Χερν (Patrick Lafcadio Hearn) ενός από τους πιο φημισμένους συγγραφείς της Ιαπωνίας.

Αναφερόμενος στον απαράμιλλο ηρωισμό του James Williams επεσήμανε ότι η πρώτη φορά που έγινε μνεία στον ηρωισμό του ήταν προ δέκα ετών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του πλοίου Liberty στην Αθήνα

Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγητήΚοινωνιολογίας Νίκου Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

O ομιλητής έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα πριν την ελληνική επανάσταση, στα απελευθερωτικά κινήματα στην Ευρώπη και εστίασε την προσοχή του στο ρόλο του Θούριου του Ρήγα Φεραίου «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή…».

Αναφέρθηκε στους τέσσερις αιώνες του οθωμανικού ζυγού, στη σύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στις εθνικές της ομάδες.

Αναφερόμενος στους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας επεσήμανε ότι ήταν λιγότεροι από χίλιοι και από αυτούς οι δέκα πέντε προέρχονταν από την Αερική.

Ο Σπύρος Εξάρας ο οποίος ανέλαβε τη μοθσική επένδυση της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και o πρόεδρος του Harlem Business Alliance, κ. Walter J. Edwards, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Λου Κάτσο καθώς επίσης και ο Φιλ Χιουζ με την ορχήστρα των Μπλουζ.

Η εκδήλωση έληξε με τα τραγούδια που ερμήνευσε ο ομογενής Σπύρος Εξάρας καθώς επίσης και η ορχήστρα του Φιλ Χιουζ.

Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.