Δεν έπεφτε καρφίτσα στους ναούς του Φλάσινγκ και της Αστόριας την Μ. Πέμπτη (βίντεο)

0
Οι γονείς με τα παιδιά τους ενώ ετοιμάζονται να προσκυνήσουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν έπεφτε καρφίτσα το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, διότι οι γονείς και οι παππούδες είχαν φέρει τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τα λαμπερά πρόσωπά τους ακτινοβολούσαν και υπενθύμιζαν σε όλους ότι η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική έχει μέλλον και οι παραδόσεις μεταλαμπαδεύονται.

Η ακολουθία των Παθών, είτε τα Δώδεκα Ευαγγέλια, όπως είθισται να αποκαλούμε την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης, είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η πιο συγκινητική της Μεγάλης Εβδομάδας. Παρά ταύτα οι προσκυνητές επέμεναν και παρακολούθησαν αμίλητοι την ακολουθία μέχρι τέλους. Οι περισσότεροι, μάλιστα, παρακολουθούσαν τους ύμνους και από τα βιβλία που κρατούσαν στα χέρια τους.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ είχε γεμίσει ασφυκτικά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος προεξήρχε της Ακολουθίας, βοηθούμενος υπό των ιερέων, π. Παύλου Παλαιστίδη και π. Αριστείδη Γαρίνη, του αρχιδιακόνου, Διονυσίου Παπίρη και του διακόνου Μιχάλη Γιαβρή συνεχάρη τους ομογενείς.

Μεταξύ των προσκυνητών διακρίναμε, τον ευεργέτη, πρώην πρόεδρο και Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στέφανο Τσερπέλη, τον πρώην πρόεδρο και Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ντίνο Ράλλη, την πρόεδρο του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, Αθηνά Κρομμύδα, την πρόεδρο του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», κ. Ελένη Καλογερά και άλλους εκπροσώπους της ομογένειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του αγήματος των Προσκόπων και των μαθητών του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» των δασκάλων και της διευθύντριας Μαίρη Τζάλλα, καθώς επίσης και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

Σρ πρώτο πλάνο οι Αρχοντες και πρώην πρόεδροι της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ Ντίνος Ράλλης, αριστερά και Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην Αστόρια

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας οι ομογενείς παρακολούθησαν την Ακολουθία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Τσουρλής και στην κυριολεξία απόλαυσαν τους ύμνους που έψαλε ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Φανάρας, ο οποίος είχε έρθει αποκλειστικά και μόνο για την Μεγάλη Εβδομάδα από την Αθήνα συνοδευόμενος από καλλίφωνους ιεροψάλτες του ναού,

Ο κ. Γεώργιος Φανάρας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα θα ψάλλει τους ύμνους στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και συγκεκριμένα στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.   

Ο εξ Ελλάδος πρωτοψάλτης Γιώργος Φανάρας (κέντρο) και οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Στιγμιότυπο από τα Δώδεκα Ευαγγέλια στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Στιγμιότυπο από τα Δώδεκα Ευαγγέλια στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.
Οι γονείς με τα παιδιά ενώ αναμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι πρόσκοποι ενώ προσκυνούν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο π. Παύλος Παλαιστίδης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρή;ς και ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, ενώ ετοιμάζεται να δωρίσει στον π. Παύλο την νέα έκδοση της Αρχιεπισκοπής για την Μεγάλη Εβδομάδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.