ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το προπύργιο του ελληνισμού της Αμερικής, όπως είθισται να αποκαλούμε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την μεγαλώνυμη κοινότητα της Αστόριας βιώνει τα πάθη του Κυρίου με ευλάβεια και συγκίνηση και ετοιμάζεται για την Περιφορά του Επιταφίου και την μεγαλειώδη Ανάσταση στους δύο ναούς.

Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και για τον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου – επί της Οδούς Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (33ης Οδού) – στο Ντίτμαρς, οι οποίοι αυτές τις ημέρες αποτελούν προορισμό όχι μόνο για τα μέλη της κοινότητας, αλλά και για τους Ελληνοαμερικανούς που έρχονται από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ για να αναβαπτιστούν με τις παραδόσεις και να βιώσουν μια Μεγάλη Εβδομάδα και μια Ανάσταση όπως εκείνες στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πρώτη για τον νέο ιερατικό προϊστάμενο, π. Βασίλειο Τσουρλή και τον πρόεδρο της κοινότητας, κ. Στέφανο Θωμάτο και σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα επιστροφής στην ελληνικότητα.

Περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι στο αναλόγιο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας δίπλα στους καλλίφωνους ιεροψάλτες του ναού στέκεται και ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος Γεώργιος Φανάρας, ο οποίος ήρθε από την γενέτειρα αποκλειστικά και μόνο για την Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και την Γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των ομογενών από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, παραμένει αυξημένο και ότι αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, στην περιφορά του Επιταφίου αναμένουν εκατοντάδες προσκυνητές στους δύο ναούς.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους ομογενείς της Αστόριας και ειδικά σε όλους όσους έχουν μεγαλώσει και φοιτήσει στα προηγμένα εκπαιδευτικά της ιδρύματα να επιστρέψουν και να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με την μεγαλώνυμη κοινότητα. Καλώ όλους τους Αστοριείς και κατ’ επέκταση τους Νεοϋορκέζους να έρθουν να γιορτάσουν την Ανάσταση μαζί μας και τους διαβεβαιώνω ότι όλοι μαζί – οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες και ο εκλεκτός επισκέπτης από την γενέτειρα Πρωτοψάλτης Γιώργος Φανάρας και οι ιερείς μας – θα τους δώσουν το έναυσμα να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια τεράστια βυζαντινή χορωδία», πρόσθεσε ο κ. Θωμάτος.

Αναφερόμενος στην προσέλευση του κόσμου επεσήμανε ότι είναι η πρώτη μετά από δύο χρόνια Μεγάλη Εβδομάδα  χωρίς περιοριστικά μέτρα και ο κόσμος αισθάνεται περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προσέλθει στους ναούς, να προσευχηθεί και να αναβαπτιστεί με τις παραδόσεις.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ενώ παρακολουθούν τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς. Φωτογραφία: Αρχείου – Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου ετοιμάζεται πυρετωδώς και για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που, ως γνωστόν, μαζί με την Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχοι του περικαλλούς ναού στο Ντίτμαρς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου που θα τελεστεί την Κυριακή του Πάσχα (24 Απριλίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ.) και θα ολοκληρωθούν με τον Όρθρο (8.00 π.μ.) και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που θα λάβουν χώρα το πρωί της Δευτέρας της Διακαινισίμου και θα τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του Τροπαιοφόρου. Τους ύμνους θα ψάλουν οι ιεροψάλτες του ναού μαζί με τον Πρωτοψάλτη Γιώργο Φανάρα που ως γνωστόν είναι μαθητής του παγκοσμίου φήμης Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας η Φιλόπτωχος Αδελφότητα ακολουθώντας την παράδοσει θα προσφέρει κεράσματα στο κοινό.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.