ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το τριήμερο Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 8 Σεπτεμβρίου 2019 παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ομογενείς και άλλους κατοίκους του Λονγκ Αϊλαντ να απολαύσουν τα ελληνικά εδέσματα, να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα και να ξεφαντώσουν.

Το εν λόγω φεστιβάλ ήταν το μοναδικό που διοργανώθηκε αυτό το τριήμερο στο Λονγκ Αϊλαντ και προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των ομογενών που ανήκουν σε όμορες κοινότητες και συγκεκριμένα της Αγίας Μαρκέλλας στο Γουάντα, του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ, καθώς επίσης και των κοινοτήτων των βόρειων περιοχών του Λονγκ Αϊλαντ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Θεοφάνης Παναντώνης, και τα άλλα στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του φεστιβάλ καθώς επίσης και για τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο.

Ο π. Θεοφάνης επεσήμανε ότι η προετοιμασία του φεστιβάλ κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Οι προετοιμασίες, όπως επεσήμανε, ξεκινούν πολλές εβδομάδες με την εξεύρεση χορηγών και υποστηρικτών, με την προετοιμασία της λαχειφόρου αγοράς, καθώς επίσης με το «flea market», με το λούνα παρκ και μια σειρά άλλων θεμάτων μεταξύ των οποίων και των αδειών από τις διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Οι προετοιμασίες εντείνονται από τη Δευτέρα μέχρι και την έναρξη του φεστιβάλ και μάλιστα πολλά στελέχη παρατούν τις δουλειές τους και ασχολούνται με την εγκατάσταση της τέντας, με τα περίπτερα, την τοποθέτηση των παιχνιδιών, ενώ άλλοι με τον ανεφοδιασμό της κουζίνας με τα σουβλάκια, τον γύρο, το κοντοσούφλι και τα άλλα εδέσματα.

Άλλοι ασχολούνται με τους λουκουμάδες, το καφενείο και την ταβέρνα και εργάζονται πάνω από δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα.

Το μεγάλο χορευτικό της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης επεσήμανε ότι το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της κοινότητας.

«Το φεστιβάλ είναι προϊόν συντονισμένων προσπαθειών, οι οποίες σε συνδυασμό με την αυταπάρνηση, τη γενναιοδωρία και το φιλότιμο των μελών κάνουν τη διαφορά και το καθιστούν ταυτόχρονα και μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εξορμήσεις. Η Αγία Τριάδα είναι μια από τις πιο ευλογημένες και συνάμα δυναμικές κοινότητες του Λονγκ Αϊλαντ, γιατί πλαισιώνεται από δυναμικούς ανθρώπους. Σε αυτούς οφείλεται η επιτυχία του όλου εγχειρήματος», επεσήμανε ο π. Θεοφάνης.

Ερωτηθείς για τους εθελοντές επεσήμανε ότι εργάστηκαν πάνω από 75 μέλη της κοινότητας και ότι η εργασία τους ξεκινά πάντα τη Δευτέρα πριν το φεστιβάλ και ολοκληρώνεται την επόμενη με τον καθαρισμό του χώρου και την προετοιμασία των αιθουσών για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι δασκάλες του χορού Χριστίνα Καραγιάννη, αριστερά και Ματίνα Χριστοδούλου και ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα έχει ένα από τα προηγμένα ελληνικά απογευματινά σχολεία με δέκα περίπου δασκάλες και με διευθύντρια την Αντωνία Νικητοπούλου.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης, 10 Σεπτεμβρίου 2019 και ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να κυμανθεί στους 200 – 225.

Η εν λόγω κοινότητα έχει προγράμματα για όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από τα βρέφη μέχρι και τους ηλικιωμένους.  

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την παράσταση των χορευτικών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης ενώ συγχαίρει τα χορευτικά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τα πολιτιστικά δρώμενα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.