Μπομπ Μενέντεζ: Άμεσο πάγωμα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ

0
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε χθες για το πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στην συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά από την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή του.

“Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφάλειας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπομπ Μενέντεζ.

“Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά ως εδώ”, τόνισε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ δήλωσε τρομοκρατημένος από τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

“Απλά δεν υπάρχει χώρος για να υποστηρίζεις τις δύο πλευρές σε αυτή τη διαμάχη. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο στην προσπάθεια τερματισμού ενός εγκληματικού πολέμου που προσπαθεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα από το χάρτη ή τον υποστηρίζεις”, εξήγησε ο Μενέντεζ κάνοντας μία προφανή αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, σε μία τρομακτική απόφαση που καθοδηγήθηκε από τα συμφέροντά του”.

H πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε την Τετάρτη, σε δραστικές μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, περιορίζοντας την προσφορά σε μία σφιχτή αγορά, αυξάνοντας έτσι, τις πιθανότητες για υψηλότερες τιμές της βενζίνης. Από την άλλη μεριά, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κίνηση του ΟΠΕΚ προκάλεσε την οξεία αντίδραση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απογοητεύτηκε από την “κοντόφθαλμη” προσέγγιση μείωσης της παραγωγής από το αναφερόμενο πετρελαϊκό καρτέλ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διάσταση του ρήγματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην ενεργειακή πολιτική.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.