ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίκαιρη και διδακτική ήταν η ομιλία του Δρα. Νίκου Λυγερού με θέμα «Τα εθνικά θέματα και η στρατηγική ανάλυση», που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου 2022 η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας.

Αν και η ομιλία διήρκησε δύο περίπου ώρες, εν τούτοις, κατάφερε να καθηλώσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και να του δώσει το έναυσμα να καταθέσει με παρρησία τις απόψεις τους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και για τον ρόλο της ομογένειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι κ.κ. Κωνσταντίνος Χρίστογλου και Βασιλική Ρομποτή, στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Δρ. Ειρήνη Γράψια, καθώς επίσης και ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του Hellas – FM Νίκος Φύλλας.  

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, αριστερά και ο Δημήτρης Χατζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εκδήλωση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήταν μια από τις πρώτες – αν όχι η πρώτη – πολιτική εκδήλωση της νέας σεζόν που διοργανώνεται από εθνικοτοπικούς φορείς.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και συνάμα παρουσιαστής της βραδιάς Δημήτρης Φιλιππίδης καλωσόρισε τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή του στην χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα η ομιλία, στην εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν και στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της γενέτειρας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν το πρωί της ίδιας ημέρας με τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων και στην υποστήριξη που η ομογένεια παρέχει στους αγώνες των Αρμενίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων των Ασσυρίων και των υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών.

Ο Δρ. Νίκος Λυγερός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και συνάμα πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων, Δημήτρης Χατζής, καλωσόρισε τον ομιλητή, συνεχάρη τον κ. Φιλιππίδη για την πρωτοβουλία και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο της ενημέρωσης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο απανταχού Ελληνισμός.   

Η ομιλία του Δρα. Νίκου Λυγερού έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες μετά τις ιστορικές αποφάσεις του Κογκρέσου για την απαγόρευση της αναβάθμισης των Τουρκικών F-16 και πώλησης νέων F-16 και F-35 στην Τουρκία και της κυβέρνησης για την άρση του εμπάργκο της πώλησης αμερικανικού αμυντικού οπλισμού στην Κύπρο και εξέπεμψε μηνύματα αισιοδοξίας για τον ρόλο της ομογένειας.

Η ομιλία του ξεκίνησε με την προ ημερών υπογραφή του Τούρκο – Λιβυκού Μνημονίου και ο ομιλητής εστίασε την προσοχή του στις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο για την χάραξη της ΑΟΖ και τόνισε ότι όλα τα νησιά συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος του Καστελλορίζου έχουν ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έγινε στις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης στην ενεργειακή κρίση και στην απόφαση της Ελλάδας και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με την Γαλλία και τις ΗΠΑ για την αγορά των Ραφάλε και των Μπελχαρά από τους πρώτους και της αναβάθμισης των F-16 και της αγοράς των Φ-35 από τους δεύτερους.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση του ρόλου της ομογένειας στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση για τα προναφερόμενα θέματα.  

Στο βήμα ο Δρ. Νίκος Λυγερός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα, ο Δρ. Νίκος Λυγερός και δίπλα του ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Δημήτρης Φιλιππίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.