Αυτή είναι η νέα γενιά των εφοπλιστών

0
Αγγελικούση Μαρία – Βενιάμης Νικόλαος – Δράγνης Γιάννης – Κανελλάκης Φραγκίσκος – Μαρτίνος Νικόλας – Σεμίραμις Παληού – Προκοπίου Ιωάννα

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, ανανεώθηκε στο ένα τρίτο.

Από τους δέκα εφοπλιστές που εξελέγησαν προχθές και που δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο συμβούλιο μόνο ένας, ο Ευάγγελος Μαρινάκης, έχει εκλεγεί παλαιότερα δύο φορές. Οι υπόλοιποι εννέα εξελέγησαν για πρώτη φορά.

Αυτοί είναι οι Αγγελικούση Μαρία, Μαρτίνος Νικόλαος, Παληού Σεμίραμις, Φραγκίστα Μαρία, Γιουρούκος Γιώργος, Παππάς Αλέξανδρος, Καραγεωργίου Γιώργος, Ευσταθίου Φίλιππος, Σαρακάκης Δημήτριος – Φραγκίσκος.

Από τη νέα γενιά που εξελέγησαν και συμμετείχαν σε προηγούμενα διοικητικά συμβούλια είναι ο Νικόλαος Βενιάμης, για δεύτερη φορά, ο Γιάννης Δράγνης για τρίτη φορά, η Ιωάννα Προκοπίου για τρίτη φορά και ο Βασίλης Παπαγιαννόπουλος για δεύτερη φορά.

Με άλλα λόγια, σχεδόν οι μισοί εφοπλιστές που συμμετέχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αποτελούν τη νέα γενιά του ελληνικού εφοπλισμού και οι προσδοκίες είναι μεγάλες, τόσο για την διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, όσο και για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών.

Αναλυτικά, η νέα γενιά του ελληνικού εφοπλισμού αποτελείται από τους εξής:

Αγγελικούση Μαρία

Η Μαρία Αγγελικούση, είναι πέμπτης γενιάς καραβοκύρισσα. Κόρη του Γιάννη Αγγελικούση, που για δύο δεκαετίες διατηρούσε τον τίτλο του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, μέχρι τον θάνατο του.

Εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση, που στην Κατοχή συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράϊπε στην Κρήτη και θεωρείται ο ιδρυτής της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Φέρει το όνομα της γιαγιάς της Μαρίας Παπαλιού, της ιστορικής ναυτικής οικογένειας.

Σπούδασε γιατρός, συμμετείχε σε αποστολές στη Ζούγκλα της Αφρικής, αλλά τώρα διευθύνει την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, από το Μέγαρο της εταιρείας που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην Καλλιθέα με πρόσοψη στη λεωφόρο Συγγρού.

Μπορεί να μεταβαίνει τα καλοκαίρια και τα Σαββατοκύριακα στο πολυτελέστατο θέρετρο της στη Μύκονο, να απολαμβάνει, αλλά και να εμπνέεται απο το γαλάζιο του Αιγαίου και σχεδόν όλα τα πλοία της, που δεν είναι λίγα, υπερβαίνουν τα 154, ταξιδεύουν με ελληνική σημαία και απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς.

Ο στόλος της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης έχει ακόμα μια πρωτιά: Σχεδόν όλα τα πλοία ταξιδεύουν με ελληνική σημαία και μεγάλο αριθμό Ελλήνων εφοπλιστών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 40 πλοία LNG, τα 37 είναι με ελληνική σημαία και 3 με σημαία Marshall Islands.

Επίσης, από το 8 πλοία υπό ναυπήγηση LNG, τα 6 είναι γραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και 2 στο νηολόγιο Marshall Islands.

Όσον αφορά στη χωρητικότητα των πλοίων, ο στόλος είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς που διαθέτουν οι Έλληνες εφοπλιστές με 24.822.873 dwt.

Βενιάμης Νικόλαος

Ο Νικόλας Βενιάμης, είναι γιος του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και της Ελένης Γαβριήλ. Είναι νυμφευμένος με την Ειρήνη Περράκη, κόρη του εφοπλιστή Αγγελου Περράκη. Ο Νικόλαος Βενιάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984 και έχει καταγωγή από το Βροντάδο της Χίου.

Αποφοίτησε από το Manchester Business School (MBS), με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεών. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα ναυτιλιακά στο MIT και στο City University του Λονδίνου σε Ναυτιλιακά Νομικά. Είναι μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και κατέχει επίσης θέσεις στο συμβούλιο του The London P&I Club, στο Hellenic War Risk Insurance και θέση αναπληρωματικού μέλους του συμβουλίου του The European Community Shipowners’ Associations (ECSA). Επίσης, είναι μέλος του Institute of Chartered Shipbrokers (ICS).

Δράγνης Γιάννης

Ο Γιάννης Δράγνης, είναι γιος του Παρασκευά (Πάρη) Δράγνη και είναι διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Goldenport και της Golden Yachts. Θα συμμετέχει για τρίτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕ.

Ξεκίνησε την παρουσία του στη ναυτιλία στη Goldenport το 2001 ως εμπορικός διευθυντής του στόλου ξηρού φορτίου και κοντέινερ. Ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της Goldenport Holdings Inc. το 2012 και είναι μεταξύ των συνιδρυτών της Oceangold Tankers Inc., η οποία ειδικεύεται σε πλοία τύπου LR2, LR1 και MR2. Ασχολήθηκε ενεργά με την ίδρυση και τη διαχείριση της Golden Yachts, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση super yachts.

Το 2016 επέτυχε την απόκτηση και ανακεφαλαιοποίηση των πλοίων που ανήκαν στην Goldenport Holdings Inc., τα οποία απορροφήθηκαν από τον όμιλο Goldenport. Σήμερα ο Όμιλος διαθέτει στόλο με περισσότερα από 35 ποντοπόρα πλοία και 8 super yachts.

Ο Γιάννης Δράγνης διαθέτει πτυχίο (BSc) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Οικονομικά από το CASS Business School του Λονδίνου. Θεωρείται από τους σημαντικούς της νέας γενιάς εφοπλιστών, με δυναμικό και ανήσυχο χαρακτήρα. Από το 2013 είναι παντρεμένος με τη Λάουρα Μακροπούλου, εγγονή του γνωστού χρυσοχόου και κοσμηματοπώλη Ηλία Λαλαούνη.

Κανελλάκης Φραγκίσκος

Ο Φραγκίσκος Κανελλάκης είναι γιος του Χρήστου Κανελλάκη και της Άννας Αγγελικούση , η οποία τιμήθηκε το 2020 το βραβείο των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, ως προσωπικότητα της χρονιάς. Μαζί με την μητέρα του και τον αδελφό του Αντώνη, διευθύνουν την ναυτιλιακή εταιρεία Pantheon Tankers.

Μαζί με την ξαδέρφη του Μαρία Αγγελικούση είναι από τους στυλοβάτες της ελληνικής σημαίας.

Μαρτίνος Νικόλας

Ο Νικόλαος Μαρτίνος είναι γιος του Κωνσταντίνου και είναι διευθύνων σύμβουλος της Thenamaris. Σπούδασε Οικονομικά σε πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Αμερικής. Αποτελεί τη δυναμική έκφραση της νέας γενιάς εφοπλιστών και σηκώνει επάξια το βάρος μιας επιτυχούς ναυτιλιακής οικογενειακής παράδοσης

Παππάς Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι γιος του Πέτρου Παππά και συμμετέχει στην ναυτιλιακή εταιρεία Star Bulk η οποία είναι από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.Έχει σπουδάσει Ναυτιλιακά στο City University του Λονδίνου. Ασχολείται ενεργά με την ιππασία και έχει διακριθεί σε ιππικούς αγώνες.

Σαρακάκης Δημήτριος

Ο Δημήτριος Σαρακάκης – Φραγκίσκος, είναι γιος του Δημητρίου και συμμετέχει στην ναυτιλιακή εταιρεία Ionic Shipping που διαχειρίζεται επτά σύγχρονα τάνκερς (aframax) καθώς και 16 ξηρού φορτίου (kamsarmax, ultramax, supramax handysize).

Σεμίραμις Παληού

Η Σεμίραμις Παληού, είναι σήμερα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος (HELMEPA) και ηγείται της εισηγμένης εταιρείας Diana Shipping.

Με σπουδές υψηλού επιπέδου, απέκτησε πτυχίο μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στα Οικονομικά και σε θέματα Ηγεσίας στο Harvard Business School.

Τον Μάρτιο του 2015 μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Diana Shipping, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε Chief Operating Officer και από τον Οκτώβριο του 2019 έγινε αναπληρώτρια CEO.

Επισημαίνεται ότι από το 1996 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στο Lloyd’s Register, ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων, ενώ στη συνέχεια, εντάχθηκε στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ειδικότερα στην Diana Shipping Agencies, για δέκα περίπου χρόνια.

Προκοπίου Ιωάννα

Η Ιωάννα Προκοπίου, είναι κόρη του Γιώργου Προκοπίου, και θα είναι η τρίτη της θητεία στην ΕΕΕ. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Bath της Αγγλίας και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Ο πατέρας της, Γιώργος Προκοπίου, αποτελεί εκ των εμβληματικότερων μορφών του ελληνικού εφοπλισμού.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2003 σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε επικεφαλής των τμημάτων S&P and Projects των εταιρειών αυτών.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.