Αθηνά Λίτου – Athena Litos (1922 – 2019)

  0

  Η Αθηνά Λίτου (Athena Litos) το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

  Η σορός της το απόγευμα της Τρίτης, 5 Φεβρουαρίου 2019, από τις 4:30 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στη διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, N.Y., 11105.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ. στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 37-57 72nd St., Jackson Heights, N.Y., 11372.

  Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο «Cypress Hills Cemetery» στη διεύθυνση 833 Jamaica Ave Brooklyn, N. Y., 11208.

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Γεώργιο και Πετρούλα Λίτου, Ανδρέα και Σπυριδούλα Λίτου, τα εγγόνια Νικόλαο Λίτο, Κατερίνα και Παναγιώτη Τσούκα, Νικολέτα Λίτου και το σύντροφό της Steven Clark, Γεώργιο και Jeannette Λίτου, τα δισέγγονα Αλέξανδρο και Σεβαστιανό Τσούκα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Η εκλιπούσα γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1922 στη Νέα Υόρκη όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς της Ανδρέας Χρυσομάλλης και Γεωργία το γένος Καψούλια κατάγονταν από την Αναβρυτή Σπάρτης, νομού Λακωνίας. Παντρεύτηκαν το 1890 και έφεραν στον κόσμο τρία αγόρια (Γιάννη, Νικόλαο και Δημήτρη) και τέσσερα κορίτσια (Αγγελική, Στέλλα, Δήμητρα και Αθηνά) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο η Αθηνά προσελήφθη στο κεντρικό κατάστημα του Macy’s και με την πάροδο του χρόνου έγινε λογίστρια και τις τελευταίες δεκαετίες πριν τη συνταξιοδότησή της διετέλεσε αρχιλογίστρια.

  Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 γνωρίστηκε με τον Βορειοηπειρώτη Νικόλαο Λίτο. Το 1948 χόρεψαν το Χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Γεώργιο που είναι παντρεμένος με την Πετρούλα το γένος Γούναρη και τον Ανδρέα που είναι παντρεμένος με τη Σπυριδούλα το γένος Λάβδα και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους.

  Ο Γιώργος σπούδασε οδοντιατρική και ασχολήθηκε με την οδοντοτεχνική, ενώ ο Ανδρέας οικονομικές επιστήμες. Ο Γιώργος και ο Ανδρέας είναι ευρύτερα γνωστοί στην ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης λόγω της ενασχόλησής τους με τη μουσική και την ομώνυμη ορχήστρα (Litos Brothers Orchestra).

  Αγωνίστρια για το Βορειοηπειρωτικό

  Ο αείμνηστος σύζυγός της Νικόλαος Λίτος γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα νομού Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου. Οι γονείς του Γεώργιος Λίτος και Ευθυμία το γένος Τάλλιου έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, το Βασίλειο, την Ανθή, τη Σταυρούλα και την Ελένη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Ο Γεώργιος Λίτος ήρθε στην Αμερική το 1935 μαζί με το Νικόλαο που ήταν μόλις 13 ετών. Αμφότεροι εργάστηκαν σερβιτόροι στα ξενοδοχεία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για να υποστηρίξουν την οικογένειά τους στη Βόρειο Ήπειρο και να εξασφαλίσουν την προίκα για τα κορίτσια.​

  Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα εγκατέστησε ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα σε όλη τη μεθόριο και διέκοψε κάθε επαφή των Βορειοηπειρωτών με τη μητέρα Ελλάδα.

  Ο Νικόλαος και η Αθηνά πρωτοστάτησαν στον αγώνα της ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό και συμπαραστάθηκαν όσο ελάχιστοι στα αδέλφια και τους συγγενείς τους στη Λεσινίτσα. Τα εμβάσματά τους παρείχαν στην κυριολεξία  το φιλί της ζωής στις οικογένειές τους.

  Ο Νικόλαος απεβίωσε στις 21 Ιουλίου 1986, πέντε περίπου χρόνια πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος στην Αλβανία. Η Αθηνά συνέχισε τον αγώνα που είχαν ξεκινήσει με το Νικόλαο και μάλιστα αναβάθμισε τις σχέσεις με τους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς της στη Βόρειο Ήπειρο και στην Ελλάδα.  

  Η Αθηνά διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της, για την αγάπη της για την οικογένεια, τις κοινότητες και κατ΄ επέκταση την ομογένεια. Λάτρευε όσο ελάχιστοι τη ζωή, πάλεψε με τον καρκίνο και κατάφερε να βγει τέσσερις φορές νικήτρια.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Sloan Kettering Hospital στη διεύθυνση 1275  York Avenue Manhattan, NY 10065 (WWW.SKCC.ORG)

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.