«Αθάνατα τα όνειρά του», λένε οι ηγέτες της ομογένειας για το Νίκο Μούγιαρη

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Κυριάκος Παπαστυλιανού και Νίκος Μούγιαρης,

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δυσαναπλήρωτο το κενό», «ασήκωτη η κληρονομιά του», «αθάνατα τα όνειρά το», «χαρισματικός ηγέτης», «μεγάλος ευεργέτης», «ακάματος αγωνιστής», «εραστής του Ελύτη και της ελληνικής παιδείας», «άνθρωπος των έργων», «ο απλός, στοργικός και γεμάτος αγάπη για το συνάνθρωπο του και τη πατρίδα του Νίκος», ήταν οι πιο εντυπωσιακές λέξεις που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ομογένειας που προέβησαν σε δηλώσεις προς τις «Αναμνήσεις» και γενικότερα προς τον ομογενειακό τύπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε γραπτή δήλωσή του προς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Με πολύ θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη, ανθρώπου ο οποίος διακρίθηκε για την συνεχή και μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό.

Ο αείμνηστος Νικόλαος Μούγιαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοήθησε αποφασιστικά  σε ανάπτυξη θεμάτων και προγραμμάτων, υποτροφιών και παρομοίων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ελληνορθόδοξη παιδεία. Υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος στον τομέα αυτό. Όντως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την Ομογένεια, την Ομογένεια γενικώς, αλλά ιδιαίτερα την Κυπριακή Ομογένεια την οποία πράγματι τίμησε με την ζωή και την προσφορά του».

Ο Νίκος Μούγιαρης, αριστερά και ο δήμαρχος Αθηένου.

«Προσευχώμεθα ο Θεός να τον αναπαύει εν σκηναίς διακαίων, να δίνει όλη την παρηγορία στην οικογένειά του και να αναδεικνύει στην Ομογένειά μας ανθρώπους του είδους και της προσφοράς του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη. Αιωνία η μνήμη αυτού», καταλήγει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

O γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το Γενικού Προξενείου έγραψε: «Νίκος Μούγιαρης: μεγάλος Έλληνας, φλογερός πατριώτης, ανιδιοτελής φιλάνθρωπος, ευπατρίδης με τεράστια συνεισφορά στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει και να ενώσει την Ομογένεια. Δεν είναι μαζί μας πλέον! Δυσαναπλήρωτο το κενό!»

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ στις δηλώσεις του προς τις «Αναμνήσεις» ανέφερε «Η κυπριακή παροικία και κατ’ επέκταση η ομογένεια είναι φτωχότερη, διότι έχασαν έναν χαρισματικό ηγέτη, έναν οραματιστή, έναν ακαταδάμαστο μαχητή για την ελευθερία της Κύπρου και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, έναν μεγάλο ευεργέτη, έναν φιλάνθρωπο».

Στις δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα «Greek News» ανέφερε πως η Ομογένεια της Αμερικής και ο Παγκύπριος έχουν βαρύ πένθος. «Πενθούμε το μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της Ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης – γι’ αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers – και του άρεσε να μας απαγγέλει τους στίχους του: Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα – πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε με νοσταλγία για τους κοινούς αγώνες τους, αλλά και για τον σπάνιο χαρακτήρα του Νίκου Μουγιάρη και μεταξύ άλλων τόνισε.

«Τα χρήματα δεν τον άλλαξαν ποτέ. Τα τελευταία λόγια που είχαμε ήταν: Όταν πεθάνω, θέλω να μου δώσεις 20 δολάρια. Δεν χρειάζομαι περισσότερα».

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Τζορτζ Λούκας και ο τσέρμαν του συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, εξέφρασαν τη θλίψη και τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Αναφερόμενοι στη ζωή και το πολυσχιδές έργο του αειμνήστου χαρακτηρίζουν το Νίκο Μουγιάρη «καταξιωμένο επιχειρηματία, που κατανόησε και αποτίμησε την αξία της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, αποτέλεσε παράδειγμα της ουσίας του αμερικανικού ονείρου και επέδειξε πάθος για την πρόοδο των ελληνικών ιδεωδών. Επιπρόσθετε θα μας λείψε για την αγάπη, την υποστήριξη και τον αγώνα του για την Κύπρο».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Νίκος Παφίτης έγραψε: «Καλό ταξίδι Νίκο. Μας άφησες πίσω ένα τεράστιο έργο και μια μεγάλη παρακαταθήκη να συνεχίσουμε τον αγώνα σου για μια ελεύθερη Κύπρο και μια ενωμένη ομογένεια. Η απουσία σου είναι ήδη αισθητή».

Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Σάββας Τσίβικος δήλωσε στις «Αναμνήσεις»: «Φτωχότεροι αλλά και ορφανοί. Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει. Καλό ταξίδι στον έναν και μοναδικό Νίκο. Ας συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας πάντοτε τιμώντας την μνήμη αυτού του πραγματικού αγωνιστή».

Ο πρόεδρος των Παιδικών Ομάδων «Ελευθέρια Παγκυπρίου» Νίκος Τζιάζας πρόσθεσε: «Ο απλός, στοργικός και γεμάτος αγάπη για το συνάνθρωπο του και τη πατρίδα του, ο Νίκος Μουγιαρης μας δίδαξε παρά πολλά. Αιωνία του η μνήμη».

Ο πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης δήλωσε στις «Αναμνήσεις»: «Ο Νίκος Μούγιαρης  έζησε ως ένας αληθινός Έλληνας,  ένας Έλληνας που σε κάθε στιγμή της ζωή του είχε το ίδιο όραμα, την ελευθερία της πατρίδας και τα εθνικά μας θέματα. Οι Μακεδόνες των Ηνωμένων Πολιτειών και οι Μακεδόνες γενικότερα ευχαριστούμε από την καρδιά μας το Νίκο Μούγιαρη για την διαρκή στήριξη του στο έργο και τον αγώνα μας. 
Άνθρωποι σαν το Νίκο δεν αντικαθίσταται και ο χαμός του είναι τεράστιος για όλο τον ελληνισμό. Καλό παράδεισο!» 

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τη ζωή και το έργο του Νίκου Μούγιαρη επεσήμανε: «Ο πρόωρος θάνατος του Νίκου Μούγιαρη αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στον Ελληνισμό και στην Ομογένεια της Αμερικής. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να εκφράσουν την ζωή και το έργο ενός τεράστιου ανθρώπου, που με ταπεινοφροσύνη και με όραμα βοήθησε όσο κανείς άλλος σε θέματα που άπτονται με την μαρτυρική Κύπρο μας, την γενέτειρα του, αλλά και όλα τα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα. Η πολυσχιδής δράση και η συνεισφορά του σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς  προώθησης του Ελληνικού πολιτισμού είναι και παραμένει τεράστια. Αθάνατο το έργο του και η παρακαταθήκη του.

Τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην σύζυγο και στην κόρη του και σε όλους τους οικείους». 

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης δήλωσε στις Αναμνήσεις: «Αν και δεν γνώριζα τον εκλιπόντα προσωπικά, ωστόσο είναι πασιφανές και πανομολογούμενο ότι είχε μια σημαντικότατη συμβολή στην προώθηση δικαίωσης των εθνικών μας θεμάτων, στη στήριξη της εκκλησίας μας, πολιτιστικών προγραμμάτων, ομογενειακών  προσπαθειών, στην οικονομική αρωγή οικονομικά δεινοπαθούντων συνανθρώπων μας, στην διατήρηση και προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού μας, και πολλά άλλα».

«Ένα είναι το βέβαιο. Η οικογένεια, η ομογένεια, η Ορθοδοξία, ο Ελληνισμός, και δη ο Κυπριακός Ελληνισμός, στερούνται τις υπηρεσίες ενός σπουδαίου ευπατρίδη αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Είθε ο Μεγαλοδύναμος να τον αναπαύσει στην αέναο ουράνιο ζωή και τα αγαπημένα του πρόσωπα με αγάπη να θυμούνται και με σεβασμό να τιμούν τη μνήμη αυτού του σπουδαίου άντρα», κατέληξε ο Δρ. Βασιλειάδης.

O πρόεδρος του Ηellas FM Nίκος Φύλλας δήλωσε: «Μεγάλη απώλεια για την ομογένεια και τον Ελληνισμό γενικότερα. Χάθηκε ένας ΈΛΛΗΝΑΣ που μόνο προσέφερε. Ένας Έλληνας που με το έργο και την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια συνεισέφερε τα μέγιστα στα εθνικά μας θέματα. Δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν αρνήθηκε ποτέ να στηρίξει Οργανισμούς και Συλλόγους, πάντα με κίνητρο το ίδιο το καλό του έθνους μας. Ο Νίκος Μούγιαρης ήταν ειλικρινής και τίμιος, ένας αληθινός πατριώτης και η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Η παρακαταθήκη που αφήνει για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα αλλά και για τον Ελληνισμό είναι μεγάλη και οφείλουμε όλοι να φανούμε αντάξιοι του έργου του. Καλό Παράδεισο Νικόλα! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασγατιτών «Η Κύπρος», Πίτερ Λούκας πρόσθεσε: «Η σημερινή είναι μια από τις πιο δύσκολες ημέρες για την ομογένεια, τον ελληνισμό, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο αείμνηστος ήταν εξαίρετος φίλος, αγνός και μέγας πατριώτης, φιλάνθρωπος, ευεργέτης και Άνθρωπος με κεφαλαία».

Η αντιπρόεδρος πολιτιστικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Δέσποινα Αξιωτάκη επεσήμανε ότι γνώρισε το Νίκο από τις πρώτες ημέρες που ήρθε για σπουδές στην Αμερική και ότι ακόμη και όταν ανέβαινε ένα – ένα τα σκαλιά της επιτυχίας παρέμεινε ο ίδιος. Αγνός, ανιδιοτελής και μεγάλος αγωνιστής, οραματιστής και ηγέτης. 

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στο μήνυμά του προς τις «Αναμνήσεις» έγραψε. «..Έφυγαν έφυγαν ένας αέρας οι Ανθρωποι στους βαθείς κρυφούς κυπαρισσώνες…

Οι μεγάλες ψυχές όπως ο  Νίκος Μούγιαρης δεν πεθαίνουν ταξιδέψουν ευθεία στο παράδεισο. Καλοτάξιδος Ακριβέ φίλε Νίκο και φωτισμένε πατριώτη. Σ’ ευχαριστώ για ΟΛΑ»

Ο αντιπρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Βασίλης Κωνσταντάς έγραψε: «Ο Θεός να τον αναπαύσει. Ήταν πράγματι ένας πολύ καλός πατριώτης, μεγάλος ηγέτης, ευεργέτης και αγωνιστής Καλό Παράδεισο».

«Αθάνατα τα όνειρά του»

Το διδακτικό προσωπικό, τα μέλη, οι φίλοι και οι φοιτητές του Προγράμματος  Νεοελληνικών Σπουδών και της Έδρας Ελύτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Rutgers  (www.elytis.rutgers.rdu) απέστειλαν την ακόλουθη δήλωσε στις «Αναμνήσεις»:

«Καλό ταξίδι Νίκο μας…Έφυγες πολύ νωρίς και όλοι όσοι γνωρίσαμε τη μεγάλη σου καρδιά δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Όμως θυμόμαστε και πιστεύουμε τα λόγια που έχει τραγουδήσει ο λαός μας: «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τελικά, τη μέρα που πεθαίνουν τα όνειρα τους».

«Τα όνειρα σου Νίκο, που στη ζωή σου πάσχισες με τόση δύναμη να κάνεις πραγματικότητα, είναι τώρα τα δικά μας όνειρα και δίνουμε υπόσχεση ιερή να τα κρατήσουμε ζωντανά, ζωντανά για σένα, για μας, και για τις γενιές που έρχονται… Αιωνία Σου Η Μνήμη – Αθάνατα Τα Όνειρα Σου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο καθηγητής Δρ. Θωμάς Παπαθωμάς μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός μοιράστηκε με τους συναδέλφους το άρθρο των «Αναμνήσεων» και μεταξύ άλλων έγραψε «Μόλις έμαθα τα πιο δυσάρεστα νέα που φοβόμουν. Χάσαμε τον Νίκο μας… Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που οι δρόμοι μας έσμιξαν και γνώρισα αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο. Με επηρέασε τόσο βαθιά όσο μόνο μια χούφτα άνθρωποι μπόρεσαν να με επηρεάσουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι  έφυγε από κοντά μας, αν και τέτοιοι άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ, κι ας πεθαίνει το σώμα τους. Το πνεύμα τους ζει μέσα μας… ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!”

«Παρεπιπτόντως, τελικά ο Νικος δώρησε $800,000 στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών (ΠΝΣ) του Rutgers. Όταν έκανε την ομιλία του για την σχέση του Ελύτη με την Κύπρο ο καθηγητής του Πανεπιστημιου της Λευκωσίας Μαρίνος Πουργούρης στο Προξενείο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, ο Νίκος ενθουσιάστηκε και δήλωσε ότι δωρίζει άλλες $200,000. Στην εκδήλωση είχε παρευρεθεί και η Άννα Βίσση, που προσφέρθηκε να κάνει συναυλία χωρίς αμοιβή για ενίσχυση του ΠΝΣ», κατέληξε το μήνυμα του Δρ. Θωμά Παπαθωμά που μαζί με τον καθηγητή Πάνο Γεωργόπουλο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή του κ. Μούγιαρη στο Πανεπιστήμιο, αλλά και για τη συγκέντρωση των τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων που αποτελούσαν την πρόκληση της  πρωτοφανούς δωρεάς του στην έδρα. .

Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μουγιάρης παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island”.

Το HALC χαρακτηρίζει το Νίκο Μουγιάρη ταυτόχρονα και παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου.

«Ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής – στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά – έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι «Μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά γνωρίζουν ότι δεν θα το καθίσουν ποτέ». Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά ΣΟΣ, στην Έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.

«Ο Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε μια ζωή κάνοντας τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Απέφυγε τους τίτλους και ήταν η επιτομή του να ηγείσαι διά του παραδείγματος. Έδωσε τον ελληνισμό και τον κόσμο πολλά περισσότερο από τον θησαυρό του – αφιέρωσε το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του. Δεν υπάρχει απλά κανένα μέτρο για να μετρήσει τις συνεισφορές του».

Αντί ανθέων, μπορούν να γίνονται προσφορές στο Hellenic American Leadership Council και στο Ίδρυμα Mouyiaris Foundation.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.