ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού της Πλάκας στον ‘Αραχθο, διαπίστωσε η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, το έργο «εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ». Επίσης, «στην άρτια εκτέλεση του έργου εδράζεται και η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε επίσης να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης, αποφάσισε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία».

Αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου, στην Πλάκα. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

«Η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από πλημμύρες, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το γεφύρι της Πλάκας, χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Λούλη. Το 2001 είχε γίνει αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι ισχυρές πλημμύρες του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του ΕΜΠ καθ. Ιωάννης Γκόλας, ο καθ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Ηπείρου, ενώ παρέστη και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.