Απεβίωσε ο Ταγματάρχης Τζον Ντάσκος (Δασκαλάκης), δραστήριος ομογενής, Άρχων και μέλος της AHEPA

0
137
Ο αείμνηστος Τζον Ντάσκος (Δασκαλάκης).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ο δραστήριος ομογενής Τζον Ντάσκος, Ταγματάρχης στην Εθνοφρουρά της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άρχων του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα, από τα πιο ενεργά μέλη της AHEPA και ένας από τους πιο σημαντικούς διευθυντές επιχειρήσεων τύπου Κάουντρι και Γκολφ Κλαμπ, που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του και προέβαλλε πάντα την καταγωγή και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ο Τζον ήταν πατέρας δύο παιδιών και παππούς.

Η δράση του στην αμερικανική κοινωνία ξεκίνησε από νωρίς αφού υπηρέτησε ως παιδί στο ιερό (altar boy) στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν.

Αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Φόρτ Χάμιλτον, όπου και πήρε το βάπτισμα του πυρός στις ηγετικές του ικανότητες, ως επικεφαλής της επιτροπής διεξαγωγής του ετήσιου χορού των μαθητών, γνωστού ως Prom και στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο Κολέγιο «City College» στον κλάδο των υπηρεσιών Φιλοξενίας, από όπου και αποφοίτησε. Ακολούθως παρακολούθησε και τα σεμινάρια του ινστιτούτου Dale Carnegie στην κατηγορία Δημόσιου λόγου και ανθρωπίνων σχέσεων.

Τον Ιανουάριο του 1967 ο Τζον νυμφεύθηκε την Ελένη Τσουρουνάκη και ακολούθως μετακόμισε στο Σκαρσντέιλ της Νέας Υόρκης. Εκεί γεννήθηκαν τα δύο  παιδιά του. Η Μαρία και ο Εμμανουήλ.

Το 1970 η οικογένεια μετακόμισε στο προάστειο Χαρτσντέιλ, όπου και φιλοξένησε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Ωστόσο ο πρόωρος θάνατος της συζύγου του σε ηλικία 41 ετών, τον σημάδεψε στην συνέχεια. Ετσι ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών του.
  Ο Τζον ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους διευθυντές Κάουντρι Κλαμπ και ξεκίνησε την καριέρα τους ως απλός υπάλληλος στο κλαμπ Sunningdale Scardsdale, όπου σε ηλικία 17 ετών πήρε την θέση του βοηθού διευθυντή. Από την θέση που του ανατέθηκε στο επόμενο Κλαμπ, το Quaker Ridge Golf Club, του Σκαρσντέιλ, φρόντισε ώστε κάθε νέος που ζητούσε εργασία εκεί να την έχει.

Παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, ως μαθητευόμενος στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και στην συνέχεια διετέλεσε βοηθός διευθυντής στο Κλαμπ Harmonie, της Νέας Υόρκης.

Το 1977 ο Τζον Δασκο (Δασκαλάκης) εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Metropolitan Club Managers Association (MCMA). Ήταν ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του οργανισμού

Είχε επίσης συμμετοχή στην Ένωση Αποφοίτων του Waldorf Astoria. 

Υπηρέτησε και ως πρόεδρος της Ενωσης City Club Managers NY, του Hotel Executives Club και πολλών ακόμα επαγγελματικών ενώσεων.

Από την Ενωση Metropolitan Club Foundation τιμήθηκε με βραβείο για την πολυετή προσφορά του.

Μόνο για να περιγράψει κανείς την δράση του Τζον Δάσκο στην Εθνοφρουρά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και στην ευρύτερη αμερικανική κοινότητα θα χρειαζόταν σελίδες ολόκληρες.

Ήταν επίσης μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά. Για τις δωρεές του στο Κέντρο Ηλικιωμένων σε φαγητά στο  

“Σαντέλ Σίνιορ Σέντερ”, τιμήθηκε με το βραβείο διακεκριμένης προσφοράς από το Βίλατζ του Rockville Center.

Είχε υπηρετήσει ως υπεύθυνος διανομής Φαγητού για την Εθνοφρουρά, στα στρατόπεδα Camp Smith στην πόλη Πίκσκιλ και συμμετείχε στην δράση της Εθνοφρουράς στην περίοδο του 9/11 τός στο ανωτέρο στρατόπεδο όσο και στο Ground Zero.

Ηταν μέλος της 42 Μεραρχίας «Ρέινμπόου» και το 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο υψηλής εκτίμησης.

Από την εμπειρία του με την Εθνοφρουρά οδηγήθηκε στην απόφαση να συμμετέχει και σε οργανισμούς βετεράνων και εκτός των άλλων ενδιαφερόταν και βοηθούσε ενεργά το νοσοκομείο Βετεράνων «VA Montrose Campus». Παράλληλα ήταν ο διοργανωτής του ετήσιου μπάρμπεκιου για τις οικογένειες των Βετεράνων στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 οικογένειες.

Κύρια μέριμνα των προσπαθειών του ήταν να κατορθώσει να αποτρέψει τις αυτοκτονίες των Βετεράνων και για το σκοπό αυτό εμφανιζόταν συχνά σε εκπομπές που απασχολούσαν θέματα των Βετεράνων στην τηλεόραση.

Ο Τζον Δάσκο ήταν μέλος της Λεγεώνας των Βετεράνων του Σκάρσντειλ, Τμήμα 52. 

O Tζον Δασκαλάκης με σεβασμό και υψηλή ευθύνη,

πέρασε από διάφορες θέσεις υπηρετώντας σε

Κοινότητες, σε τοπικούς Συλλόγους και Εθνικούς οργανισμούς

Ήταν για πάνω απο 40 χρόνια μέλος της AHEPA, στο

τμήμα 405 “Εύζων”, στο Νιου Ροσέλ, όπου

και του απονεμήθηκε το βραβείο Δράσης, ενώ

υπηρέτησε και στην Εθνική Επιτροπή Βετεράνων της

οργάνωσης.

Στο τμήμα όμως αυτό θα τον θυμούνται ιδιαίτερα για τα επικά σε οργάνωση και εκτέλεση μπάρμπεκιου, γνωστά ως το “μπάρμπεκιου του Daskou” που διεξαγόταν για πολλά χρόνια στο Hartsdale Ranch.

Ανάμεσα στα πολλά αξιώματα, που ανέλαβε υπηρέτησε και ως πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου «Δίκταμος» στο Westchester της Νέας Υόρκης.

Όπως ηδη αναφέρθηκε στην εισαγωγή ο Τζον Δάσκο (Δασκαλάκης), ήταν Άρχων του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κοινότητας, στην Αγία Τριάδα, Νιου Ροσέλ, την περίοδο 1985-1986, υπηρέτησε την ίδια Κοινότητα αυτή για 25 χρόνια, από διάφορες άλλες θέσεις του συμβουλίου.

Ως  αντιπρόεδρος της Επιτροπης Κτιρίου, συνέβαλε στην δημιουργία του γυμναστηρίου της Κοινότητας και της αίθουσας κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού “Αξιον Εστι”. Ο θάνατός του καταλυπεί την κόρη του Μαρία Κοχυλάκη, τον γιό του Εμμανουήλ Ντάσκο και τον αδερφό του Ιωσήφ Δασκαλάκη, τα εγγόνια του και τους λοιπούς συγγενείς.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν τα πέντε εγγόνια, τα οποία συχνά συνόδευε σε βόλτες και στα εστιατόρια, ενώ του άρεσε να τους τραγουδάει διάφορα αγαπημένα του τραγούδια.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Νιου Ροσέλ, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο του Fairview στη Νέα Ιερσέη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.