Αποχαιρετισμός στον Χαμπή Νικολάου τον “πρέσβη” της Κύπρου στη Νέα Υόρκη – Σεβασμός σε ένα ευπατρίδη

0
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Χαμπή Νικολάου στην Καλβασό.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα τον Χαμπή Νικολάου, τον ευπατρίδη και ευπροσήγορο, τον άνθρωπο που ήξερε τι σημαίνει φιλία και την τιμούσε ως το τέλος της ζωής του.  Έφυγε στα 92 του χρόνια, και μόνο λόγια αγάπης έχει να πει κανείς για τον Χαμπή Νικολάου.

Γνωστός για την αγάπη του για την Κύπρο και την ομάδα του ΑΕΛ, ο μ. Χαμπής στα χρόνια που έζησε στην Αμερική ως μετανάστης, βοήθησε πολλούς συμπατριώτες μας που αναζητούσαν εκεί την τύχη τους, ενώ ήταν παροιμιώδης η σχέση του με όλους σχεδόν τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τους οποίους φιλοξένησε στα ταξίδια τους στις ΗΠΑ.

Μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Χαμπής Νικολάου γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1930, στο χωριό Ζύγι της επαρχίας Λεμεσού, όταν η Κύπρος ακόμη ήταν Βρετανική αποικία. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 2022 στη Λεμεσό. Δούλεψε στο μεροκάματο κάνοντας πολλές και σκληρές δουλειές. Λιμενεργάτης στο Λιμάνι Λεμεσού αλλά και στα λατομεία. Για κάποιο χρονικό διάστημα επίσης εργάστηκε σε ψαροκάικα τα οποία ψάρευαν έως και τα παράλια της Τουρκίας.

Το 1950 παντρεύτηκε την αείμνηστη σύζυγό του Μαρία, από τον Αγιο Ερμόλαο της Επαρχίας Κερύνειας και κάτοικο Καλαβασού, με την οποία απόκτησαν 3 παιδιά, τη Σούλα, το Νίκο και τον Ντίνο.

Μετανάστης

Το 1970 ασθενεί η σύζυγός του και σε αναζήτηση καλύτερης θεραπείας, μετά από πρόσκληση της αδελφής του, μεταναστεύει στην Αμερική. Εργάζεται ως πιατάς στα εστιατόρια, αργότερα συγκολλητής, ενώ σιγά-σιγά βρήκε το δρόμο του. Άρχισε να επενδύει σε οικοδομές και στη συνέχεια με τα παιδιά του επένδυσε στην εκμετάλλευση κινηματογράφων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Από τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στις ΗΠΑ γίνεται μέλος της Ένωσης Κυπρίων Αμερικής, την οποία αντιπροσώπευε στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Ήταν για χρόνια στην ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και για 24 χρόνια κυβερνήτης της Οργάνωσης στη Νέα Υόρκη. Το Σεπτέμβριο του 2009, στα 80χρονά του, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον τίμησε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου της, στο «Terrace on the Park».

Όχι τυχαία έλεγαν όσοι τον ήξεραν πως ο Χαμπής ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Το έλεγαν γιατί ήταν από τους πρώτους που συναντούσε ένας Κύπριος ο οποίος επισκεπτόταν την πόλη. Πάντα επίσης βρισκόταν κοντά στους φοιτητές που σπούδαζαν στη Νέα Υόρκη γι αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους νέους.

Επιστροφή

Ο Χαμπής πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Κύπρο κοντά στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο Χαμπής Νικολάου, άνηκε κομματικά στο χώρο του ΑΚΕΛ, ήταν προσωπικός φίλος του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, αλλά δεν ήταν ποτέ απέναντι από τους υπόλοιπους. Ήταν αγαπητός από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας και ιδιαίτερα από τον Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο υποδεχόταν αυτοπροσώπως στη Νέα Υόρκη κάθε φορά που ερχόταν για να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1987 όταν ο Γιώργος Βασιλείου εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για την προεδρία έχοντας την στήριξη του ΑΚΕΛ, ο Χαμπής Νικολάου ανέλαβε την καμπάνια του μεταξύ των ομογενών της Νέας Υόρκης, προετοιμάζοντας την επίσκεψη του στις ΗΠΑ αλλά και τις επαφές του με παράγοντες και δημοσιογράφους της Ομογένειας. Είχε πάντα ψηλά την Κύπρο, για αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

Τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής τα πέρασε σε γηροκομείο στη Λεμεσό, όπου και απεβίωσε.  Η ταφή του πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Μαρτίου 2022 στο Κοιμητήριο της Καλαβασού. Τον αποχαιρέτησαν ο γιος του Ντίνος και το  μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ,  Νεοκλής Συλικιώτης.

Με πληροφορίες από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια polignosi

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.