ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανήμερα της Εορτής της Μεγαλόχαρης ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του ως ιερατικού προϊσταμένου του προπύργιου του Ελληνισμού της Αμερικής.

Ο π. Βασίλειος Τσουρλής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», προερχόταν από την κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας και ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας την 1η Μαρτίου 2022. Ο π. Βασίλειος διαδέχτηκε τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, γέννημα και θρέμμα της μεγαλωνύμου κοινότητας, ο οποίος διακόνησε την κοινότητα για μια ολόκληρη δεκαετία.

Η παραίτησή του π. Βασιλείου από μόνη της αποτελεί μια αστοχία για την κοινότητα και την ίδια την Αρχιεπισκοπή διότι όλοι οι ιερατικοί της προϊστάμενοι που υπηρέτησαν τις τέσσερις τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες προήχθησαν σε επισκόπους και Μητροπολίτες.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Ατλάντας, κ. Αλέξιο, τον Μητροπολίτη Σάρδεων, κ. Ευάγγελο, τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλο, τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο και τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, που όπως προαναφέραμε ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η παραίτηση του κ. Βασιλείου Τσουρλή έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα τόσο από τα στελέχη όσο και από τα μέλη της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Τόσο ο π. Βασίλειος, ο οποίος κλήθηκε μετά το πέρας της λειτουργίας να εξηγήσει τους ουσιαστικούς λόγους, όσο και τα ηγετικά στελέχη της κοινότητας με τα οποία επικοινωνήσαμε αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίως το γεγονός.

Ο π. Βασίλειος Τσουρλής κατά την διάρκεια της τελευταίας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίουη Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτές τις ημέρες τα περισσότερα στελέχη της κοινότητας βρίσκονται με διακοπές στην γενέτειρα, αλλά τα βλέμματά τους είναι στραμμένα στην κοινότητα, διότι η επιλογή του π. Βασιλείου Τσουρλή έγινε από την Αρχιεπισκοπή και δεν επιθυμούν για μια ακόμη φορά να προχωρήσει εν αγνοία τους στην επιλογή του αντικαταστάτη του.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι το θέμα της επιλογής του νέου ιερατικού προϊσταμένου το χειρίζεται ο πρωτοσύγκελος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλης και το χειρίζεται με σοβαρότητα και με εχεμύθεια.

Ηγετικά στελέχη της κοινότητας με τα οποία επικοινωνήσαμε ευχήθηκαν όπως η Αρχιεπισκοπή – τουλάχιστον αυτή την φορά – να μην προχωρήσει σε νέο διορισμό χωρίς την συγκατάθεση του κοινοτικού συμβουλίου.

Ο π. Βασίλειος Τσουρλής ενώ τελεί την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μερικοί εξ αυτών υπενθύμισαν ότι η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μήτρα ιερέων και αρχιερέων και ότι ο πάνσοφος λαός λέει «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο».

Αποχαιρετισμός

Ο π. Βασίλειος Τσουρλής μετά το πέρας της Αρτοκλασίας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ειδικά σε όλους όσους είχαν την ονομαστική εορτή

«Η Αγία Τριάδα δια τις πρεσβείες της Υπεραγίας της Θεοτόκου να σας έχει όλους καλά. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες έχετε την ονομαστική εορτή», επεσήμανε.  

Στην συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους ιεροψάλτες και όλους όσους έφτιαξαν τα πρόσφορα και προσέφεραν τους άρτους και τα δώρα – το κρασί και το λάδι για να μπορέσουν να τελέσουν την Θεία Λειτουργία.

Οι ομογενείς ενώ παρκολουθούν την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Χρόνια πολλά εύχομαι σε αυτήν την κοινότητα και σε εσάς προσωπικά και στον κάθε ένα ό,τι καλύτερο από τον Θεό να το έχετε.  Θα ήθελα να σας αποχαιρετήσω μετά από σχεδόν έξι μήνες για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους. Σας εύχομαι χαρά, υγεία στα σπιτικά σας. Ευχαριστώ όλους όσους συνεργαστήκαμε και ζητώ συγγνώμη αν κάποιον, ή κάποια, ή κάποιους τους πίκρανα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Παρακαλώ συγχωρέσατέ με. Καλό Δεκαπενταύγουστο», επεσήμανε.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής και χαράς και να πάτε στα σπίτια σας να τηρήσετε όλα τα ήθη και τα έθιμα του Δεκαπενταυγούστου και της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά και καλό καλοκαίρι», κατέληξε.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

 1. Στις μέρες μας τις χαλεπές γίνονται στόχοι
  αυτοί που κηρύττουν την αλήθεια.
  Ο Παπαβασίλης ήταν ένας από αυτούς,
  προσπάθησε να επιβάλλει την διαφάνεια
  και την Τάξη στην κοινότητα, αυτό φυσικά
  δεν άρεσε σε πολλά αρπακτικά…..και ο
  Αρχιαρπάκτης ….., του έδωσε πασαπόρτι ….
  για ευνοήτους λόγους.
  Όλοι οι άλλοι που κατονομάζετε που πήραν
  προαγωγές ήταν συνδαιτημόνες …. στο
  ίδιο τραπέζι ……Μόνο οι βλάκες και οι ηλίθιοι
  δεν θα μπορέσουν ποτέ να το καταλάβουν.
  Μακάριοι οι φτωχοί τω πνεύματι…….

 2. Απο προσωπικη εμπειρια των Θειων Λειτουργιων και Κηδειων ,ο πατηρ Βασιλειος ειναι αξιος ιερεας που εμπνεει στο εκκλησιασμα την Πιστη και αφοσιωση στον Χριστο ,με αριστη γνωση ελληνικων και αγγλικων.Η iσελιδα του στο FB εχει πολλους εγγεγραμμενους που παρακολουθουν τα κειμενα του και ενημερωνονται
  Θα πρεπει ο αντικαταστατης του να ειναι τουλαχιστον ισαξιος του και νομιζω τετοιος μονο στην Ελλαδα μπορει να βρεθει!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.